Na een jaar met een explosie van Dengue besmettingen, zet Thailand zich schrap voor mogelijk een nog slechter 2016. Deskundigen waarschuwen dat het aantal infecties wel eens net zo groot zou kunnen worden als bij de uitbraak in 1987.

In 2015 noteerde Thailand zo’n 140.000 gevallen van Dengue besmetting, het hoogste aantal sinds de 170.000 ziektegevallen in 1987.

De Dengue uitbraak heeft geleid tot 126 dodelijke slachtoffers waaronder de bekende tv-acteur Thrisadee Sahawong (Por). Zijn dood maakt ook duidelijk dat Dengue niet uitsluitend een probleem is van mensen in afgelegen gebieden.

“Steeds meer Thai verhuizen naar de hoofdstad en daarom worden er meer besmettingen in Bangkok gemeld. Dengue verspreidt zich als gevolg van verstedelijking en een gebrek aan effectieve bestrijding,” zei Dr Duangporn Pinsrilesikul van de gemeente Bangkok.

In het verleden werd knokkelkoorts beschouwd als een ziekte die alleen kinderen treffen, maar nu zijn de meeste nieuwe ziektegevallen vooral jonge volwassenen.

Hoewel een aantal landen waaronder Mexico, de Filippijnen en Brazilië al een vaccin hebben tegen het Dengue-virus heeft Thailand nog geen middel tegen deze ziekte. De behoefte daaraan wordt steeds groter.

“Het vaccin geeft bescherming voor ongeveer tien jaar, maar biedt geen 100 procent bescherming. Wel is het een instrument die nuttig kan zijn. De verwachting is dat Thailand binnenkort groen licht gaat geven voor een licentie waardoor het vaccin ingezet kan worden”, zei Kriengsak Limkittikul, universitair hoofddocent aan de Faculteit der Tropische Geneeskunde van de Mahidol University.

Tot die tijd kan  Thailand niet meer doen dan het bestrijden van muggen. De vrees is echter dat het virus zou kunnen muteren als gevolg van de immuniteit die heeft opgebouwd in de regio.

Zonder een preventief vaccin of remedie, zullen miljoenen bloot staan aan een vrijwel onzichtbare vijand die elk moment kan toeslaan.

Bron: Channel NewsAsia – http://goo.gl/q6zYbD

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Thailand zet zich schrap voor ‘mega-uitbarsting’ van Dengue-koorts”

 1. epie zegt op

  Heb het in 2015 in Pattaya gehad,pfff flink ziek van geweest,zijn 4 soorten als je het gehad hebt krijg je het van dezelfde mugge soort niet weer, in mijn geval heb ik dus nog 3 soorten te goed,waarbij vermeld dat je de eerstvolgende keer er zieker van bent dan ervoor zo vertelde de GGD nederland mij.

 2. Harm zegt op

  Kun je je preventief laten inenten tegen die knokkelkoorts in Nederland?

  • Jack G. zegt op

   Nee nog niet. Je moet vliegen werende maatregelen nemen. Maar de waren de wetenschappers niet dichtbij een vaccin?

  • Fransamsterdam zegt op

   Zoals in het artikel staat is een vaccin al in een aantal landen verkrijgbaar. Overigens pas sinds december vorig jaar (2015).
   Verwacht wordt dat nog eens een twintigtal landen zullen volgen in de komende weken. Dat zijn uiteraard risicolanden, en niet Nederland.
   De fabrikant is Sanofi Pasteur en de merknaam is Dengvaxia. Uit onderzoek is gebleken dat het vaccin in zo’n 60% van de besmettingen de ziekte voorkomt en het aantal ernstige ziektegevallen met 80% reduceert.
   Hieronder een link naar hun bericht over de toelating in de Filipijnen.
   .
   http://www.sanofipasteur.com/en/articles/sanofi-pasteur-dengue-vaccine-approved-in-the-philippines.aspx

   • Jack G. zegt op

    Klopt allemaal Frans. Ik had even beter moeten lezen. Speedreading is ook niet het achtste wereldwonder. Ze starten met dit spul bij 9 tot 45 jarigen als ik het goed lees. Wij zullen het nog een tijdje met lange broeken en sprays moeten doen. Op Nl’s sites weten ze nog weinig van deze inenting. Ook nog geen termijn wanneer het beschikbaar komt in Nederland. Weet jij die termijn? of kiest Nederland voor het huidige beleid omdat het niet 100% is?

