Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik ben 73 jaar oud. Gisteren heb ik het resultaat van mijn PSA bloedonderzoek teruggekregen, het was 7.3 .
14 maanden geleden was het resultaat van dit zelfde bloedonderzoek 4.2 . Twee jaar geleden is er scopie van mijn prostaat gemaakt en daarbij is er geen kanker vastgesteld. Wel kreeg ik om het plassen te vergemakkelijken het medicijn Tamsulosine Retard 0.4 mg om de dag voor geschreven.

Is de stijging van 4.2 naar 7.3 op mijn leeftijd verontrustend? Ik ben bang dat als ik een MRI scan laat maken de artsen te snel en te graag willen opereren.

Groet,

G.

*****

Beste G,

Maak je niet ongerust en laat voorlopig geen MRI maken. Volgens de richtlijnen is PSA screening na het 70 ste jaar niet nodig en al helemaal niet als de resultaten enkele jaren geleden goed waren.

Als je prostaat vergroot is, gaat de PSA ook omhoog, aangezien er dan meer prostaatweefsel is. Een grote citroen bevat nu eenmaal meer sap dan een kleine.

Prostaatkanker die na het 70ste jaar ontstaat, is zelden de doodsoorzaak. De behandeling vaak wel.

De enige reden om je prostaat te opereren op die leeftijd, is problemen met plassen. Je kunt finasteride of dutasteride gaan slikken, om de prostaat te verkleinen. Als extra krijg je extra haargroei.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website