Instant noedels zoals Mama Noodles zijn immens populair in Thailand. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk te bereiden en geliefd bij jong en oud. Deze noedels worden vaak gezien als een snelle maaltijdoptie, perfect voor drukke dagen of als het geld bijna op is. Echter, ondanks hun populariteit, bevatten ze schadelijke chemische ingrediënten die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, wat bewustwording en voorzichtigheid vereist bij consumptie.

Bij een blik op de ingrediëntenlijst van instant noedels, springen de chemische namen direct in het oog. MSG (mononatriumglutamaat), TBHQ (tertiaire butylhydroquinon) en propyleenglycol zijn enkele van de toevoegingen die vaak worden gebruikt om de smaak te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Deze stoffen, hoewel goedgekeurd voor gebruik in voedsel, kunnen bij regelmatig gebruik schadelijke effecten hebben.

Schadelijke effecten op het lichaam

1. Mononatriumglutamaat (MSG): MSG wordt gebruikt om de smaak van noedels te versterken, maar het kan een aantal bijwerkingen veroorzaken, zoals hoofdpijn, misselijkheid, en hartkloppingen. Langdurige consumptie kan zelfs leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen zoals metabool syndroom, obesitas en neurotoxische effecten.

2. Tertiaire butylhydroquinon (TBHQ): TBHQ is een conserveermiddel dat wordt gebruikt om de houdbaarheid van noedels te verlengen. In hoge doses kan TBHQ leiden tot symptomen zoals misselijkheid, braken, oorsuizen, delirium en in sommige gevallen zelfs bewustzijnsverlies. Langdurige blootstelling kan leiden tot schade aan organen zoals de lever en nieren.

3. Propyleenglycol: Deze stof wordt toegevoegd om de noedels vochtig en soepel te houden. Propyleenglycol wordt ook gebruikt in antivries en kan bij consumptie in grote hoeveelheden schadelijke effecten hebben op het zenuwstelsel en de nieren.

Voedingswaarde

Naast de chemische ingrediënten, hebben instant noedels ook een lage voedingswaarde. Ze bevatten vaak veel calorieën, maar weinig essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. De hoge hoeveelheid natrium kan bijdragen aan hoge bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.

Gevolgen voor de gezondheid op lange termijn

De combinatie van chemische toevoegingen en slechte voedingswaarde maakt instant noedels een ongezonde keuze voor regelmatige consumptie. Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig instant noedels eten, een hoger risico lopen op het ontwikkelen van aandoeningen zoals diabetes, hartziekten en beroertes. Daarnaast kan de overmatige consumptie van natrium leiden tot chronische nierziekten en andere gezondheidsproblemen.

Conclusie

Hoewel instant noedels een gemakkelijke en goedkope maaltijdoptie lijken, zijn de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met hun consumptie aanzienlijk. De chemische ingrediënten en lage voedingswaarde maken ze een slechte keuze voor iedereen die een gezond dieet wil handhaven. Het is belangrijk om bewuste voedingskeuzes te maken en te kiezen voor gezondere alternatieven die zowel voedzaam als veilig zijn voor je lichaam.

Bronnen:

1. Mononatriumglutamaat (MSG):

• U.S. National Library of Medicine – “Monosodium Glutamate (MSG) and Other Sources of Glutamate Intolerance”: NCBI

• Mayo Clinic – “Monosodium glutamate (MSG): Is it harmful?”: Mayo Clinic

2. Tertiaire butylhydroquinon (TBHQ):

• National Institutes of Health (NIH) – “Tertiary Butylhydroquinone”: PubChem

• Food and Drug Administration (FDA) – “Everything Added to Food in the United States (EAFUS)”: FDA

3. Propyleenglycol:

• Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR) – “Toxicological Profile for Propylene Glycol”: ATSDR

• U.S. National Library of Medicine – “Propylene Glycol”: ToxNet

4. Voedingswaarde en gezondheidsrisico’s:

• Harvard T.H. Chan School of Public Health – “The Nutrition Source: Instant Noodles”: Harvard

• Journal of Nutrition & Food Sciences – “Instant Noodles and Its Nutritional Impact”: ResearchGate

7 reacties op “De verborgen gevaren van instant noedels: een chemische bom voor je lichaam”

 1. Willy zegt op

  – Gefrituurd voedsel is ongezond…
  – Teveel suiker is ongezond…
  – Ultra bewerkt voedsel (waaronder onze noedels) is ongezond…
  – Alcoholconsumptie is slecht…

  En zo kunnen we nog eventjes doorgaan.

  Op den duur weet ik niet meer wat we nog mogen eten. Zowat alles is bewerkt of besproeid (zeker in Thailand).

  Die instant noedels lust ik graag maar eet ik met mate. En zolang je er niet mee overdrijft zal er wel niets aan de hand zijn denk ik.

  • De meeste mensen hebben geen idee van wat voor troep ze in hun mond en dus lichaam stoppen. Vraag eens aan iemand of hij het goed vindt dat er goedkope en slechte motorolie in zijn auto wordt gegoten. Ik weet het antwoord al. Kennelijk is men dan wel uiterst voorzichtig.
   Dus als men die troep eet, moeten ze ook niet klagen als ze vroeg of laat serieuze gezondheidsklachten krijgen. Uiteindelijk komt er uit, wat je er in stopt.

