De Javaanse hapvogel (Eurylaimus javanicus)

De Javaanse hapvogel (Eurylaimus javanicus)

Vandaag maar liefst twee prachtige vogeltjes die familie van elkaar zijn: De Javaanse hapvogel (Eurylaimus javanicus), een zangvogel uit de familie Eurylaimidae (breedbekken en hapvogels) en de zwartgele hapvogel (Eurylaimus ochromalus) ook een zangvogel.

De Javaanse hapvogel komt voor in Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore, Thailand en Vietnam. Zijn natuurlijke leefomgeving is subtropische of tropische vochtige laagland bossen.

Het is een vrij grote vogel (21,5–23 cm), met een paars, geel en zwart verenkleed. Het diertje eet voornamelijk insecten, waaronder sprinkhanen, krekels, verschillende kevers, rupsen en larven.

De Javaanse hapvogel kent 4 ondersoorten:

 • Eurylaimus javanicus pallidus: van zuidoostelijk Myanmar tot zuidelijk Vietnam en Maleisië.
 • Eurylaimus javanicus harterti: Sumatra, Riouwarchipel, Bangka en Billiton.
 • Eurylaimus javanicus javanicus: Java.
 • Eurylaimus javanicus brookei: Borneo en de noordelijke Natuna-eilanden.
De zwartgele hapvogel (Eurylaimus ochromalus)

De zwartgele hapvogel (Eurylaimus ochromalus)

de Zwartgele hapvogel

De zwartgele hapvogel (Eurylaimus ochromalus) is een zangvogel die behoort tot de onderorde schreeuwvogels (suboscines). Net als de andere breedbekken is dit een plompe vogel van ca. 16 cm lengte met een forse, brede snavel. De vogel leeft in tropisch regenbos.

De volwassen zwartgele hapvogel is zoals de naam al zegt zwart met geel. De bovenkop, rug en vleugels zijn zwart. Op de vleugels zitten gele vlekken en ook de stuit en de onderbuik is geel. Opvallend zijn verder een duidelijke witte kraag en daaronder een smalle (soms onderbroken) zwarte borstband. De borst is lichtroze.

De vogel komt voor in Brunei, Indonesië, Maleisië, Birma en Thailand. Het leefgebied bestaat uit tropisch regenbos in het laagland en heuvelland tot 1200 m boven de zeespiegel.

7 reacties op “Vogels kijken in Thailand: de Javaanse hapvogel (Eurylaimus javanicus) en de Zwartgele hapvogel (Eurylaimus ochromalus)”

 1. Louis Tinner zegt op

  Mooie foto’s. Van alles vogels die u heeft geplaatst, zie ik alleen de vervelende Asian Koel Bird, een schreeuwerd eerste klas. Deze mooie vogels heb ik nog nooit in Bangkok gezien, en ik woon in een erg groen gebied.

  • Voor deze vogels moet je toch echt naar de Nationale parken waar Thailand er ruim 100 van heeft.

 2. Zwarte jef zegt op

  Neen hoor, niks nationaal park. Hier in Si Sa Ket in ons dorp dat grenst aan een behoorlijk stuk bos kan je deze Javaanse hapvogel spotten! En zie je hem niet hoor je hem wel. Ze zojn wel redelijk zeldzaam want veel zie je er niet….maar ze zijn er wel

 3. Sietse zegt op

  Zo lang er in Thailand vogels worden gegeten, neemt het aantal vogels af. Wij kunnen van deze pracht genieten. Maar voor sommige culturen is het soms pure noodzakelijk om je maag te vullen.

 4. Alphonse Wijnants zegt op

  Niet alleen de kleurige veren maken deze vogels uniek.
  Maar ook hun namen zijn verbazingwekkend.
  Ik geniet van keer tot keer.
  Thailandblog is wel heel alert in deze zaken.
  Het zijn dus echte bestaande Nederlandse namen?

  • Ik verzin de namen niet zelf. Maar dat kan je toch ook gemakkelijk zelf controleren? Gewoon even Googlen.

 5. Benver zegt op

  Wat een schitterende vogeltjes, mooi omschreven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website