Een van de meest voorkomende vogels in Thailand is de Ringmus (Passer montanus). Dit is een zangvogel uit de familie van mussen en sneeuwvinken (Passeridae) en komt ook voor in Belgie en Nederland.

De ringmus wordt ongeveer 14 cm groot, een fractie kleiner dan de huismus. Zowel mannetje als vrouwtje hebben een kastanjebruine kruin, een zwarte wangvlek en een witte halsring. De wangvlek is een goed herkenbaar verschil met de huismus. De bovenzijde is bruin met zwarte strepen en de onderzijde lichtgrijs.

Het voedsel van de mus bestaat uit zaden, graan, insecten en larven.

De Ringmus legt drie tot zes fijngevlekte, witte en glanzende eieren. Het wijfje broedt meestal twee- tot viermaal per jaar.

De ringmus is een broedvogel die graag nestelt in holten van bomen in de buurt van boerderijen en in parken, akkers en weilanden. Het merendeel van de ringmussen is standvogel.

De vogel kent een groot verspreidingsgebied heeft dat reikt van Ierland in Europa tot een groot deel van Azië waaronder Japan en de Indische Archipel.

7 reacties op “Vogels kijken in Thailand: de Ringmus (Passer montanus)”

 1. ruud zegt op

  Als het zangvogels zijn, zal ik ze vertellen, dat ze moeten ophouden met tjilpen en zich eens als een zangvogel moeten gaan gedragen, wanneer ik een handje rijst strooi.
  Maar misschien willen ze alleen maar zingen, als ik ze zangzaad voer.

 2. