Vandaag worden de bevindingen van het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker gelijktijdig gepresenteerd in Amsterdam, Londen en Washington. Na 10 jaar onderzoek maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de nieuwe aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker bekend.

Het wetenschappelijk bewijs dat voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen bij het wel of niet krijgen van kanker is sterker dan ooit. Dat blijkt uit het rapport Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag publiceert. Het rapport is het resultaat van meer dan 10 jaar onderzoek en is de langverwachte opvolger van eerdere rapporten over kankerpreventie uit 1997 en 2007.

Het rapport bevat onder andere bevindingen over de rol van voeding en leefstijl bij de ontwikkeling en preventie van kanker, bevindingen over risicofactoren voor kanker zoals overgewicht, lichamelijke inactiviteit en alcohol, en prioriteiten voor nieuw kankeronderzoek. Een van de belangrijkste onderdelen van het rapport zijn de nieuwe aanbevelingen voor de preventie van kanker.

De aanbevelingen zijn richtlijnen voor gezonde voeding en leefstijl die door een panel van internationale wetenschappers zijn opgesteld op basis van de laatste stand van de wetenschap. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar het opvolgen van deze aanbevelingen kan de kans op kanker verkleinen.

De nieuwe aanbevelingen bouwen voort op die uit 2007. Hiervan worden de gezondheidsvoordelen in het dagelijks leven steeds weer bevestigd. De aanbevelingen hebben zich na 10 jaar staand gehouden en zijn nu aangescherpt op basis van de laatste inzichten.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds introduceert vandaag ook een nieuw voorlichtingsmodel voor de aanbevelingen. Dit wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel werkt met stoplichtkleuren en laat het publiek op eenvoudige wijze zien wat te doen (groen), waar op te letten (oranje) en wat niet te doen (rood) voor minder kans op kanker.

Elk jaar krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland kanker. In 2017 waren dat 109.663 mensen. Volgens schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou ongeveer 40 procent van alle gevallen van kanker voorkomen kunnen worden. Dat zijn bijna 44.000 mensen per jaar in Nederland.

Het rapport is gebaseerd op het Continuous Update Project(CUP), een langlopend onderzoeksproject waarbij wereldwijde bevindingen van onderzoek naar de relatie tussen voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker doorlopend worden verzameld, geanalyseerd en beoordeeld. In totaal ging het om onderzoek naar 17 van de meest voorkomende kankersoorten en gegevens van 51 miljoen mensen.

Het rapport en de aanbevelingen worden vandaag in Amsterdam gepresenteerd tijdens een bijeenkomst met onderzoekers, zorgprofessionals, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties in de (Centrale) Openbare Bibliotheek Amsterdam. Collega-organisaties van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds binnen het internationale World Cancer Research Fund netwerk maken de bevindingen ook vandaag bekend in Londen en Washington.

De nieuwe aanbevelingen voor kankerpreventie, zoals opgesteld door het panel van experts, luiden als volgt:

 1. Blijf op een gezond gewicht – Houd je gewicht binnen gezonde grenzen* en voorkom gewichtstoename op volwassen leeftijd. *Met gezonde grenzen bedoelen we een Body Mass Index (BMI) tussen 18,5 en 24,9 kg/m2.
 2. Kom in beweging – Maak lichaamsbeweging onderdeel van je dagelijks leven – loop meer en zit minder.
 3. Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten – Maak volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding.
 4. Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit – Het beperken van deze producten helpt je minder calorieën binnen te krijgen en je gewicht gezond te houden.
 5. Beperk het eten van rood en bewerkt vlees – Eet weinig rood vlees, zoals rund-, varkens- en lamsvlees. Eet weinig of geen bewerkt vlees.
 6. Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers – Drink vooral water en ongezoete dranken.
 7. Drink zo min mogelijk alcohol – Voor de preventie van kanker kun je het best geen alcohol drinken.
 8. Gebruik geen voedingssupplementen voor de preventie van kanker – Probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt alleen uit voeding te halen.
 9. Voor moeders: geef je baby borstvoeding, indien mogelijk – Borstvoeding is goed voor zowel moeder als kind.
 10. Na de diagnose kanker: volg onze aanbevelingen, indien mogelijk – Overleg met je zorgprofessional wat het beste is in jouw situatie.

En ook heel belangrijk:

Om je kans op kanker te verkleinen is het ook belangrijk om niet te roken. Voorkom blootstelling aan tabak en te veel zon.

