Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Een gezwollen linkerbeen werd na een echo bestempeld als gevaarlijk wegens geblokkeerd bloedvat. Men nam mij op in het BPH en verbleef daar 3 dagen met veel medicijnen die ingespoten moeten worden. Als die aansloegen mocht ik thuis verder genezen met oraal te nemen medicijnen.

Na de controle vervielen de meeste medicijnen maar bleef eliquis 5 mg (apixaban). Ik zag op de factuur dat deze nogal duur zijn: 20 pillen 5.880 baht.

Mijn vraag is er een goedkoper alternatief? Er is weinig veranderd in mijn beek kwa omvang. Medicijnen die ik kreeg: aspirin 81 mg, biopress 16 mg half tablet, daflon 1000 mg, tylenol 500 mg,

Graag uw advies,

Met vriendelijke groet,

B.

*****

Beste B,

Waarschijnlijk heb je heparine injecties gehad. De biopress (candesartan) is voor de bloeddruk. Let op: biopress is ook voor de bloeddruk maar is wat anders.

De daflon deed niets.

Eliquis is een uitstekende keuze. Inderdaad duur. Je zou ook dabigatran of rivaroxaban kunnen proberen. Die zijn net zo goed.

  • Dabrigatran (Pradaxa) Als je ouder dan 75 bent, 2 x daags 110 gedurende een half jaar en als je jonger bent 2 x 150 mg.
  • Rivaroxaban (Xarelto) 20 mg per dag.

Prijzen moet je me niet vragen, die zijn overal anders.

Een alternatief is Warfarine, maar daarvoor moet je heel regelmatig je bloed laten controleren. Denk aan trombose dienst.

Verder raad ik je een compressiekous aan drukklasse 3 aan. Het nut daarvan staat echter ter discussie.

Succes,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Rating: 4.50/5. From 2 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website