Gezonde levensstijl remt Alzheimer

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags: ,
24 september 2016

Wat is het verband tussen voldoende bewegen, mediterrane voeding en een gezonde BMI? Alle drie verkleinen ze de kans dat je op latere leeftijd Alzheimer krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië (UCLA).

Onderzoek aan de Universiteit van Californië laat zien dat gezond eten, voldoende bewegen en een normale BMI de afzetting van eiwitten in de hersenen kan remmen. Deze eiwitten komen voor als plaques en knopen, respectievelijk tussen en in de zenuwcellen. Dit patroon wordt in verband gebracht met het ontstaan van alzheimer.

Levensstijl

De deelnemers aan dit onderzoek hadden milde geheugenproblemen, maar er was nog geen sprake van dementie. Met een PET-scanner keken de onderzoekers naar de eiwitafzetting in de hersenen. “Het verraste ons dat we de invloed van levensstijl op moleculair niveau konden waarnemen al voordat er sprake was van ernstige geheugenproblemen.”
Er werden ook gegevens verzameld over voeding, beweging, BMI en andere levensstijlfactoren.

Minder plaques en knopen

Vooral voldoende lichaamsbeweging, mediterrane voeding en een normale BMI bleken gunstig. Elk van deze factoren droeg bij aan een kleinere hoeveelheid plaques en knopen in de hersenen.

Mediterrane voeding bestaat vooral uit fruit, groente, noten, zaden, olijfolie, eieren, gevogelte en vis, en bevat weinig zuivel en rood vlees. Het voedingspatroon heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Wellicht speelde dit een rol; eerder bleek namelijk al dat ontstekingen bijdragen aan het ontstaan van neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer.

Preventie en vroegtijdige opsporing

“Ons onderzoek bevestigt het belang van een gezonde levensstijl bij de preventie van Alzheimer”, zeggen de onderzoekers. “Het geeft niet alleen inzicht hoe patiënten hun risico op Alzheimer kunnen verkleinen, maar ook hoe veranderingen in de hersenen als gevolg van levensstijl opgespoord en in beeld gebracht kunnen worden.”

Bron: Natura Foundation

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Gezonde levensstijl remt Alzheimer”

  1. John Chiang rai zegt op

    Naast beweging,en gezond eten,is het ook belangrijk je verstand op draf te houden zoals o.a,bijv kruiswoord raadsels,het niet uithanden geven van de dagelijkse beslommeringen,en ook een vreemde taal leren zoals bijv.de Thaispraak hebben een positieve werking,om Alzheimer mogelijk niet te krijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website