Vraag aan huisarts Maarten: COPD en kortademigheid

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
16 februari 2017

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mijn leeftijd is 70 jaar en daarvan heb ik er 40 zeer stevig gerookt maar ben er gelukkig sinds 16 jaar vanaf. Woon nu 10 jaar in dit prachtig land en wel in Pattaya maar heb aan het roken COPD overgehouden, wat blijkt op de x-ray aan de rechterlong.

Krijg daarvan een of twee keer per jaar behoorlijk veel last zodat ik aan de antibiotica moet en super kortademig ben. Hier heb ik ongeveer nu 8 jaar last van mijn vraag is of het mogelijk is om het aangetaste gedeelte van de rechterlong te verwijderen waardoor de COPD verdwijnt dan wel sterk verminderd.

Als u andere goede raad heeft dan verneem ik dat ook erg graag.

Vriendelijke groet,

K.

******

Beste K.,

Dat is me nogal een vraag. Ik vermoed dat je emfyseem hebt, maar je geeft dat niet aan.

Operaties in dat geval zijn eigenlijk alleen zinvol, als het de bovenkant van de longen betreft. Als je slechts een of twee maal per jaar een aanval hebt van kortademigheid, zou ik er niet aan beginnen.

Wat voor medicatie gebruik je? Ben je normaal ook kortademig? Is die kortademigheid niet te wijten aan externe factoren, zoals hitte, rook van het verbranden van rijstvelden, stuifmeel, griep?

Graag wat meer informatie dus.

Vriendelijk groet,

Maarten

 

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website