 3. Jacques zegt op

  Bij mij in de wijk te Pattaya zijn er vorig jaar al vijf Engelsen en een Amerikaan gestoken en met dengue besmet geraakt. Veel mensen op leeftijd en ze waren er goed ziek van, een zelfs een maand lang ziekenhuis in en uit. Zal mij benieuwen dit jaar of ik het weer overleef. Met name overdag en in de meest warme periode van het jaar schijnen die krengen het meest actief te zijn. Bij mijn bungalow woning ben ik altijd actief met het preventie verhaal. Op Internet is genoeg informatie te vinden. Ik adviseer een ieder bij verblijf in Thailand om het zelfde te gaan doen.

 4. Laura zegt op

  Ben ik inderdaad ook benieuwd naar. Is er een Nederland wel een werkend vaccin tegen?

 5. Foodlover zegt op

  Kunnen wij het vaccin dan niet uit de Filippijnen laten komen ? Of als tourist naar daar vliegen en ons laten inenten. Vooral als het 10 jaar preventief werkt.

 6. Edvato zegt op

  mocht je getroffen worden door Dengue kom je op de volgende manier het snelst ervan af. Pluk de meest jonge papayablaadjes (zijn het minst bitter). Vermaal ze tot je een papje krijgt en voeg honing toe. Schijnt ook preventief te werken.

  • Peter zegt op

   @Edvato : Dit is onzin en flauwekul wat je hier schrijft, geen enkel wetenschappelijke achtergrond voor dit. Geef mensen geen (vals) gevoel dat ze beschermt zijn als dit niet bewezen is.

   • Edvato zegt op

    While some people say that it is simply a hoax, there might be some truth to papayaleaf juice’s claim to fame after all. A number of scientific papers have proved that papaya leaf juice is actually beneficial for the body.One of the first papers to talk about the benefits of the papaya leaf juice was studied by Dr Nam Dang at the University of Florida[1], research center. He found that the papaya leaf juice was capable of fighting cancer, was non toxic to the body and had the capability to improve one’s immunity. While the plant’s leaf is well known for its curative properties in diseases like malaria and cancer, Dr Sanath Hettige, a general physician in Sri Lanka, found that the juice of young leaves can be used to treat dengue. His paper was published in the Sri Lankan Journal of Family Physicians in 2008 [2]. Here are some health benefits of papaya.
    How does it work?
    Papaya leaves are known to be packed with the enzymes like chymopapin and papain that, according to Dr Sanath Hettige, normalise the platelet count, improves the clotting factor (helps the blood clot normally), improves one’s liver function and repairs the damage to the liver done by dengue, therefore helping an ailing person recover from the disease. You may also like to read Dengue fever: Symptoms, medication and prevention.

 7. Jan zegt op

  Papayaleaf-juice is wel degelijk goed bij Dengue.
  Er is wetenschappelijk bewezen dat de bloodpallet-count (de bloedplaatjes) verbetert als men dat sap drinkt.
  Dit kan dus levensreddend zijn, zeker als de ziekte op de hersenen slaat. Dit is de meest dodelijke vorm van Dengue.
  Dengue is met geen enkel medicijn te genezen doch met het sap van papayablaadjes kan het aanzienlijk verbeteren.
  Dengue wordt doorgegeven door de tijgermug, goed herkenbaar aan de witte streepjes op de poten. De mug is zwaar met kleine vleugels en kan normaal niet hoger vliegen dan een halve meter. Vandaar dat de voeten en onderbenen inspuiten met DEET (minstens 40% / Boots heeft in Thailandeen “repelant van 50%) zeer aangewezen is. De mug leeft vooral overdag. De malariamug steekt vooral als het donker is, doch komt veel minder voor.
  Niet elke tijgermug is besmet, dus geen paniek als je gebeten bent. De ziekte steekt dagen tot weken na een beet pas de kop op. En je zult ziek zijn, vele malen erger dan een deftige griep!
  Een gewaarschuwd mens is er twee waard!
  Groetjes

 8. Jan zegt op

  De link voor een afbeelding van de spray:

  http://www.boots.com/en/Boots-Repel-Insect-Repellent-Pump-Spray-120ml_1121457/

  Overal verkrijgbaar in Thailand in centrumsteden en ook in de luchthaven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website