Olifanten moeten 18 uur per etmaal eten. Tja, wat wil je ook als zo’n groot lijf hebt. Maar het gebied waar ze kunnen foerageren, wordt steeds kleiner.

Het laagland dat hun voorkeur heeft, wordt al jaren in bezit genomen door boeren. Maar in de hoger gelegen bossen is water schaars en vinden de dieren ook niet voldoende voedsel. Het gevolg? Ze komen het bos uit en plunderen akkers van boeren, zoals op de foto een cassaveveld.

De problemen doen zich onder andere voor in nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi), maar ook uit andere beschermde gebieden in het Oosten, Noordoosten en boven-Zuiden worden regelmatig conflicten gemeld tussen bewoners en olifanten. Thailand telt naar schatting 3.000 in het wild levende olifanten die vrijelijk in 69 nationale parken en wildreservaten zwerven.

In Kaeng Krachan lieten de boeren het er niet bij zitten. Tussen 2005 en 2013 werden aan de zuidkant van het park dertien olifanten gedood: sommige zijn geëlektrocuteerd, anderen zijn met hakmessen gedood. Om verder bloedvergieten te voorkomen en de olifanten op een afstand te houden is een team van boswachters gevormd, dat  met fluitjes, spotlights en vuurwerk probeert de olifanten terug het bos in te jagen.

Zes doden na botsing tussen olifant en auto

Een dramatisch incident vond een paar weken geleden plaats. Drie olifanten verlieten het wildreservaat Ang Lue Nai, dat zich uitstrekt over vijf provincies in het Oosten, en doken op een weg in Rayong, 50 kilometer verder, op. Een auto botste tegen een van de dieren. Vier inzittenden kwamen ter plaatse om het leven, twee stierven later in het ziekenhuis. De olifant werd slechts gewond.

‘Dat is nooit eerder gebeurd’, zegt Pithak Yingyong, assistent-hoofd van het wildreservaat. Ook hij wijt de problemen aan het krimpend habitat van de olifanten. Grond in en rond Ang Lue wordt in gebruik genomen voor de landbouw, waardoor regelmatig botsingen plaatsvinden tussen wilde olifanten en bewoners.

Volgens een studie van de Kasetsart universiteit komen steeds vaker olifanten het bos uit op zoek naar voedsel. In 2010 is dat 115 keer gemeld, in 2012 124 keer. Sommige olifanten hadden zelfs grote afstanden afgelegd.

In Ang Lue is het probleem nog nijpender geworden omdat de olifantenpopulatie is toegenomen. Begin 2000 telde het reservaat 160 olifanten, nu rond de 300 en elk jaar neemt het aantal met 10 procent toe. Het bos kan al die dieren niet van voedsel voorzien. Pithak voelt zich er uiterst ongemakkelijk bij, want: ‘Ik heb geen antwoorden. Ik zie geen oplossing.’

Ecologisch behoud in plaats van steeds meer landbouw

Dat antwoord zal van de overheid moeten komen. ‘We moeten ons houden aan het principe van ecologisch behoud in plaats van toestaan dat steeds meer land in gebruik wordt genomen’, zegt Chaiwat Limlikhit-aksorn, hoofd van nationaal park Kaeng Krachan.

Experts vestigen hun hoop op het creëren van nieuwe boscorridors, waardoor olifanten een grotere kans op overleven hebben. Dat idee wordt onderzocht in Kaeng Krachan. Een ander idee is om zwangere dieren te verhuizen uit gebieden die te klein voor hen zijn geworden naar elders. Mahouts met hun traditionele kennis, bijvoorbeeld uit de ‘olifantenprovincie’ Surin, kunnen daarbij behulpzaam zijn.

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 13 april 2014)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor een verjaardag of zomaar? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


1 reactie op “Wilde olifanten komen het bos uit en plunderen akkers”

  1. Rick zegt op

    Het bos is niet te klein de mens in Thailand neemt te veel ruimte van de natuur af. Vorig jaar heb ik de bus van Phuket richting Surat Thani gepakt en dit jaar een natuur tour gemaakt in Khao Sok. Grote probleem was vorig jaar al in de bus te zien overal word gebouwd en gebouwd voor de natuur is te weinig plaats oke Thai moeten ook leven en uit kunnen breiden maar hopelijk in harmonie met de natuur op plekken waar ze het wild en het bos niet in de weg zitten anders lijd dit zeker tot problemen met de natuur en diersoorten.
    Het sowieso een vloek in Thailand rij eens een stukje langs de snelwegen bij Bangkok vandaan en je ziet misschien honderden bedrijven die zich toe leggen op de verkoop van graaf machines, wegenbouw, vrachtwagens. En dat moet uiteindelijk allemaal ten koste gaan van de natuur erg jammer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website