Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb ongeveer een zestal jaren RLS Restless Legs Syndrome. Het probleem is dat het van kwaad naar erger gaat. De aanvallen (als ik het zo mag noemen) gebeuren meestal ‘s nachts, geweldige jeuk in voeten om gek van te worden! Met als gevolg dat mijn nachtrust verstoord is en dat ik overdag moe ben.

Ik ben 54 jaar 1.71 cm groot gewicht 95 kg. Ik neem volgende medicatie: Neugaba (Gabapentin 300 mg) in het begin gestart met 1 capsule net voor het slapen gaan, nu is dat 1 capsule bij het ontbijt dan bij het avond eten 1 capsule en net voor het slapen gaan 2 capsules en soms ‘s nacht snog eens 2 capsules. Wat neem ik nog meer: dus Neugaba 300 mg en Gemfibrozil 300 mg 1 capsule voor het slapen gaan.

Nu is mijn vraag is er echt geen beter medicijn om dat ongemak te stoppen of toch terug te dringen dat ik lekker kan slapen. Omdat ik toch denk dat te veel van die medicijnen niet zo goed kan zijn voor de lever en nieren.

Alvast bedankt voor je hulp en medische uitleg.

Met vriendelijk groet,

B.

*******

Beste B.,

RLS is een buitengewoon vervelende aandoening. Benen in bed, uit bed. Niets helpt.

Gemfibrozil behoort tot de mogelijke triggers voor RLS, evenals alcohol en tabak, koffie, thee, chocola en soft drinks als coca cola.

Een lichte slaaptablet, zoals clonazepam en alprazolam werkt meestal redelijk, omdat je dan door de symptomen heen slaapt. Ook Clonidine (een alpha2 blokker) helpt wel eens. Er zijn nog andere middelen, maar die kunnen de kwaal ook erger maken.

Ik zou proberen de Gabapentine langzaam te verminderen en er eventueel mee te stoppen.

Leg de benen been iets hoger d.m.v. een kussen onder de matras.

Met de Gemfibrozil kunt u ook stoppen. Eventueel een ander cholesterol remmer. Fibraten zijn eigenlijk obsoleet tegenwoordig.
Geen koffie, thee of chocola ‘s-avonds en helemaal geen tabak en alcohol.

In verband met de langzame afbouw van de Gabapentine zal dit hele proces enkele maanden in beslag nemen.

Als waarschuwing geldt, dat mensen met chronische RLS vatbaar zijn voor trombose. Een kinderasperientje (Aspent 81) na het ontbijt beschermt daartegen enigszins. Zorg voor voldoende en afdoende beweging. Gebruik die benen.

Helaas is er geen afdoende middel tegen deze kwaal. Dat blijkt wel uit de hoeveelheid verschillende medicijnen die ervoor gebruikt worden. Velen daarvan zijn echter erger dan de kwaal.

Marihuana helpt ook, maar dat lijkt me momenteel in Thailand geen goed idee. Er is sprake van dat er dit jaar nog een wet komt, waarbij het toegelaten wordt als medicijn.

Vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website