Vraag aan huisarts Maarten: Geruime tijd last van oedeem

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
3 november 2021

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Op dit ogenblik ben ik 85 jaar oud. Reeds lange tijd kijk ik op deze blog van Thailand. Vooral de info van jou lees ik heel graag.

Ik heb reeds van over een 20 jaren terug last van oedeem. Als medicijn gebruikte ik hiervoor Furosemide 40 Mg. samen met Asaflow 80 Mg. Ik heb over een jaar terug Aldactone 50 Mg en Lixiana 30 Mg beginnen te gebruiken. Op dit ogenblik heb ik last van vocht in mijn onderbeen dat uit mijn huid komt, waarvan het een korst vormt. Zou Aldactone of Lixiana er iets mee te maken hebben? Heden ben ik terug overgeschakeld naar Furosemide en Asaflow.

Ik veronderstel dat steunkousen of windels hierdoor eigenlijk niet geschikt zijn vanwege het vocht dat er uit komt. Ik lig 2 x per dag, telkens op mijn rug met mijn benen omhoog.

Dokter, mag ik je vragen of een ander medicijn beter geschikt is, bv. Ramipril? Ook bv.: Varivenol? Mag ik U eveneens vragen welke handeling het best zou geschikt zijn?

Dank op voorhand.

Groetjes,

H.

******

Beste H,

Uw probleem heeft waarschijnlijk met uw hart te maken, maar ook met slechte venen.

Lixiana en Asaflow zijn beide antistollings middelen, die via verschillende wegen werken. Op uw leeftijd is het gevaar van bloedingen door deze middelen niet kleiner dan het gevaar voor trombose met deze middelen. Seguril en Aldactone kunnen in combinatie worden gebruikt. Misschien heeft dat wat meer effect. Ook de ene dag seguril en de volgende dag aldactone is een goede methode. Ramipril zal niet beter werken. Varivenol mag u nemen, maar verwacht er niet te veel van.

Steunkousen kunnen zeker helpen, maar dan moeten uw benen wel droog zijn. In uw geval zijn zwachtels beter. Die zijn makkelijker te verwijderen. Als u echter niet de juiste techniek voor het zwachtelen gebruikt, werkt het vaak averechts.

Ik raad u aan het voeteneind van het bed omhoog te zetten, op betonblokken bijvoorbeeld. Neem ook extra hoofdkussens, zodat u een beetje in een kuil ligt. Helaas kan dit weer rugklachten veroorzaken

Doe tevens oefeningen door op uw tenen te gaan staan en op en neer te wippen. Een goede fysiotherapeut kan hierbij van geweldig nut zijn. De bedoeling hiervan is de spierpomp te laten werken, zodat het bloed omhoog gestuwd wordt.

Als u zit, zorg dan altijd voor een beensteun, die iets hoger is dan de stoelzitting Als u op uw rug ligt met de benen omhoog, probeer dan een beetje te luchtfietsen. Als u loopt, probeer dan uw voeten af te wikkelen. Een stok op de juiste lengte kan hierbij helpen.
De juiste lengte weet u als recht staat met het handvat van de stok op polshoogte, terwijl de stok op de grond staat.

Ik begrijp dat dit allemaal makkelijker gezegd, dan gedaan, is. Lukt het allemaal, dan zal het effect niet 100% zijn.
Wel kan de levenskwaliteit hierdoor iets verbeteren. De fysio is heel belangrijk, omdat u daardoor onder andere meer gemotiveerd raakt.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website