De Roodnektrogon (Harpactes kasumba) is een vogelsoort uit de familie Trogons (Trogonidae). De vogel komt voor in Brunei, Indonesië, Maleisië en Thailand. Zijn natuurlijke leefomgeving zijn subtropische of tropische vochtige laagland bossen.

De Roodnektrogon werd in 1822 ontdekt door Sir Stamford Raffles, een militaire en Britse natuuronderzoeker (1781-1826).

De mannetjes zijn uitbundiger gekleurd dan de vrouwtjes. Ze hebben een zwarte kop en bovenborst, blauwe snavel en oogring met een helderblauw gekleurd gezicht. Hij heeft een geelbruine boven- en bovenstaart met zwarte contouren, een witte borstlijn, helderrode onderzijde en de onderstaart is zwart en wit. Het meest bepalende fysieke kenmerk van de vogel is een band van felrode veren rond de achterkant van de kop waaraan het soort zijn naam te danken heeft. De vrouwtjes zijn flauwer van kleur dan de mannetjes, bestaande uit een grijsbruine kop en bovenborst met gele buik.

Zowel de mannetjes als de vrouwtjes worden zo’n 32 centimeter. De vogels worden ongeveer 7,3 jaar oud. De poten en voeten zijn kort en zwak, waardoor ze niet kunnen lopen.

De Roodnektrogons zijn over het algemeen inactief buiten hun normale voedingspatroon. Daarom hebben vogelaars en biologen opgemerkt dat “ze, afgezien van hun algemene schoonheid, ze geen andere boeiende kwaliteiten bezitten. Hun gebrek aan activiteit wordt beschouwd als een verdediging tegen predatie. Net als bij andere soorten Trogonidae, is gemeld dat de Roodnek trogons langs takken verschuiven om hun dofgekleurde rug naar waarnemers gericht te houden, terwijl de koppen 180 graden kunnen draaien zoals uilen. Dit doen ze om mogelijke roofdieren in de gaten te houden. Ze worden belaagd door haviken en roofzuchtige zoogdieren.

De vogel eet voornamelijk insecten, vooral geleedpotigen met een voorkeur voor wandelende takken en spinnen. Maar ze eten ook kleine hagedissen, fruit en zaden. Het woord “Trogon” is Grieks voor “knagen of eten” en verwijst naar de structuur en functie van hun snavels. De snijkanten van de bovenkaak en onderkaak zijn gekarteld, wat helpt bij het veiligstellen van levende prooien en fruit.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 16 votes.
Please wait...

1 reactie op “Vogels kijken in Thailand: De Roodnektrogon (Harpactes kasumba)”

  1. Jaco kouwen zegt op

    Prachtig hoor !!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website