Het idee dat één glaasje rode wijn goed zou zijn voor je hart en bloedvaten, blijkt niet juist. Ook matig alcoholgebruik brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

Dat blijkt uit een studie die in het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Lancet’ wordt gepubliceerd. Er is daarbij gekeken naar de alcoholconsumptie in 19 landen van meer dan een half miljoen mensen, zo valt in de Volkskrant te lezen. Onder meer het Erasmus MC is betrokken bij de studie, net als ruim honderd andere universiteiten.

De studie richt zich voornamelijk op de risico’s voor hart- en bloedvaten. Hierover verschilde in het verleden de meningen. Dit nieuwe onderzoek toont aan dat alcohol altijd ongezond is, ook slechts één glaasje.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Eén glas alcohol per dag ook al slecht voor je gezondheid”

 1. Dick zegt op

  alles en iedereen spreekt elkaar tegen als het over alcohol gaat. Twee weken geleden was ik bij de cardioloog en die vertelde dat 1 -2 glazen rode wijn per dag goed voor me zijn. Wat nu?
  Ik luister maar naar de cardioloog want ook hier geldt: alles met mate

  • Jan Hendriks zegt op

   Dat vertelde mijn cardioloog eerst ook maar nu heeft hij mij er al enige keren opgewezen dat slechts 1 glas al schadelijk is voor de gezondheid en dat hij prefereert dat ik compleet stop.
   Ik heb voor het eerst geprotesteerd want ten eerste drink ik niet iedere dag en ten tweede laat ik mij 2 glazen goede rode wijn niet ontnemen maar geniet er dan ikntens van.

   • Ger-Korat zegt op

    Goed zo, blijf lekker doordrinken. De artsen in Thailand zijn er blij mee want extra klanten dus extra werk en inkomen. En blijde gezichten bij de pensioenfondsen want je overlijdt een aantal jaren eerder en blijft dus niet-uitbetaald pensioen in de pot zitten. En de verpleeghuizen voor mensen met alzheimer/parkinson zijn ook blij met gasten zoals jijj want jarenlange verpleging voor velen dankzij alcoholgebruik zorgt voor werkgelegenheid en goede bonussen in deze gezondheidscentra voor de mensen.

 2. Kees zegt op

  Natuurlijk en over vijf jaar weer een nieuw onderzoek, blijkt het toch niet zo ongezond zijn.
  Ik neem gewoon mijn biertje en/of mix drankje als ik daar zin in heb, want daar geniet ik van. En als mijn leven daardoor uiteindelijk verkort wordt, “so be it”. En nu ga ik lekker een biertje nemen, proost!

 3. rene23 zegt op

  Zal vast wel, maar ik neem er nog eentje, net als mijn opa’s die dik in de negentig werden!

 4. Khun Peter zegt op

  Ik drink af en toe een biertje en zal dat blijven doen. Maar als je een klein beetje van het menselijk lichaam afweet, dan weet je dat het lichaam alcohol ziet als een lichaamsvreemde stof en er op reageert zoals het ook reageert op vergif en andere schadelijke stoffen. Je lever gaat als een gek tekeer om alcohol af te breken en als dat niet lukt komt je maag in opstand en ga je het uitkotsen. Dat zegt genoeg lijkt mij.

 5. Simon zegt op

  Ik wordt liever 95 met elke dag een glaasje, dan 100 op een ‘droogje’, ha, ha.

 6. Theo Hua Hin zegt op

  Het is toch wonderlijk in dit verband dat de mensheid steeds meer gaat en drinken en alsmaar ouder wordt..

  • Khun Peter zegt op

   Zou dat aan het drinken liggen of aan andere factoren, zoals betere medicijnen en medisch zorg?

   • Jan Hendriks zegt op

    Veel van de medicijnen zijn ook schadelijk voor het lichaam en heb ik ondervonden. Maar door vervanging met natuurlijke supplementen gebruik ik nu alleen nog maar de bloedverdunner Warfarin.

    • Ger-Korat zegt op

     Leefstijlveranderingen kan helpen om medicijn gebruik te verminderen of te stoppen. Recent goed voorbeeld is de behandeling van diabetes 2, ruim 900.000 mensen in Nederland hebben dit. Door ander voedsel te eten en (zelfs matig) te bewegen kan 50 tot 70 procent van de mensen met minder of geen mesicijnen toe.

 7. Joop zegt op

  Geen alcohol meer, geen frisdranken, geen vruchtensappen, geen spa rood, geen koffie, geen thee, geen melk.
  Ja zelfs kraanwater is verdacht.
  Wat mogen we nou eigenlijk wel drinken?

