Vraag aan huisarts Maarten: COPD en emfyseem

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
20 februari 2017

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Wil graag even terug komen op mijn vraag van 16 februari j.l. over COPD. U wilde graag meer informatie. Bij eerdere zogenaamde aanvallen kreeg ik antibiotica voor 10 dagen en na drie weken was ik er dan weer bovenop maar nu na deze keer ben ik ongeveer 2 maand aan de antibiotica geweest waarvan ook 10 dagen aan de infuus met antibiotica.

Het hoesten en slijm op hoesten is nu wel over maar de kortademigheid gaat niet weg. Neem dagelijks fluimucil 200 mg opgelost in water en heb een Symbicort inhaler ook gebruik ik deze dagelijks 1 a 2 keer. Een eindje wandelen zit er nu niet meer in helaas hooguit halve kilometer.

Zou het ook zinvol zijn om een pneumokokken injectie te halen ter voorkoming van deze aanvallen? Maar als ik internet mag geloven is er weinig tot niks aan te doen en dus zal ik er dan mee moeten leren leven wat ook wel prima gaat als ik maar rustig aan doe.

Zou wel graag advies willen over eventuele raadgevingen om het te verlichten.

Vriendelijke groet,

K.

******

Beste K.,

Nu weten we wat meer. Het lijkt er nu toch sterk op, dat je emfyseem hebt. Veel kun je daar niet aan doen. Wel is gebleken dat een goed ademtechniek je klacht kunnen verminderen

Een pneumococcen injectie is inderdaad heel belangrijk voor je. Minstens elke 5 jaar laten doen. De fluimucil zal een beetje helpen. Sinaasappels hebben ook zo’n effect.

De Symbicort kun je eventueel naar 3x daags verhogen. Probeer het maar.

Veel is er inderdaad niet aan te doen. De operatie waar je over had, dient om de elasticiteit van de longen te vergroten. In geselecteerde gevallen werkt dat. ik kan echter niet beoordelen, of jij zo’n geval bent.

Sterkte,

Mat vriendelijke groet,

Maarten

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website