De meeste toeristen reizen voor een dag naar Kanchanaburi als onderdeel van een excursie vanuit Bangkok. Echter, de regio is zeker geschikt voor een langer verblijf, vooral als je zelfstandig wilt reizen.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Kanchanaburi zijn de Brug over de rivier de Kwai en de Dodenspoorlijn. De ‘Bridge on the River Kwai’ is bekend door de gelijknamige film uit 1957 van David Lean. Echter, de houten brug in de film (in Sri Lanka opgenomen) heeft niets meer met de huidige stalen brug in Kanchanaburi te maken. Deze is afkomstig uit voormalig Nederlands-Indië.

De provincie heeft zijn bekendheid te danken aan het tragische verleden. Maar er is meer. Je zult verbaasd staan over de schoonheid van deze regio, zo vind je er woeste rivieren, romantische watervallen, dicht begroeide heuvels en wilde dieren in het Nationale natuurpark.

Tweede Wereldoorlog

Vanaf hun deelname in december 1941 aan de Tweede Wereldoorlog veroverden Japanse strijdkrachten in snel tempo het grootste deel van Zuidoost Azië. Op zoek naar een kortere en veiligere aanvoerroute tussen Birma en Siam (Thailand) besloten de Japanners in 1942 krijgsgevangenen en burgers te gebruiken om de spoorlijn aan te leggen tussen Thanbyuzayat in het westen en Bang Pong in het oosten. Twee ploegen, een gestationeerd in Siam, de andere in Birma, werkten vanaf deze eindpunten van de beide spoorlijnen naar elkaar toe en ontmoeten elkaar in oktober 1943 in Konkuita. Door ziekte, ondervoeding, uitputting en mishandeling heeft de Birmaspoorweg het leven gekost van ongeveer 15.000 krijgsgevangenen en 100.000 burgers. Op de grootste begraafplaats in Kanchanaburi zijn bijna 1.800 Nederlanders begraven. In totaal zijn ruim 3.000 militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en de Koninklijke Marine omgekomen in krijgsgevangenschap, tijdens de aanleg van de Birma spoorlijn in de periode 1942 – 1945.

Wat kun je in Kanchanaburi zien?

In het JEATH museum in Kanchanaburi kun je meer te weten komen over deze tragische gebeurtenis. Je ziet er tekeningen en aangrijpende beschrijvingen van de gruwel en wreedheid onder de Japanners. Het museum is gevestigd in een reconstructie van een hut van een krijgsgevangene. Het bevindt zich ten zuiden van het treinstation. Het museum ligt ver weg van de Brug over de rivier de Kwai. De Brug is de belangrijkste bezienswaardigheid waarvoor de meeste mensen naar Kanchanaburi komen.

De twee begraafplaatsen met oorlogsslachtoffers in Kanchanaburi zijn goed onderhouden, onder andere gefinancierd met donaties uit Nederland. De begraafplaats is indrukwekkend. Vele jongen mannen stierven in de bloei van hun leven. De Nederlandse namen op de grafstenen tonen wat een leed zich daar heeft afgespeeld. De erebegraafplaats Kanchanaburi tegenover de ingang van het centraal station is het gemakkelijkst te bereiken. De Chungkai War Cemetery ligt iets verder weg, ten zuidwesten van de stad. Het maakt deel uit van de meeste excursies naar Kanchanaburi.

De spoorweg die bekend werd als de ‘Dodenspoorlijn’ is niet alleen maar een stukje geschiedenis. Er rijdt nog steeds een trein door de dorpen tussen Kanchanaburi en Nam Tok. Wanneer je met de trein reist is het ongelooflijk om te bedenken dat mannen de rotsen en bebossing met pikhouwelen en schoppen begaanbaar hebben moeten maken. Een bezoek aan de beruchte ‘Hellfire Pass’ is daarom zeer indrukwekkend. Zeker als je probeert voor te stellen hoe het geweest moet zijn om dergelijke ontberingen iedere dag te moeten doorstaan.

Wat kun je er doen?

In Kanchanaburi vind je ook bezienswaardigheden die niets met de oorlog te maken hebben. Zo heeft het gebied een prachtig landschap. Het Erawan National Park is daarom misschien wel het meest bezochte natuurpark van Thailand. Je kunt er gemakkelijk twee of drie dagen rondtrekken, want de rivieren Kwai Noi, Kwai Yai, Maeklong en hun valleien vormen één van de mooiste natuurlandschappen van Thailand. Je kunt per bamboevlot de Kwai rivier afzakken, kajakken, fietsen of een ritje maken op de rug van een olifant. Je vindt er ook zeven indrukwekkende watervallen. De beroemde Erawan-waterval in het prachtige gelijknamige nationale park bestaat uit zeven verdiepingen. Op diverse verdiepingen kun je heerlijk baden in helder water in het gezelschap van nieuwsgierige scholen visjes. Daarna kun je genieten van een diner op de rivier. Een andere bekende bezienswaardigheid is de omstreden Tiger Sanctuary Temple. Deze controversiële tempel ligt op ongeveer 40 km ten noordwesten van Kanchanaburi.

Waar kun je verblijven?

