Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een man van 61 en woon in Thailand. Normaal ga ik ieder jaar een periode naar Nederland maar dat doe ik vanwege de Coronaperikelen voorlopig niet. Normaal gebruik ik hier mijn medicijnen welke ik heb meegenomen vanuit Nederland waaronder Hydrochloorthiazide 25 mg. Met dit medicijn houd ik mijn bloeddruk mooi tussen 125 en 130. Onderdruk 70. Wanneer ik het medicijn niet gebruik gaat de druk naar tussen 140 en 155. Onderdruk overigens gelijk.

Het is nagenoeg op en ik ben het middel van GPO gaan gebruiken. Het doet niets. Of ik het nu gebruik of niet. Met en zonder 140 tot 155 met wederom onderdruk gelijk op 70. Voor de zekerheid heb ik een paar strips vanuit Nederland bewaard. Deze zijn van het merk Sandoz. Na 2 dagen weer mooi 125-130 met onderdruk 70.

Mijn vraag is of het middel van Sandoz hier verkrijgbaar is. Indien niet, bent u bekend met een alternatief maar in dat geval niet van GPO.

Bij voorbaat dank.

Groet,

K.

******

Beste K,

In het algemeen zijn de GPO preparaten van uitstekende kwaliteit, maar dit keer kennelijk niet. Ik heb bij Sandoz gekeken en vindt het niet op de lijst voor Thailand. U kunt proberen in plaats van 25mg, 50mg te nemen.

Er bestaat ook nog de mogelijkheid dat u een doosje uit een “slechte partij ” hebt gekregen.

Op het doosje staat ergens Lot en een nummer. Zorg dat u de volgende keer een ander nummer krijgt.

Zijn er geen andere mogelijke oorzaken voor uw iets hogere bloeddruk? Geen vertrouwen bijvoorbeeld. We weten nu, dat vertrouwen in een medicijn de werking verbetert. Gedeeltelijk weten we ook waarom.

Overigens is een bloeddruk van 140-155 niet iets om je echt zorgen om te maken, ook al zeggen de richtlijnen iets anders. Helaas worden de makers van de richtlijnen door de industrie betaald.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website