Door het opvolgen van deze aanbevelingen krijg je minder zout, verzadigde vetten en transvetten binnen. Dit kan je helpen ook andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes, te voorkomen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Na 10 jaar onderzoek: Nieuwe richtlijnen voor kankerpreventie”

 1. Joseph zegt op

  Regelmatig word ik door mijn vriendin om de oren geslagen omtrent het feit dat ik moet afvallen, niet gezond genoeg eet (naar haar idee) en het alcoholgebruik moet matigen. “Lees maar eens goed wat daaromtrent met grote regelmaat op Thailandblog staat” krijg ik veelvuldig naar mijn hoofd geslingerd. En helaas moet ik zonder het te willen toegeven, bekennen dat zij helemaal gelijk heeft en de redactie van het blog eveneens. Maar dit bekennen wil ik om de drommel niet, want dan heb ik geen leven meer.

  • Khun Peter zegt op

   De redactie is bijzonder begaan met haar lezers en wij willen graag dat iedereen gezond blijft en heel oud zal worden.

 2. chris zegt op

  Ik denk dat er niemand is die graag ziek wordt en voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.
  Kanker is een afschuwelijke ziekte maar niet altijd dodelijk. Ik denk dat er in de nabije toekomst ook wel technieken en middeltjes worden gevonden om kanker eerder te ontdekken en meer effectief te bestrijden.

  Naast deze onderzoeken naar het voorkomen van kanker zijn er interessante onderzoeken naar de manieren om langer te leven. Wat blijkt daaruit: mensen die gelukkiger zijn leven langer (en dat verband komt niet door het aantal zelfmoorden) en mensen die getrouwd zijn, zijn gelukkiger en leven dus langer. Daarnaast is dagelijks sex heel goed voor je immuunsysteem, naast het effect op het voorkomen van prostaatkanker.

  Voeg al deze adviezen voor langer leven zonder kanker samen en wat krijg je dan? Het langste en gezondste leven is: als je met je eigen partner dagelijks sex hebt (dat is ook voor een groot deel de dagelijkse beweging), niet rookt en geen alcohol drinkt en alleen maar door jezelf verbouwde, geoogste en bereide groente en fruit en peulvruchten eet.
  Tja, maar word je hier echt gelukkig van? En zo niet, dan ga je toch nog eerder dood. Niet aan kanker, maar aan chagrijn.

 3. Jacques zegt op

  Van meet af aan heb ik gezondheid hoog in het vaandel staan en dit soort berichten is kennelijk noodzakelijk om een bepaalde groep mensen in beweging te krijgen. Vaak is het toch aan dovenmansoren besteed. Waarom is een grote groep mensen zelfvernietigend bezig. Ik begrijp deze groep niet. Ik denk toch dat het belangrijk is om jezelf lief te hebben en goed te zorgen voor je lichaam en geest en dit uit te dragen. Een negatief zelfbeeld ligt vaak ten grondslag aan de motivatie voor een losbandig leven. Wie de schoen past trekke hem aan natuurlijk. Niet bestand zijn tegen verleidingen. Overmatig drankgebruik en drugsgebruik en ga zo maar door. Verslavingsgedrag en zwaktes zijn bij de regelmaat waar te nemen en velen malen er niet om maar lopen eerder te pochen, dat ze zo geweldig bezig zijn en dat een leven zonder alcohol en drugs onmogelijk en zelfs onwenselijk is. Feitelijk denk ik dat het jezelf in de maling nemen is en je kunt altijd zonder. Waar een wil is, is een weg. Uitzonderingen zijn natuurlijk die groep mensen die door ziektes of andere legitieme reden niet meer kunnen sporten en dat is erg genoeg. Ik heb mij ondanks gevorderde leeftijd (gepensioneerd) weer ingeschreven voor de marathon van Pattaya. Niet de hele afstand, dat heb ik in het verleden meerdere keren gedaan en dat vereist te veel training, maar de kwart afstand en dat is altijd leuk om met velen gezond bezig te zijn. Ook ga ik in het najaar mee rennen in de marathon van Kanchanaburi. Een prachtige loop over de weg van Kanchanaburi naar Sanglaburi . Wat let u om het zelfde te gaan doen en sportief gedrag en gezondheid weer een leven in te gaan blazen. Het gaat u goed maar vanzelf meestal niet.

 4. brabantman zegt op

  Natuurlijk veel wat iedereen al weet in deze aanbevelingen.
  Wel een paar aantekeningen. Koop eens een volkoren brood in Nederland en lees eens op het etiket over de ingredienten die gebruikt zijn om dit product te maken. O.a kleurstoffen, suiker, glucose, conserveermiddel, hele rits E nummers en z.g. broodverbeteraars (incl. de chinese mensenharen!). Lijkt mij weinig gezond aan.
  Groenten in Thailand. Net hier op de site een artikel gelezen over het (elders verboden) zware gif dat hier in ruime mate voor het planten welzijn gebruikt wordt.
  Conclusie, aanbevelingen zijn leuk maar niet eenvoudig om de produkten te krijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website