  • Khun Peter zegt op

   Flessenwater?

   • Leo Th. zegt op

    Maar dan niet uit plastic flessen want dat schijnt ook weer bepaalde stoffen af te scheiden die niet goed zijn.

 8. KhunBram zegt op

  Drink niet langer water alleen, maar gebruik een weinig wijn, om uw maag en uw veelvuldige lichamelijke zwakheden.

  ” een weinig wijn verheugd het hart”

  En al die bevindingen van ‘deskundigen’, geweldig toch…………

  Advies van de creator die de mens met al haar machtige systemen gemaakt heeft.

  Groet, KhunBram.

 9. Frank zegt op

  Het Volkskrant artikel refereert aan het onderzoek dat 1 alcoholische versnapering per dag je levensduur met 1,3 jaar zou verminderen. Hmm, acceptabel of niet is de vraag? En is dat dan 1,3 jaar minder dan de gemiddelde leeftijd? Wordt ik dan 78,7 jaar oud?
  Kunnen de medici ook aangeven hoe oud ik wordt als ik: niet rook, gezond eet, sport/voldoende beweging neem, goede BMI heb, geen stress ondervindt, in een gezonde omgeving leef zonder vervuiling etc en ook veilige sex heb?
  Pff zou mooi zijn als ik voor elke omstandigheid weet hoeveel jaar mij dat scheelt van mijn leven.
  Voorlopig ga ik gewoon nog even uit van een statistische levensverwachting van 80 en maak ik een keuze voor mijn levenswijze. Wie weet wordt ik dan toch nog 90 in goede lichamelijke en geestelijke gezondheid en ook nog eens met veel plezier. Met of zonder drankje, rokertje, vette snack etc.
  Heel veel levensplezier en geniet.

  • Ger-Korat zegt op

   Het gaat niet om 1 individu maarom grote groepen personen. Er zullen altijd wel mensen zijn die de 100 halen ondanks dat ze roken, drinken etc. Maar kijk ook naar de andere kant.Ken genoeg mensen die de de 65 jaar niet hebben gehaald en als je dan kijkt hoe er geleefd werd dan is het een kwestie van oorzaak en gevolg. Kilinkt hard maar dat geven de statistieken en de werkelijkheid dus ook aan.

 10. bikerad zegt op

  In rode wijn zit een stofje dat goed is voor je hart, maar wil het effect hebben moet je wel 7 liter wijn per dag drinken je lever zal dat Waarschijnlijk niet aan kunnen.

 11. Fransamsterdam zegt op

  Vandaag of morgen krijgen we allemaal een reep ‘astronautenvoer’ met alle noodzakelijke voedingsmiddelen en wie wat anders wil heeft pech gehad.
  We worden nu bijna allemaal zo oud dat onze grootste zorg is hoe er te zijner tijd pijnloos tussenuit te kunnen glippen.
  Iemand die Havo doet en op z’n eindexamenfeestje een biertje wil drinken heeft al lang uitgerekend dat hij dan minstens twee keer moet blijven zitten.
  Geen suiker, geen zout, geen vet, geen alcohol, geen tabak, geen vlees, gekoelde dranken zijn ook heel slecht, daar kun je het afschuwelijke PDS door aanwakkeren, gekookte groenten ook nergens voor nodig, alleen nog maar rauwkost, zuivel is onnatuurlijk, afschaffen die bende, een ei hoort er helemaal niet bij, en o wat zijn wij heden blij.

 12. Danny zegt op

  Eén dag werken is nog slechter voor je gezondheid.
  Waar praten we over. Geniet van het leven en neem het er van.

 13. Patricj Vercammen zegt op

  Als ik dat allemaal lees, moest ik al 10 jaar dood zijn. Ben nu 64 jaar jong. Inderdaad jong, voel me uitstekend, nooit ziek en nooit gehospitaliseerd. Hangt af van jouw gestel. Indien geen goede gezondheid, dan is het advies het noodlot niet te tarten en ernaar te leven.

 14. ruud zegt op

  Ik begrijp niet dat mensen zo moeilijk doen over dood gaan.
  Uiteindelijk overkomt het je toch, en als je eenmaal dood bent doet het er – voor jezelf – niet meer toe, hoe oud je was, toen je stierf.
  En de laatste levensjaren als je besluit erg oud te worden, zijn meestal toch al niet de beste.
  Lichamelijk en geestelijk achteruitgaand, doof en halfblind in een stoel, of je bed wachten tot je eindelijk mag.
  Maak plezier zolang je leeft, en accepteer die tijd, dat het leven korter wordt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website