Gezondheid: Bier of wijn, wat is beter?

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid
Tags: ,
14 augustus 2015

Kloppen de hardnekkige verhalen dat je van bier drinken dik wordt en dat je daarom beter rode wijn kan drinken, ook omdat rode wijn gezonder zou zijn?

Wie in Thailand om zich heen kijkt ziet dat het gerstenat rijkelijk vloeit. Sommige expats trekken ‘s ochtends vroeg al het eerste blikje bier los. Maar is dat verstandig?

Volgens deskundigen kan je beste helemaal geen alcohol drinken (wel een beetje saai). Toch lees je overal dat een beetje alcohol geen kwaad kan en zelfs gezond zou zijn, maar dat zeggen vooral de alcoholproducenten: ‘Wij van WC eend adviseren WC eend’.

Is matig alcohol nu gezond of niet?

Matig alcoholgebruik zou het risico op hart- en vaatziekten verminderen (maximaal 1 glas alcohol per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen). Dat effect wordt door alcoholproducenten graag benadrukt. De industrie financiert daarom onderzoek naar de positieve gezondheidseffecten van matig alcoholgebruik. Uit dat onderzoek blijkt echter ook dat matige alcoholconsumptie de levensduur niet verlengt.

Kennelijk wordt het positieve effect van alcohol op hart en bloedvaten teniet gedaan door andere minder positieve effecten. Waarschijnlijk een verhoogd risico op kanker.

Bier of wijn?

Voor zover bekend maakt het niet uit wat voor soort alcohol je drinkt. Het is een fabel dat rode wijn gezonder is dan witte wijn. Of dat wijn zoveel gezonder is dan bier. Wijn zou beter zijn door de hogere gehaltes aan antioxidanten in rode wijn, zoals flavonoiden, maar dit effect is nooit duidelijk aangetoond.

Helaas, alle alcoholische dranken zijn dikmakers. Alcohol levert 7 calorieën per gram. Dat is bijvoorbeeld 105 kilocalorieën in een glas bier en 82 kilocalorieën in een glas rode wijn. Daar zijn de calorieën uit de suikers in de drank nog niet bij opgeteld. Alcohol kan bovendien de eetlust aanwakkeren. Door hapjes bij de borrel loopt het aantal calorieën verder op.

Dus wat je ook drinkt, bier of wijn, het blijven dikmakers en echt gezond is het ook niet.

Bron: Gezondheidsnet en Ergogenics


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Gezondheid: Bier of wijn, wat is beter?”

 1. Paul D. zegt op

  In Thailand is het zeker gezonder voor je bankrekening als je bier in plaats van wijn drinkt.
  En dan moet je eerst nog fatsoenlijke wijn vinden.
  LOL

 2. Jack G. zegt op

  Ik denk dat drinkwater het juiste antwoord is. Ik ben nu 2,5 jaar geen alcoholdrinker meer en ik voel me prima ondanks alle gezondheidsclaims die er aan metname wijn worden toegedacht door de wijnlobby. In de medische molen die ik doorlopen heb was de eerste vraag standaard; ‘ drinkt u alcohol?’

 3. Kees 2 zegt op

  Dat wijn drinken gezond zou zijn is niet wetenschappelijk bewezen en is waarschijnlijk een fabeltje.
  In Denemarken hebben onderzoekers eens gekeken naar de kassabon van wijndrinkers. Wat bleek? Wijndrinkers hebben een gezonder eetpatroon !

  Een arts: “Alle alcohol is in principe schadelijk”.

  Verder is het een gegeven dat bier invloed heeft op oestrogeen –> verlaging testosteron –> minder libido (zullen jongemannen niet merken, maar oudere misschien wel):
  Lees op http://www.dieetcalculator.nl/bierbuik :

  De alcohol in bier belast de lever die daardoor minder oestrogenen kan afbreken. Ook mannen maken oestrogeen aan. Op deze manier stijgt de oestrogeenspiegel van mannen die regelmatig bier drinken. Een teveel aan oestrogeen zorgt voor extra vetopslag in de buikstreek en de borsten.

  Hop
  In bier zit hop. Hop bevat fyto-oestrogenen. Deze plantaardige oestrogenen bootsen de effecten van ‘echt’ oestrogeen na en stimuleren dus extra vetopslag in borsten en buik. Bovendien verlagen ze de testosteronspiegel.

 4. thallay zegt op

  Ik ben nu 63 en kerngezond. drink vanf mijn 18de minder en meer flesjes bier per dag met veel plezier. Ik hou niet van donken worden dus stop als ik voel dat dat er aan komt. Heb kanker overleefd en een paar andere ernstige ziektes, die niets met alcohol te maken hadden. Rook nog steeds lekker een sigaretje, eet gezond en bij de laatste keuring bleek ik kerngezond. Fiets en wandel iedere dag, doe alles zelf. Beter prettig geleefd dan chagrijnig gestorven is mijn devies. En wat heb je er aan om te laat te sterven.
  Chinees spreekwoord
  Voeg geen jaren toe aan je leven
  Voeg leven toe aan je jaren.

  thallay

  • Khun Peter zegt op

   Quote: ‘Heb kanker overleefd en een paar andere ernstige ziektes’. Het is maar wat je kerngezond noemt… proost!

  • Kees 2 zegt op

   Blij dat ik geen sigaretten of alcohol nodig heb om prettig te leven !!!

  • Kees 2 zegt op

   Aanvulling: zowel bier als roken heeft een negatieve invloed op je libido !

 5. John Chiang rai zegt op

  Ik geloof dat de hoeveelheid van alcohol bepalend is, of iets nu werkelijk ongezond is.waarbij gewoon water natuurlijk helemaal geen bedenken geeft. Veel mensen praten altijd over een bierbuik,hoewel bewezen is dat deze naam eigenlijk niet juist is,omdat veel bierdrinkers in combinatie met hun drinken vaak onnodige vette dingen eten,is daar de hoofdschuldige te zoeken. Iemand die normaal zijn biertje drinkt,en het niet overdrijft met zijn eten,en zijn normale bewegingen niet vergeet,zal niet snel een bierbuik krijgen. In münchen waar ik gedurende de zomer woon,en eigenlijk wereld bekent is voor zijn bier,zie je vaak deze z.g.n.bierbuiken,die vaak samen met hun biertje een maaltijd verorberen,waar een normaal persoon drie dagen van leven kan.

 6. Gerard zegt op

  Ik geloof niet dat het allemaal iets uitmaakt, maar dat je je persoonlijk ergens lekker bij voelt. De enige echte killer is m.i. stress, Stress door relaties, door werk, door termijnen en jaagritme.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website