Meer dan 80 procent van de artsen geeft toe dat ze wel eens medicijnen en/of behandelingen voorschrijven waarvan zij weten dat deze onnodig zijn of niet werken. Dat geldt zelfs voor chemotherapie bij patiënten met kanker in een vergevorderd stadium, zo blijkt uit onderzoek van de Engelse Academy of Medical Royal Colleges.

De Engelse Academy of Medical Royal Colleges (AMRC) heeft een lijst heeft samengesteld met veertig behandelingen die onnodig zijn en niet routinematig voorgeschreven dienen te worden. Hieronder vallen chemotherapie bij kanker in een vergevorderd stadium, röntgenfoto’s bij lage rugklachten, reguliere scans bij terminaal zieke patiënten en routinematige controles na een staaroperatie of een andere standaard routinematige ingreep. Het AMRC, een vertegenwoordiging van 21 koninklijke medische genootschappen, heeft zich voorgenomen om de lijst uit te breiden tot circa 150 onnodige behandelingen.

Patiënten zouden daarom goed moeten nadenken voordat ze akkoord gaan met een onderzoek of een behandeling en zich af moeten vragen of het wel echt nodig is. Zeker omdat sommige behandelingen erg belastend kunnen zijn.

Bij het onderzoek van het AMRC waren ruim 5.000 artsen betrokken. De overgrote meerderheid erkent medicijnen of een onderzoek te hebben voorgeschreven terwijl ze wisten dat deze onnodig was. Soms onder druk van patiënten of uit angst voor juridische consequenties.

Ongeveer 20 procent gaf toe onnodig antibiotica voorgeschreven te hebben, 16 procent gaf opdracht voor röntgenfoto’s en 14 procent gaf opdracht voor CT scans en bloedonderzoek terwijl het eigenlijk geen enkel zin had.

Bron: The Telegraph

2 reacties op “Meerderheid artsen geeft toe soms nutteloze medicijnen of onderzoeken voor te schrijven”

 1. Jacques zegt op

  Ik mis de rol van de pharmaceutische industrie in dit geheel. Die moeten toch ook hun pillen kwijt en inkomsten krijgen. Daar gelden ook afspraken mee. Is voor veel artsen ook wel een dingetje. Zeker als ze hier aan mee verdienen.

 2. tom zegt op

  Die verdienen er dik aan die farmaceutische industrie , heb eens een weekend tripje mee mogen maken van een of ander diabetes farmaceut en hoorde van de begeleiding dat ze zo nog ik weet niet hoeveel weekenden hadden staan.
  Opgehaald met een grootte bus vanuit het zuiden naar het noorden en onderweg nog een stop gemaakt om paar mensen bij te laden de rest kwam met andere bussen, 50 persoons maar niet meer als 15 mensen in de bus.
  Overnachting in een luxe omgebouwde molen en meteen aan de drank bij binnen komst, keus genoeg en daarna waanzinnig uitgebreid dineer buffet.
  Daags daarna varen met een platte skoetje of hoe het ook mag heten en tussen de middag weer lekker lunchen aan wal en s`avonds ook weer uitgebreid dineer.
  het geld kon gewoon niet op. ja en nu is de zorgverzekering duur !!!!!! ligt niet alleen aan de arts .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website