Thaise tailles dijen uit

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid
Tags: , , ,
7 augustus 2011

Veertig procent van de Thaise kinderen jonger dan zes jaar is te zwaar. In 2003 bedroeg dat percentage 13,4.

De boosdoeners zijn bekend: junk food, snacks en softdrinks waar een berg suiker in zit. Jonge mensen geven daaraan jaarlijks zo’n 10.000 baht uit. Van de risico’s zijn ze zich niet of nauwelijks bewust: tandbederf en op latere leeftijd hart- en vaatziekten, jicht, hoge bloeddruk en diabetes.

Thais zijn zoetekauwen. De afgelopen 14 jaar is het verbruik van suiker verachtvoudigd. Gevoegd bij een ongezonde levensstijl (tv kijken, computeren) met weinig lichaamsbeweging is het dan ook niet verwonderlijk dat tailles uitdijen en andere ongemakken de kop opsteken. Alarmerend is de toename van diabetes. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO voorspelt een toename in Azië met 90 procent in de komende 20 jaar. Deze stille moordenaar – en zijn gerelateerde kwalen – zou wel eens deze eeuw de grootste gezondheidscrisis kunnen veroorzaken.

Wereldwijd staat Thailand op de twaalfde plaats van suikerconsumerend landen. Een schrale troost is dat de hele wereld verslaafd lijkt aan suiker. De export vaart er wel bij; op de ranglijst van suikerproducerende landen staat Thailand op de zesde plaats. Maar de suikerproducten zijn nog niet tevreden gezien hun recente verzoek aan de nieuwe regering. Ze vragen de regering uitbreiding van de productie te financieren en maatregelen te nemen ter verhoging van de productiviteit. Daarbij wordt gedacht aan het verbeteren van de irrigatie en het gebruik van technologie met satellietsensoren, die de vochtigheidsgraad van de grond en de hoeveelheid zonlicht meten c.q. voorspellen.

De Thaise voorliefde voor zoetigheden zal nog wel even blijven. Het zou al heel wat helpen, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar, als de etikettering van voedsel wordt verbeterd en duidelijk wordt aangegeven hoeveel calorieën een product bevat.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Thaise tailles dijen uit”

 1. Thailandganger zegt op

  Geef ze toch een basis salaris van 300 baht per dag.

 2. Jan Nagelhout zegt op

  Klopt toen ik er 15 jaar terug voor het eerst kwam dacht ik wat zijn die mensen toch allemaal slank, maar met de jaren begonnen ze inderdaad te groeien.
  Suiker is in feite de meest gebruikte drug die er is, word allemaal weer omgezet in vet, met de bijbehorende kwalen vandien.
  In Nederland en andere landen doet men wel heel moeilijk over bv het roken, ook een drug, maar ik durf rustig te beweren dat het te veel gebruiken van de drug suiker (ook verslavend), voor heel wat meer doden en zieken zorgt.

 3. Robert zegt op

  ‘Het zou al heel wat helpen, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar, als de etikettering van voedsel wordt verbeterd en duidelijk wordt aangegeven hoeveel calorieën een product bevat.’

  Deze bewering veronderstelt dat mensen kunnen rekenen en zelf-discipline hebben. Succes!

 4. Peter Holland zegt op

  Het cliche van de kleine aziaat begint nu langzamerhand een lachertje te worden.
  In de 70 en 80 er jaren zag je vrijwel geen dikke Thai, of Japanner.
  Het doet me zeer aan de ogen om te moeten zien dat jonge kinderen al het figuur van een sumo worstelaar hebben.
  Ook Thaise dames zijn er maar al te vaak niet meer uit door uitpuilende vetrollen en dikke worst armen en benen
  Ik vrees dat dit de prijs van economische vooruitgang is.

 5. Nok zegt op

  Dikke benen maakt ze weinig uit, als ze maar wel zo wit mogelijk zijn!

  Zelfs bij kleine kinderen geldt dit, ik heb het de moeder zelf horen zeggen. Die heeft zelf ook hele dikke benen maar ja die zijn wel wit van het binnenzitten.

  Thaise kids krijgen ook altijd hun zin met eten, als ze alleen hotdogs lusten dan krijgen ze dat ook. Ken ook een thais jongetje wat aleen maar tomaten wil eten, die krijgt hij dus iedere dag een bak vol.

  • dick van der lugt zegt op

   Ja, dat valt me hier ook op: Thaise kinderen krijgen hun zin met eten en niet alleen met eten. Ik ben zelf (in Nederland) opgevoed met: Je moet eten wat de pot schaft. De enige groente die ik van mijn moeder niet hoefde te eten, waren tuinbonen. En die lust ik nog steeds niet.

 6. dick van der lugt zegt op

  Correctie: suikerproducten moet zijn suikerproducenten

  • Benno Hengst zegt op

   Enige tijd geleden stond er een artikel in de Bangkok Post waarin vermeld stond dat de Thai gemiddeld zo’n 30 kilo suiker per jaar consumeert. Dat is 20,5 schepjes suiker per dag !! “Mag ik van u een kopje suiker met koffie a.u.b.” Suiker, de witte dood, zei m’n moeder altijd. Tevens verontrustend is de toename van het aantal diabetes patiënten in Thailand. De helft van de vrouwen boven de zestig is diabeet. Dit laatste heeft overigens niet altijd te maken met overmatige suikerconsumptie. Gemaksvoedsel, eindeloos snacken (vooral schoolkinderen) en nauwelijks bewegen zijn er ook debet aan. Ik las zelfs dat er al 15 miljoen kinderen in Thailand te dik werden bevonden, maar dit aantal lijkt mij wel heel erg veel. De vraag is nu of Thailand hard achteruit holt wat betreft gezondheid. Ik had liever gezien dat ze vooruit holde, dan was er tenminste nog sprake van beweging..

 7. georgessiam zegt op

  Niet alleen junkfood maak de kinderen dik,maar hele dagen in het internetshop of shoppingmalls op de computer spellekes spelen is ook niet bevordelijk voor het lichaam!!

 8. hans zegt op

  Dit overgewichtprobleem geld niet alleen voor thailand, ook de europese en amerikaanse bevolking heeft hier mee te maken


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website