Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Bij deze wil ik u laten weten, hoe het gegaan is met de Pneumovax injectie. De dokter in het Khon Kaen Ram ziekenhuis wilde de Pneumovax 23 injectie niet geven. Zij zei dat een Prevnar 13 injectie beter was en zonder bijverschijnselen, zoals koorts, zodat je er ook niet tussen uitgepikt wordt, als je ergens naar binnen gaat waar de temperatuur gecontroleerd wordt.

Wij hebben haar advies maar op gevolgd en de Prevnar 13 injectie genomen (kosten 2.950 Bath voor het vaccin en +/- 500 Bath service kosten). Ik hoop dat wij daar goed aan gedaan hebben?

Om nog even terug te komen op uw conclusie, betreffende de medicijnen, zoveel mogelijk meenemen is op zich prima, maar het brengt dus wel een financieel risico met zich mee, mochten ze het in beslag nemen. Zoals in mijn geval, 1350 euro per maand. Als ik 8 maanden naar Thailand ga, heb ik dus voor meer dan 10.000 euro aan medicijnen bij me. Dat voelt niet echt lekker. En je moet het risico wel kunnen dragen, anders zit je dus zonder medicijnen.

Bedankt voor de link naar het Rode kruis, maar zeer moeilijk te bereiken. Telefonisch alleen bandjes, operator niet te pakken te krijgen. Geen e-mail adres kunnen vinden.
Ik had ze willen vragen, of ze ook een vestiging hebben in Khon Kaen.Maar ik probeer het nog wel.

Bedankt voor uw aandacht.

Groet,

E.

*****

Beste E,

Misschien een idee de lezers te vragen waar er gespecialiseerde HIV klinieken zijn.

Jammer dat het Rode Kruis niet antwoord. Met die dokter ben ik het niet eens. Inderdaad krijgen sommige mensen een dag koorts na die injectie. Dat zou nu betekenen, dat je een dag binnen moet blijven.

Het beste is nu die pneumovax over een jaar alsnog te halen.

Mijn vermoeden is dat ze pneumovax 23 niet hebben.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

2 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Geen Pneumovax 23 injectie maar een Prevnar 13 injectie”

 1. walter zegt op

  alhoewel zelf geen arts, kan ik alleen maar mijn eigen ervaringen mededelen, heb eerst pneumo 13 gekregen en 8 weken nadien pneumo 23, zou dan goed zijn voor 5 jaar.
  één en ander op voorschrift van een arts in Belgie.
  zou volgens deze en de apotheker besmetting met covid-19 niet verhinderen.
  heb zelf een pneumokokken longontsteking doorgemaakt een 4tal jaar geleden.

 2. Leo Th. zegt op

  Moderator: Vragen aan Maarten moeten via de redactie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website