Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik woon al 12 jaar in Thailand, ik ben 77 jaar, Nederlander en ben in die 12 jaar nooit meer terug geweest in Nederland. Ik heb wel steeds mijn Nederlandse rijbewijs laten verlengen met een familieadres in Nederland voor de RDW toezendingen. Mijn rijbewijs verloopt volgend jaar en het verlengen gaat, gezien mijn leeftijd, nu anders.

Ik dien vooraf gekeurd te worden door een contactarts in Nederland maar dat is lastig als je permanent in Thailand woont. Ik heb contact opgenomen met de RDW die mij verwezen heeft naar het CBR en hen het probleem voorgelegd. Deze instantie meldde mij (zie citaat):

Begin citaat

Mag ik naar een arts in het buitenland? Als u met uw Gezondheidsverklaring naar een arts moet, kunt u naar een arts in het buitenland als deze een Nederlandse BIG registratie heeft (zie www.bigregister.nl). De meeste artsen in het buitenland hebben dit niet.

Wanneer u langdurig in het buitenland verblijft en geen arts met Nederlandse BIG registratie kunt bezoeken, wordt er helaas geen Verklaring van geschiktheid afgegeven. U kunt deze in dit geval alleen in Nederland aanvragen.

Einde citaat.

Mijn vraag aan u Dr. Maarten is of u over deze BIG registratie beschikt en indien dit niet het geval is, u wellicht een andere Nederlandse arts bij naam kent, die wel over deze BIG registratie beschikt?

Ik weet dat ik met een Thais rijbewijs in Nederland mag autorijden mits je over een Internationaal rijbewijs beschikt (hoe kom je daar nu weer aan?), maar een bijkomend groot probleem is dat je met dit Thaise rijbewijs vooraf geen auto kunt reserveren/huren met je Nederlandse creditcard aldus de verhuurmaatschappij/ANWB op Schiphol. De hoofdbestuurder dient in dit geval over een Nederlands rijbewijs te beschikken.

Ik hoop dat u Dr. Maarten of wellicht andere lezers een Nederlands arts weten in Thailand die over deze BIG registratie beschikt.

Bij voorbaat mijn dank.

Groet,

Hans

*****

Beste H,

Toevallig is mijn BIG-registratie juist voor 5 jaar verlengd.

Neem eerst even contact op met de ambassade/consulaire dienst. Die weten misschien iemand die hier werkt. Een internationaal rijbewijs kunt u aanvragen bij hetzelfde instituut, dat het Thaise rijbewijs uitgeeft.

Vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Gezondheidsverklaring van arts voor verlengen van rijbewijs”

 1. frans zegt op

  Ik heb dit jaar April bij het huren van een auto op Schiphol ( Europcar) gevraagd of ik dit ook met mijn gewone Thaise rijbewijs kon. Dit kon wel als ik ook een internationaal Thais rijbewijs had.Hoe moeten anders al die buitenlanders een huurauto krijgen?
  Mijn Nederlandse rijbewijs was nog wel geldig.

 2. Henk zegt op

  Je mag je Thaise rijbewijs gebruiken tijdens vakantie in Nederland (zonder international rijbewijs, zie rdw website). Ik heb ook nooit problemen gehad om een huurauto te reserveren in Schiphol met alleen een Thais rijbewijs.

 3. Tom Teuben zegt op

  Als ik m’n jaarlijkse reisje naar Nederland maak huur ik vooraf een auto bij BB&L op Schiphol.
  Ik heb mijn NL rijbewijs laten verlopen en heb dus alleen een Thai rijbewijs. Dit verhuurbedrijf heeft nog nooit bezwaar gemaakt en geeft de auto mee als ik maar een geldige creditcard laat zien

 4. dirk zegt op

  Beste Hans, het zal wel aan mij liggen, maar je bent 12 jaar niet in Nederland geweest. Om wat voor een reden dan ook, heb je steeds je Nederlandse rijbewijs laten verlengen. Ik vraag me af waarom? Naar mijn beste weten kan je een verlopen Nederlands rijbewijs op elk gewenst moment weer geldig maken, het blijft jouw rijbewijs. Gezien je leeftijd moet je inderdaad door het medische circuit heen. Kostbare aangelegenheid verwacht ik, met het risico, dat er een medische afwijzing volgt.
  Als je je weer definitief in Nederland wilt vestigen, kan het de moeite waard zijn, maar als je eigenlijk niet terug gaat naar Nederland, waarom zou je??? dan al die kosten en moeite willen aangaan alleen maar om een geldig Nederlands rijbewijs in bezit te hebben.

  • Frans Nico zegt op

   Beste Dirk,

   Inderdaad, het ligt aan jou. Een Europees rijbewijs is een licentie van de overheid op grond waarvan je bevoegd bent een voertuig te besturen dat op het rijbewijs vermeld is. Als bewijs van de licentie wordt een kaart op creditcard-formaat verstrekt. Rechts op de voorzijde van de kaart staat dwars (verticaal) gedrukt “Rijkseigendom. Het onbevoegd aanbrengen van wijzigingen maakt dit bewijs ongeldig © Staat der Nederlanden. Auteursrecht voorbehouden. Modelnummer …..”

   De overheid bepaald bij wet hoe lang het rijbewijs legaal gebruikt mag worden als bewijs van bevoegdheid. Net als een paspoort. Voorheen was het zo dat als het rijbewijs meer dan vijf jaar was verlopen, je opnieuw examen moest doen. Dat is gewijzigd. Nu is het zo dat als het rijbewijs vóór 1 juli 1985 is verlopen, opnieuw examen moet worden gedaan.

   Dus “Naar mijn beste weten kan je een verlopen Nederlands rijbewijs op elk gewenst moment weer geldig maken, het blijft jouw rijbewijs.” is onzin. Het bewijs van licentie (rijbewijs) is eigendom van de staat. Die bepaald de geldigheid.

 5. Fer zegt op

  Wat moet je met een Ned. rijbewijs als je permanent in Thailand woont en nooit in Nederland verblijft?

 6. Jasper zegt op

  Beste Hans, ik denk dat u verkeerd bent geinformeerd over de autoverhuur op schiphol. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een buitenlander met een buitenlands rijbewijs geen auto kan huren daar: volgens mij is het daar juist voor bedoeld!

  Anders is het gesteld met leeftijden. Bij Avis is een van de voorwaarden b.v. dat de huurder niet ouder mag zijn dan 70 jaar.

  • eduard zegt op

   Dat is dan leeftijdsdiscriminatie bij AVIS……gezondheidsverklaring gaat in op je 75 ste.

 7. Henk Hauer zegt op

  Het verhaal, dat men met een Thais rijbewijs een internationaakl rijbewijs moet hebben is niet waar.
  Op een Thais rijbewijs staan alle gegevens in het Engels op. Het internationale rijbewijs is nodig voor landen met een ander schrift. Dit is geen rijbewijs maar slechte een vertaling van je Thaise rijbewijs.
  Door alle verhuur bedrijven op Schiphol wordt het Thaise rijbewijs geaccepteerd. Heb het net nog driedagen .
  .terug gebruikt voor huur auto op Schiphol.
  Raad u aan als u in Thailand blijf wonen gewoon dat Nederlandse rijbewijs laten verlopen. Stuk goedkoper.
  Imdien de balle medewerker bewaar maakt, vetel hem zijn eigen instrukties eens goed door te lezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website