Vraag aan huisarts Maarten: Last van tranende ogen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
25 juni 2017

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een man van 60 jaar en ongeveer 7 jaar woonachtig in Pattaya, Thailand, maar kom hier reeds 30 jaar lang elk jaar tweemaal 1 maand. Vijf jaar terug in april tijdens Songkran, werd ik op een morgen wakker met zeer vochtige ogen (het oogvocht liep er bijna uit) en ben toen naar de dokter geweest die mij oogdruppeltjes heeft voorgeschreven, welke niet geholpen hebben. Vanaf die dag zit ik tot op heden nog steeds met hetzelfde probleem.

Ik ben ondertussen voor 1 jaar terug naar België geweest, met nog steeds daar hetzelfde probleem. Ik ben in België naar de oogarts geweest en heeft alles normaal bevonden. Maar in oktober verleden jaar ben ik voor 1 week naar Spanje geweest,(Malaga) en daar was dit probleem van de eerste dag tot de laatste volledig gedaan, tot ik terug in België was en het was er terug. Nu ben ik dus terug in Thailand en het blijft duren.

Mijn vergezicht is goed, maar ik gebruik wel een leesbril +3, het probleem is, dat als er teveel oogvocht in mijn ogen komt ik troebel zie en telkens mijn ogen moet uitwrijven.

Zou dit fenomeen iets kunnen te maken hebben met de luchtvochtigheid, en moet ik er dan maar mee leren leven?

Met het grootste respect dank ik u,

J.

*****

Beste J,
Een bekend probleem. U heeft waarschijnlijk niet te veel oogvocht, maar het vocht kan niet weg door de traanbuisjes. Dat is een bekend probleem als je ouder wordt. 
U kunt proberen neusdruppels te gebruiken met xylometazoline, ook wel bekend als Otrivin. Soms helpt dat en gaan de traanbuisje weer open. De druppels opsnuiven van een theelepeltje. Niet langer dan een week 3x daags gebruiken. Daarna pauze van een week. 
Ook kan de oogarts de buisjes met een sonde openmaken. Geen van beide methodes is definitief.
Gek genoeg willen kunsttranen ook wel eens helpen. Opsil tears bij de apotheek. 
Waarom dit in Thailand optreedt weet ik ook niet. Misschien is het inderdaad de hoge luchtvochtigheid. Mensen die (te) veel achter de computer zitten, hebben er ook vaak last van.
Er zijn ook nog ingewikkelder oorzaken:
Met vriendelijke groet,
Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website