Cynische 65-plusser wordt vaker dement

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid
Tags: ,
6 juli 2016

Je kent ze wel, die zure pensionado’s, die alleen maar lopen te zeuren en te klagen. Er deugt van niemand iets en van Thai al helemaal niets en dat terwijl ze in het land van melk en honing leven (althans volgens sommigen). Deze houding kan je wel eens de kop kosten want er is een grotere kans om dement te worden naarmate je slechter over mensen denkt. Tot die conclusie komen Finse neurologen die een kleine zevenhonderd 65-plussers 8 jaar volgden.

De onderzoekers bepaalden de cynical distrust van hun deelnemers aan de hand van de Cynical Distrust Scale, een onderdeel van de Cook-Medley Hostility Scale.
De Cynical Distrust Scale bestaat uit 8 uitspraken, waarmee je het “oneens” [0 punten], “een beetje oneens” [1 punt], “een beetje eens” [2 punten] of “helemaal eens” [3 punten] kunt zijn.

Hoe cynisch ben jij?

De minimale score die je kunt behalen op de Cynical Distrust Scale is dus 0, de maximale 24. Als je zelf wilt bepalen hoe cynisch jij bent: de uitspraken staan hieronder.

 1. I think most people would lie to get ahead.
 2. Most people are honest chiefly through fear of being caught.
 3. Most people will use somewhat unfair reasons to gain profit or an advantage rather than lose it.
 4. I commonly wonder what hidden reasons another person may have for doing something nice to me.
 5. No one cares much what happens to you.
 6. It is safer to trust nobody.
 7. Most people make friends because friends are likely to be useful to them.
 8. Most people inwardly dislike putting themselves out to help other people.

Scores van je 0-9 punten classificeren onderzoekers als low cynical distrust. Scores van 15-24 vallen onder high cynical distrust.

Resultaten

De onderzoekers bepaalden van hun studiedeelnemers de mate van cynical distrust in de late jaren negentig, en volgden ze tot 2005-2008. De figuur links laat zien dat de studiedeelnemers vaker dement werden naarmate ze hoger scoorden op de Cynical Distrust Scale. Cynisme had nauwelijks invloed op de sterftekans.

Conclusie

“Confirming the association between cynical distrust and incident dementia necessitates replication studies in larger populations with longer follow-up times”, schrijven de onderzoekers.

Bron: Neurology. 2014 Jun 17;82(24):2205-12. – Ergogenics.nl

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Cynische 65-plusser wordt vaker dement”

 1. Rens zegt op

  Nou, het is duidelijk dat dit “weer zo een onderzoek'” is. Oeps… iets te cynisch misschien? Dan zal ik dus wel dement worden. Gelukkig is dit alleen zo als je ouder dan 65 bent lees ik, en dus geldt het niet voor mij. Was dat ook cynisch? Er is geen hoop meer voor mij ben ik bang. Op de dag dat ik 65 wordt zal het dan ook wel onmiddellijk gebeuren.

 2. Slagerij van Kampen zegt op

  Twijfelachtig. Zou dat kloppen dan zou dementie wijd verbreid moeten zijn onder oudere politici. Goed wat Thatcher betreft klopt het dan weer wel dat geef ik toe.

 3. ruud zegt op

  Misschien is beginnende dementie een oorzaak van Cynical distrust.
  Als je begint te dementeren, zul je onzekerder worden en daardoor wantrouwiger.

  Bovendien heeft de mens over het algemeen de neiging, om de schuld voor wat mis gaat bij een ander te leggen.
  Ook bij beginnende dementie zal vaker gebeuren.
  Bedacht voorbeeld: Iemand heeft mijn portemonnee gestolen.
  Die blijkt dan mogelijk achteraf in een andere jas te zitten.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Van dit onderzoek geloof ik niks. Die Finnen hadden zeker niks beters te doen.
  Uit de conclusie ‘herhaalde studies met grotere populaties zijn nodig’ blijkt al dat het enige doel is om hun baantje veilig te stellen en meer onderzoeksgeld te krijgen.
  Van zo’n onderzoek word je vanzelf cynisch.
  En voor mij geldt het toch niet want ik ben altijd sarcastisch over cynici.
  Jammer trouwens dat de morbiditeit niet toeneemt, anders waren we wat eerder van die zuurzeikers af.

