Kiwi’s beschermen hart en bloedvaten

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags: ,
4 december 2015

De harige groene jongens op de fruitschaal blijken zijn nog gezonder dan je dacht, want wie regelmatig kiwi’s eet vermindert zijn kans op hart- en vaatziekten. Dat zeggen Spaanse epidemiologen in Nutrition Journal.

Een voedingspatroon met kiwi’s verhoogt de concentratie HDL in het bloed en vermindert de kans op het ontstaan van bloedstolsels. Het effect is al merkbaar bij welgeteld één kiwi per week.

Studie

De onderzoekers analyseerden het bloed van 1469 Spanjaarden en brachten aan de hand van vragenlijsten hun voedingspatroon in kaart. De onderzoekers bepaalden ook of de studiedeelnemers rookten, hoe veel ze bewogen, of ze alcohol dronken en hoe zwaar ze waren. Vervolgens poetsten ze met statistische trucs de impact van die leefstijlfactoren weg, zodat ze de effecten van het voedingspatroon in beeld kregen.

Resultaten

De studiedeelnemers die vaker dan 1 keer per week kiwi’s aten hadden meer van het ‘goede cholesterol’ HDL in hun bloed dan de andere groep. Dat betekent dat hun kans op hart- en vaatziekten kleiner was.
De frequente consumptie van kiwi’s leek ook de concentratie van fibrinogen te verminderen. Ook dat is positief. Fibrinogen is een stollingsfactor. Hoge concentraties verhogen de kans op het ontstaan van bloedstolsels. Die kunnen op hun beurt infarcten, beroertes en trombose doen ontstaan.

Kiwi’s beschermen hart en bloedvaten

In het bloed van de studiedeelnemers die vaker dan één keer per week kiwi’s aten vonden de onderzoekers minder triglyceriden dan bij de studiedeelnemers die minder kiwi’s consumeerden. Hoe minder triglyceriden in het bloed, hoe kleiner de kans op hart- en vaatziekten. Het verschil tussen beide groepen was echter niet statistisch significant.

Volgens de bloedanalyses was de HOMA-ir van de kiwi-eters lager dan die van de studiedeelnemers die minder regelmatig kiwi’s aten. Hoe lager de HOMA-ir, hoe beter het lichaam reageert op insuline en hoe kleiner de kans op diabetes type-2. Maar ook dat verschil was niet statistisch significant.

De onderzoekers vermoeden dat de combinatie van vitamine C en polyfenolen in kiwi’s de gemeten effecten verklaren, maar zeker weten doen ze dat niet.

Conclusie

“In conclusion, a frequent consumption of kiwi in the regular diet is associated with lower plasma concentrations of fibrinogen, an improved plasma lipid profile”, schrijven de onderzoekers. “Further interventional studies are needed to define the effects of kiwi consumption on insulin resistance and cardiovascular outcomes.”

De onderzoekers werden niet gesponsord door een organisatie van kiwikwekers. Ze kregen hun geld van de Spaanse en de lokale overheid en de EU.

Bron: Nutr J. 2015 Sep 15;14:97. – Ergogenics


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Kiwi’s beschermen hart en bloedvaten”

  1. Tino Kuis zegt op

    Ach, wat je ook doet, het leven blijft een dodelijke seksueel overdraagbare aandoening.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website