De meeste budgetaccommodaties in Kanchanaburi liggen dicht bij de rivier. Je vindt er pensions en drijvende bungalows. De laatste kan goedkoop, maar let op goed op welke bungalow je kiest. Zorg ervoor dat je uit de buurt van lawaai blijft. Door het geluid van karaoke op de talrijke vlotten en bars aan de rivier slaap je anders niet veel. Je bent dus gewaarschuwd! Het is wel een unieke ervaring en er zijn ook stille romantische plekjes te vinden. Wil je meer comfort en een betere nachtrust? Geef dan iets meer geld uit aan een hotel. Je kunt ook in het rustigere stadscentrum verblijven.

Bekijk de tarieven voor accommodaties in Kanchanaburi »

Vervoer

De gemakkelijkste manier om naar Kanchanaburi te reizen is via Bangkok. Kanchanaburi ligt op ongeveer 130 kilometer van de Thaise hoofdstad. Elke reisorganisatie in Bangkok kan vervoer en accommodaties voor je regelen. Je kunt Kanchanaburi ook per trein of bus bereiken. Hiervoor moet je iets meer plannen, maar ben je wel een stuk goedkoper uit. De twee treindiensten vertrekken aan het begin van de ochtend en avond, vanaf Bangkok Noi (Thonburi). De reis neemt ongeveer drie uur in beslag. De trein reist naar het station Kanchanaburi. Dit station ligt dicht bij de accommodaties in het centrum van de stad. Daarna reist de trein verder naar het River Khwae Station. Dit station ligt naast de brug en de rivier. Hier vind je de goedkopere budgetaccommodaties.

6 reacties op “Kanchanaburi, aangrijpende historie en prachtige natuur”

 1. Sjaak S zegt op

  Ik was een paar weken geleden met mijn vriendin in Kanchanaburi. De eerste nacht overnachtten we in een hotel dat door een reisgids werd aanbevolen. Daarna verhuisden we naar een hotel dichter in de buurt van de brug en hadden zo’n hut op het water liggend. We hadden weliswaar de meest primitieve hut (twee grote matrassen op de vloer en de wc werd gedeeld door andere gasten, maar het was geweldig (romantisch)…
  Mijn vriendin zei tegen me, dat, wanneer je naar Kanchanaburi gaat en niet de Erawan watervallen bezoekt, dan ben je niet naar Kanchanaburi geweest. Dus, helaas, moet ik bekennen dat we er niet echt geweest zijn en alsnog een andere keer daarheen zullen gaan.
  Het was overigens de tweede keer dat ik daar was… een drietal jaar geleden, toen ik nog werkte, had ik mijn oudste dochter bij me op een vlucht naar Bangkok en maakten we een dagtochtje naar Kanchanaburi. Ook toen heb ik de watervallen niet gezien, maar we maakten wel een tochtje met de trein over de brug, gingen ergens op een drijvend restaurant lunchen (dat was bij de prijs van de reis inbegrepen), toen met de minibus naar een plek met watervallen (ik geloof niet Erawan), en langzaam via de tijgertempel met zijn verdoofde of slapende tijgers terug naar Bangkok. Dat was ook een leuke ervaring.

  • Mart zegt op

   Beste Sjaak S, en anderen,

   De beroemde Erawan-waterval in het gelijknamige nationale park is inderdaad bijzonder mooi en bestaat uit zeven verdiepingen. Op diverse verdiepingen kan je heerlijk baden in helder water, heerlijk verkoelend. Vanaf de parkeerplaats een lang pad wat echter op sommige plekken ietwat steil naar boven (en terug naar beneden) is en indien modderig/ plasjes water is goed schoeisel aan te bevelen om slippartijen te voorkomen. Het is wel transpireren geblazen, wij vonden het zeker de moeite waard deze te beklimmen. Weer terug beneden is er gelegenheid om te douchen in het gebouw achter de toiletten.
   Veel plezier gewenst,
   Mart

 2. Carolien zegt op

  Ik bezoek ieder jaar tijdens mijn reis door Thailand Kanchanaburi en ben er ( na 8 jaar) nog steeds niet uitgekeken. Wij verblijven dan in het oriental kwai resort, een paradijsje op aarde. Elephants world was idd het bezoeken meer dan waard maar helaas heeft dat het doel waarvoor het ooit opgericht is uit het oog verloren. De Erawan is prachtig en zo zijn er ook een paar prachtige tempels die een bezoekje waard zijn. De brug de hellfire pass heel indrukwekkend. Maar ook de heilige boom is mooi om eens te gaan bekijken. Een tochtje met de trein, de markten, de musea genoeg te doen voor iedereen

 3. Rob zegt op

  JEATH museum is zeer indrukwekkend. Ook de locatie aan de rivier en bij een prachtige tempel is de moeite waard voor een bezoek.

 4. mark zegt op

  Kanchanaburi behoort tot mijn favoriete bestemmingen. Eigen vervoer is wel noodzakelijk in deze provincie!
  Een aanrader is dit hotel: Wang Nok Kaew Park View

 5. bert boersma zegt op

  Samen met mijn vrouw ben ik een paar keer in kanchanaburi geweest.Het museum is zeer indrukwekkend. Hebben jullie wel gezien dat er een Japanse generaal bij de achterkant staat. (standbeeld).
  In de buurt was ook een drijvende non. Ze liet zich drijven in een grote waterbak.
  Ook een paar keer met het boemeltje naar Nam Tok gereden vanaf Bangkok.
  #0 jaar zijn we ieder jaar naar Thailand geweest voor kortere of langere tijd. Ik vond Thailand de laatste jaren wel wat in glorie afnemen . Maar ja zo gaat het vaak.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website