Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 72 jaar en heb een longontsteking. Ben onder behandeling bij een longarts welke mij antibiotica voorschrijft (amoxicilin/clavulanic 1000 mg 2x daags. Elk bezoek wordt er een röntgenfoto gemaakt (reeds 4 bezoeken) en de foto bekeken waarop de eerste keer een grote witte vlek(ontsteking) te zien was, en nu na de vierde kuur de vlek gehalveerd is. Voel me beter maar ik voel dat er nog wat zit op mijn linkerlong. Ik vraag aan u zou het niet beter zijn om een andere antibiotica te proberen. Want vandaag kreeg ik weer een nieuwe kuur voor 2 weken.

Mijn voorgeschiedenis is als volgt. Ik ben op mijn 28-ste gestopt met roken 20 jaar gemiddeld 10-20 sigaretten per dag. Heb een allergie voor stof en dierenhaar, en een lichte astma ontwikkeld. Sinds 3 jaar elk jaar een longontsteking, maar nooit echt weggeweest denk ik. De foto van 4 jaar geleden zag er nog prima uit maar de foto van vorig jaar en ven nu vertoont een grote witte slijmvlek, welke is gehalveerd door de antibiotica. Reeds 5 weken neem ik de antibiotica maar voel dat de ontsteking er nog zit. Hierdoor geeft de longarts nog eens een kuur van 2 weken. Ik heb nu al een 7 weken durende kuur. Lijkt mij erg lang, en waarom geen andere antibiotica?

De gesprekken lopen stroef, omdat hij vindt dat hij de autoriteit is en moeilijk Engels spreekt, en foto’s heb ik al enkele malen gevraagd. Ik gebruik 2x de discus inhaler. Ben niet benauwd of kortademig, wel hoest ik wat gelig slijm op in de morgen, en overdag schraap ik wat wit slijm. Ik transpireer wel vaak. Mijn vraag is moet ik aan andere medicijnen, en is een bloedonderzoek wenselijk?

Groet,

W.

******

Beste W,

Probeer het met Azythromicine 500mg per dag, gedurende 3 dagen, bij of na het eten, maar laat ook een longscan (low dosage CT-scan) maken. Bloedonderzoek lijkt me zeker aangewezen. Vergeet de mantoux-test voor TBC niet.

Elk jaar een pneumonie is niet normaal.

Vraag als het beter gaat een pneumovax 23 injectie.

Vele artsen staan hier graag op hun strepen. Daardoor maken ze veel fouten. In de meeste gevallen vertelt de patiënt de diagnose. Daarom is het zaak goed te luisteren als arts.

In dit geval lijkt een second opinion geen slecht idee.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website