Vraag aan huisarts Maarten: Gevoel dat mijn oor vol zit

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
17 april 2020

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Waar ik je voor schrijf: Het is erg heet geweest de laatste tijd en heb ik binnen ‘n plafond ventilator die aan 1 kant op m’n hoofd staat aan.Nu heb ik aan die kant een gevoel in m’n oor alsof het vol zit maar ik kan er met een wattenstokje niets uit krijgen, Er is af en toe ook het geluid alsof het afgesloten is en hoor ik ook slecht.Het begint ook wat pijn te doen. Ik heb ook het idee dat aan diezelfde kant mijn neus wat vochtiger is en het oog wat meer traant, wat plakkerig vocht s’morgens. Ik ben bang voor een ontsteking.

Nu heeft mijn hoofd aan die kant een ‘geschiedenis’. Het is ooit (rond 2003) halfzijdig verlamd geweest. Het werd ‘Belse parese’ genoemd waar toen heel weinig over bekend was. Opvallend was dat ik er enkele maanden na een 1 nacht in het ziekenhuis voor niersteen, s’morgens mee op stond, scheve mond en vocht uit de mond en neus, ik kon mijn ooglid niet meer bewegen, het bleef geopend en moest het oog vanwege uitdrogen / irritatie worden afgeplakt de gelaatshuid die aan dezelfde kan pijn en ik had steken schuin achter het oor aan diezelfde kant. Er werd uitgelegd dat schuin achter het hoofd een knooppunt van zenuwen zat van ogen, mond, neus e.d. Het heeft toen 5 a 6 maanden geduurd voordat het zo goed als was weggetrokken. Het is nog af en toe wat terug geweest maar al 7 of 8 jaar niet terwijl m’n mond redelijk recht was getrokken. Alleen het ooglid is altijd wat blijven hangen aan die kant. Dat is de geschiedenis en misschien heeft het er mee te maken?

Ik gebruik nooit een zonnebril. Ik heb een heel sterk oorgeruis, zelf veroorzaakt met luidruchtig gereedschap zonder oorbescherming.
Heb jij advies voor mij wat ik het beste kan doen?

Sinds de vorige keer gebruik ik nog steeds 200 mg Puride per dag. Mijn voeten zijn nagenoeg pijnloos. Soms wat pijn in mijn handen maar na even wat samen knijpen trekt dat weg (Jicht?) maar daar ben ik aan gewend. Ik ben nog niet terug geweest voor een Urine onderzoek omdat ik nu liever niet reis en het ziekenhuis niet wil belasten. Ik zal een dezer dagen toch om een Urine onderzoek vragen.

Verder voel ik me goed.
Bij voorbaat dank.

R.

******

Beste R,

Bedankt voor je brief. Ben blij dat het redelijk goed gaat.

Wat je oor betreft, raad ik je af wattenstokjes te gebruiken. Wij noemden ze ook wel “cerumenstampers’. Ik weet dat moeilijk is er van af te blijven, maar doe een poging.

Koop H2O2 6% (peroxide) bij de apotheek. Koop ook een pipetje. Gooi de gehoorgang vol met die H2O2 Half om half verdund met water. Trek daarbij je oor omhoog. Dan gaat het er beter in. Laat het dan enkele minuten bruisen. Als je geluk hebt wordt het dan al wat beter. Dat kan een half uurtje duren. Eventueel enkele malen herhalen

Spoelen (eenmalig) met water met een grote spuit 50cc. (apotheek). Laten drogen en dan 5 druppels PredOph (apotheek). Niet te hard spoelen, als je geen ervaring hebt. Herhaal die PredOph (gentamicine prednisolon druppels ) driemaal daags tot het flesje leeg is.
Je kunt dit voorkomen door elke dag een druppeltje witte keukenazijn in je oren te doen.

Als je een tweede aanval van Bell’s Palsy krijgt, zul je naar de dokter moeten, hoewel het ook vaak vanzelf overgaat.

Apotheek:
H2O2 6%. 3% mag ook
Pipetje
Spuit 50 cc, liefst met grote tuit
PredOph (prednisolon, gentamicine)

Vriendelijk groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website