Vraag aan huisarts Maarten: Bloedruk (bovendruk) is hoog

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
6 augustus 2018

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik gebruik al jarenlang Atenolol 100 (Prenolol 100) en Cooversyl 5 (ivm hartritme stoornissen en hypertensie). Ik heb daarmee de onderdruk prima onder de duim (75), maar de bovendruk weet ik maar niet te beteugelen (165).

Ben 72 en verder voel ik me gezond. Wat zou ik kunnen doen of moet ik me niet te druk maken over die bovendruk?

Alvast bij voorbaat dank.

S.

 

*******

Beste S.,

De richtlijnen aanstaande bloedruk veranderen bij eventuele verminderende inkomsten van de pillenfabrieken en dat is vaak enkele malen per jaar. Vroeger werd 160/90 als heel normaal beschouwd bij mensen boven de 60. Nu moet dat veel lager met als gevolg duizeligheid en, onder andere, gebroken heupen.
Of je dan langer leeft, is nooit aangetoond. Wel lijken er aan wijzingen dat het aantal beroertes hoger wordt bij een hogere bloeddruk, maar dan gaat het om hele kleine getallen.
165/75 duidt op een hoge polsdruk (verschil tussen systolische en diastolische druk). In uw geval dus 90. Een van de oorzaken daarvan zijn stijve bloedvaten en dat past weer bij de leeftijd.
Als u thuis meet met altijd hetzelfde apparaat, kan het ook nog daaraan liggen. Polsbloeddrukapparaten zijn sowieso erg onnauwkeurig, omdat een lichte polsbeweging de meting kan beïnvloeden.
Om bij de vraag te blijven zou u een lage dosis diureticum kunnen proberen, bijvoorbeeld 25 mg Hydrochloorthiazide, of 12,5 mg Chlorthalidone (Chotalin) ‘s-morgens voor het ontbijt.
Neem de Atenolol na het ontbijt en de Coversyl na het avondeten. Op die manier hebt u er meer profijt van.
Overigens maak ik me niet echt ongerust over uw bloeddruk.
Met vriendelijke groet,
Maarten Vasbinder

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website