Onderzoekers aan de Universiteit van Melbourne hebben een ‘superbacterie’ ontdekt. Het gaat om drie varianten die bestand zijn tegen alle bestaande antibiotica.

Dit blijkt uit resultaten die afgelopen week bekend werden. De onderzoekers namen daarbij honderd monsters van 78 ziekenhuizen wereldwijd. Ze ontdekten dat de bacterie het DNA veranderde, waardoor deze resistent werd tegen de meest voorkomende antibiotica. ‘Door een mutatie falen meerdere antibiotica’, aldus promovendus Jean Lea aan het Doherty Institute in Melbourne. De multiresistente bacterie, genaamd Staphyloccus epidermidis, is verwant aan de bekendere, maar ook dodelijke MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus)-bacterie.

Afgelopen week werd gewaarschuwd dat de superbacterie zich wereldwijd verspreidt in ziekenhuizen. Volgens de onderzoekers kan de superbacterie ernstige infecties veroorzaken en in sommige gevallen zelfs leiden tot de dood. Vooral mensen met minder weerstand raken geïnfecteerd.

De onderzoekers stellen dat dit komt door het bijzonder hoge gebruik van antibiotica op de intensive care. Daar zijn de mensen het ziekst en krijgen veel ook de sterkste medicijnen voorgeschreven, aldus Lea.

De WHO waarschuwt ook al langer voor overmatig gebruik van antibiotica doordat nieuwe stammen van dodelijke, resistente bacteriën ontstaan. Lea zegt: ‘Het lijdt geen twijfel dat antibiotica resistentie een van de grootste gevaren is voor ziekenhuizen wereldwijd.’

Bron: Nature Microbiology (2018). DOI: 10.1038/s41564-018-0230-7

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Australische onderzoekers vinden dodelijke ‘superbacterie’”

 1. Rob V. zegt op

  Het is toch al lang bekend dat we van de antibiotica af moeten? Of tenminste zéér terug moeten dringen. Overstappen op bijvoorbeeld bacteriofagen. En ik kan me vaag een TV rapportage herinneren van een jaar 2 geleden waar een boer iets met knoflook deed ipv zijn koeien plat te spuiten met antibiotica.

 2. HansG zegt op

  Ebola, Aids, vogelgriep en vele andere nieuwe ziektes hebben we tijdig op kunnen anticiperen. Er komen steeds meer mensen. Op een gegeven moment gaat de natuur toch winnen, kijk naar de geschiedenis. Wellicht wordt dit het dan?

 3. hetty zegt op

  https://zorgnu.avrotros.nl/uitzending/24-10-2017/
  gaan jullie deze aflevering van, dokters van morgen, over bacteriofagen maar eens bekijken, ( ongelovelijk )

 4. Jack zegt op

  En hopelijk veel vooruitgang met de poep-therapie (stoelgangtransplantatie) ☺

 5. Chiang Moi zegt op

  De Wereld zal ten onder gaan aan de overbevolking. De Wereld bevolking groeit dramatisch hard. Er is nu al niet voor iedereen voedsel en dat zal alleen nog maar meer worden. Meer mensen die ook meer gebruik maken van de natuurlijke grondstoffen e.d. Wij trekken de Aardbol leeg. In de middeleeuwen deden zich ook grote ziektes voor (builen) Pest, Cholera en nog wat enge ziektes. Er gingen dan veel mensen dood vooral de zwakkere en kwam er weer ruimte om de natuur te verdelen. Uiteindelijk zal de natuur die wij proberen naar ons hand te zetten het toch winnen

  • Rob V. zegt op

   Dat klopt niet Chiang Moi, de bevolking in absolute aantallen neemt nog wel wat toe maar de groei is verre van ‘dramatisch’ , die neemt juist af omdat wereldwijd vrouwen minder en minder kinderen krijgen: richting de 2 kinderen of nog minder. Bij iets meer dan 2 kinderen per vrouw blijft een populatie in stand.

   Kijk eens naar de fimpjes van wijlen proffesor Hans Rosling, of lees dit blog van vorige maand er eens op na:
   https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/wereldquiz-doet-beter-dan-aap/

   Don’t worry!

   NB: Mocht tegen alle verwachtingen in er wel een explosie aan mensen en overbevolking volgen die ons alle doet uitsterven, de aarde red zich wel zonder mensen. De wereld zal daardoor niet ten onder gaan, dat zal pas gebeuren als de zon is opgebrand.

   • Sjaak S zegt op

    Rob, volledig mee eens… waar maken wij ons toch zorgen over he? Het is weliswaar geen vrijbrief om maar verder te rotzooien, uiteindelijk zal de aarde nog lang bestaan wanneer alle sporen van de mensheid gewist zijn… en dat maken wij toch al niet meer mee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website