Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Twee jaar geleden ben ik geëmigreerd naar een dorpje in de buurt van Chiang Rai en woog toen rond de 81kg. Ik ben 1.80m en nu 60 jaar jong. Geleidelijk viel ik wat af, niet alarmerend vind ik. Elke morgen heb ik een weegmoment: vóór het ontbijt en het liefst na mijn bezoek aan het kleinste kamertje in huis.

Eind juli dit jaar werd ik midden in de nacht wakker met een knoop in mijn maag/darm streek en daarbij aandrang om te ontlasten. De ontlasting was waterachtig vloeibaar. Dit heeft zich een uur later herhaald en ik voelde mij daarna grieperig met enige verhoging. Op advies van mijn vrouw naar het Overbrook ziekenhuis gegaan almaar ik 39.6C verhoging/koorts leek te hebben. Gebaseerd op deze temperatuur en een pols van 95 bij een normale bloeddruk van 126(sys)/86(dia) werd besloten mij ter observatie op te nemen vanwege dengue symptomen.

Gelukkig loos alarm wat betr. de dengue maar ik bleek uitgedroogd. Na twee nachten weer naar huis en sindsdien is mijn gewicht nu naar de hoge 74kg – lage 75kg gezakt.

Ik maak mij zorgen over dit gewichtsverlies in zo’n korte periode. Wat kan ik er aan doen anders dan veel eten. NB.: de diarree is niet meer teruggekomen, ik fiets regelmatig en wandel elke dag minimaal 3km aan 1 stuk met onze hond.

Groet,

H.

*******

Beste H,

Zo te zien heeft u een virale darminfectie gehad. Welk virus het was, blijft gissen. Daarbij heeft u kennelijk veel vocht verloren. Veel mensen hier drinken te weinig. Dat geldt speciaal voor de sporters. U kunt aan uw urine zien, of u genoeg drinkt. Urine is in principe bijna kleurloos.
Bij te weinig vochtinname wordt de urine geel en hoe donkerder, hoe groter het tekort. Water is dan een uitstekend middel. Eén glas water (250cc) per uur is meestal genoeg. Bij bepaalde ziektes wordt de urine ook donker en rode bietjes kleuren ook.

Bij uw lengte is 75 kg een mooi gewicht.

Als u zich verder goed voelt, zou ik niets doen. Zo niet, bloed (onder andere suiker, hemogram en leverwaarden) en ontlasting (parasieten en FOBT) laten nakijken. FOBT is een test voor occult bloed.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website