Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

 

Op de vraag over GFR nierfalen, antwoord dokter Maarten over de waarden van zijn nierfunctie dat dit surrogaat markers zijn net als cholesterol dat is.

Nu is mijn cholesterol nogal hoog. Maar ik ben gestopt met statine omdat ik daar veel bijwerkingen van had. Nu hoor ik steeds meer mensen die beweren dat hoge cholesterol helemaal de oorzaak niet is van hartkwalen. Maar dat die statine eigenlijk een grote geldklopperij is.

Ik voel me na het stoppen van de statine veel beter. Maar zoals gezegd mijn cholesterol is een stuk hoger. Wat is volgens u het beste, statine weer nemen of niet?

Ik ga wel steeds gezonder eten en meer bewegen.

Groet,

C.

****

Beste C,

Veel kan ik niet vertellen aan de hand van de minieme informatie die U me geeft. In principe zijn alle markers een surrogaat voor de werkelijke toestand. Veel bloedwaarden passen echter duidelijk bij bepaalde ziekten en zijn daarom heel erg nuttig.

Van onder andere cholesterolremmers is bekend dat ze een groot nocebo effect hebben, hetgeen zoveel wil zeggen, dat de bijwerkingen vaak ingebeeld zijn. Dat is uitgebreid getest. Het nocebo effect van medicijnen is behoorlijk versterkt sinds de tijd dat er bijsluiters worden geleverd.

Als u een antwoord op uw vraag wilt hebben, stuur me dan alstublieft meer informatie, zoals waarden voor en na medicijnen, andere medicatie, voorgeschiedenis en leeftijd.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website