   • Eric zegt op

    Het klopt uiteraard dat wat er in gaat er ook weer uitkomt maar om te stellen dat je met eten van die troep zoals u het noemt vroeg of laat mogelijk gezondheidsklachten kan krijgen en dan niet moet klagen is ook een beetje kort door de bocht.
    We leven in een heel ongezond milieu met fijnstof in de lucht en medicijn, micro plastics en gifresten in zowel voedsel als drinkwater. Tijdens de vliegreisjes is de straling eveneens gratis en ik wil al helemaal niet weten wat voor echte troep in sigarettenrook zat die je als jongere in een met rook vergeven woonkamer tijdens een verjaardagsfeest zat in te ademen en de mooie gekleurde snoepjes waren waarschijnlijk ook niet echt gezond want anders is er geen strengere wetgeving voor gekomen.
    Het zal mij worst wezen wat voor olie er in mijn auto gaat zolang het allemaal maar niet gehyped wordt en onnodig duur. Het is maar een auto en een lichaam (of leven) heeft veel meer te verduren terwijl de laatste steeds later het loodje legt.
    Geluk met goede dna is een zegen en daarnaast weet de lever ook wel wat er gedaan moet worden en daarom kan ik mij er niet druk over maken en ik weet zeker met mij nog velen. Het verkeer is ook onvoorspelbaar om maar een zijstraat te noemen.
    Instant noedels staan niet op mijn menu maar is het werkelijk slechter dan een paar sneetjes witbrood met plakken ham of de ontbijtgranen? Wie is er niet groot mee geworden in Nederland?

    https://www.consumentenbond.nl/voedingstests/ontbijtgranen

    • Lodewijk zegt op

     Beste Eric,

     Ik kan me zeker vinden in je commentaar. Heden ten dage is bijna al het voedsel inderdaad bewerkt, gemanipuleerd of bespoten. Ik wil helemaal niet weten wat ik in mijn mond stop. Als je je daar zorgen om moet maken dan eten we helemaal niets meer.

     Wat veel belangrijker is is overdaad te vermijden. Eet gerust af en toe je pakje noedels, drink gerust af en toe je pintje, maar overdrijf niet. Dit gecombineerd met de nodige beweging kan wonderen doen voor je lichaam.

     De bekommernis om wat je dagelijks in je mond stopt met de daarbij horende mentale kwelling, is misschien veel schadelijker dan die paar milligram Mononatriumglutamaat 😉

 2. Sjaak S zegt op

  Zo gedetailleerd heb ik het nog niet gelezen, maar ik weet toch al vele jaren dat dit soort noedels ongezond zijn. En juist hier in Thailand eten duizenden dit dagelijks. Als je de schappen in de supermarkten ziet, worden ze goed verkocht.
  Je hoeft je er ook niet druk over te maken, maar gewoon niet eten. Er is een afdeling in de supermarkt, die “groente-afdeling” heet. Daar kun je behalve groente ook fruit kopen.
  Ze zullen hier in Thailand ook hun nadelen hebben (bespoten?), maar toch vele malen beter dan zo’n zakje met een totaal voedingstechnisch gezien waardeloze troep.
  En dan kun je net als Eric een hele lijst opnoemen wat ook ongezond is, dus dan volgens zijn logica kan dat er nog wel bij, of niet? Nee hoor. Niet bij mij.
  Juist OMDAT er al zoveel troep in het milieu is, is een bewuste keuze van je voeding essentieel. Ik zeg niet dat ik weet wat allemaal gezond is en ik eet zeker ook dingen die niet goed zijn. Maar als ik in een supermarkt of een Seven Eleven rondloop is er maar héél weinig dat ik koop, omdat ongeveer 90% (7/11) gewoonweg rotzooi is. En je kunt goed leven van wat er over is – in een supermarkt of buiten op de gewone markt, niet van een 7/11. Zou je alleen moeten leven van wat deze winkels aanbieden, denk ik dat je een probleem zult hebben voldoende gezond eten te krijgen.
  Van de andere kant heeft Eric ook gelijk: mijn vader was 91 toen hij stierf en ik weet zeker dat hij nooit echt gezond leefde: hij rookte, dronk alcohol en at niet bepaald gezond. Maar wie weet was hij wel 100 geworden als hij wel gezonder geleefd had…

 3. Osen1977 zegt op

  Ik ken Thaise mensen die dit dagelijks eten en ook aan hun kinderen geven. Het is meestal gemakzucht en weinig geld hebben voor ander voedsel. Probeer dan uit te leggen dat dit echt rotzooi is en dat je dit beter kunt mijden. Ze zijn best koppig en denken vaak dat het wel oke is, want het is te koop in de supermarkt.
  Als het echt slecht zou zijn dan zouden ze het toch niet verkopen krijg ik vaak terug.

 4. eli zegt op

  Je moet wel Thais kunnen lezen om de ingrediënten te kunnen lezen.
  Ik eet ze weleens en krijg regelmatig van mijn Thaise vrienden te horen dat het ongezond is.
  Dus men weet het best. Die vrienden eten ze zelf ook maar niet te vaak. Zeggen ze


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website