  • Khun Peter zegt op

   Pas maar op Frans, als je dit soort cynische reacties blijft geven, denken de lezers dat je al dement bent…. 😉

 5. Cornelis zegt op

  Nou, vooruit: een cynische opmerking van een overigens verre van ‘verzuurde’ 65+er:
  de conclusie van het onderzoek is dat er uitgebreider onderzoek moet plaatsvinden om het verband te bevestigen – de onderzoekers zijn er dus zelf nog niet van overtuigd.

 6. Frans Nico zegt op

  Er zijn veel vormen van dementie, en er zijn ook aandoeningen waarbij bepaalde symptomen van dementie voorkomen. De meest bekende vorm is de ziekte van Alzheimer. Dementie kan ook ontstaan na herseninfarcten (vasculaire dementie). Andere vormen zijn frontotemporale dementie (vroeger ook wel ziekte van Pick genoemd) en dementie met lewylichaampjes. Voorbeelden van andere aandoeningen waarbij dementie kan optreden zijn parkinson, huntington, aids en OPS.

  Dementie wordt vaak geassocieerd met ouderdom, maar is geen onvermijdelijk gevolg van ouderdom. De meeste 65-plussers functioneren verstandelijk gezien goed. Alleen zijn bepaalde cognitieve capaciteiten minder goed dan in de ‘jonge jaren’, hetgeen een heel natuurlijk proces is. In vijf procent van de gevallen is dementie een omkeerbaar proces. In die gevallen is bijvoorbeeld ernstige depressie of medicijnvergiftiging de oorzaak. Tijdelijke dementie kan ook optreden na een hersenoperatie.

  Wil je onderzoek of ‘cynische 65-plussers’ vaker dement worden, dan moeten de geen appels met peren vergelijken. Dan zal je groepen dementen met dezelfde oorzaak moeten vergelijken en daarin het aantal “cynische” patiënten per groep moeten vergelijken.

  De Cynical Distrust Scale is, als ik de lijst van acht vragen beschouw, ook niet echt een objectieve maat. Kort geleden vond in Groot Brittannië een referendum over uittreding van UK uit de EU plaats. Alle drie de hoofdrolspelers hebben inmiddels de handdoek in de ring gegooid. Politici zijn niet te vertrouwen. Het zijn net meeuwen. Ze komen aanvliegen, schijten de boel onder en vliegen weer weg. Zal ik nu eerder dement worden?

 7. Slagerij van Kampen zegt op

  De cynici gaan in Thailand echt niet kapot. Eerder degene met een al te positief mensbeeld. Zij zijn heel wat makkelijker kaal te plukken. Overigens is cynisme toch iets heel anders dan de negatieve grondhouding die meestal ten grondslag ligt aan het zogenaamde verzuurde expat gedrag. Men kan Machiavelli cynisch noemen. Zijn geschriften raken inderdaad alle hierboven opgesomde criteria. Lees “de heerser” Of Diogenes in zijn ton. Of Willem Frederik Hermans. Maar dat is iets heel anders dan het mopperen om het mopperen van de verzuurde expat die zich geen andere houding weet te geven.
  Zijn houding komt voort uit teleurstelling en het voortdurende gevoel dat men hem te kort doet.
  Overigens: Amsterdammers staan bekend als de grootste mopperaars uit ons taalgebied! Katholieke Belgen zijn vrolijker! Misschien iets voor statistici om de gevolgen eens te onderzoeken?

 8. maurice zegt op

  Cynisme is bevroren verdriet…..

 9. jacques zegt op

  Er zou een onderzoek moeten komen waarom de mens cynisch wordt, dat lijkt mij belangrijker. Geen mens vindt het prettig om cynisch te zijn lijkt mij, maar de invloeden die deze mensen kennelijk hebben ondervonden door de jaren heen, zijn van dien aard dat ze dus cynisch zijn geworden. De balans in het leven die is van wezenlijk belang. Blijf ook het positieve en het goede zien, want dat is er weldegelijk. Realisme en levenswijsheid lijden ook wel tot een zekere cynisme en aanschouwelijkheid of nog verder zoals bijvoorbeeld achterdocht. Als rechtgeaarde Amsterdammer durf ik wel te stellen dat deze bevolkingsgroep het hart vaak op de tong heeft en zich niets laat weggevallen wat in zijn of haar visie niet door de beugel kan. Dat wordt niet altijd gewaardeerd, maar dat neemt men dan maar voor kennisneming aan. Ik citeer altijd maar de spreuk die ik vroeger las bij de huisarts in de wachtruimte en welke luidt: “spreek vrijuit, maar niet over uw gebreken”, want over kwalen praten daar zit kennelijk niemand op te wachten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website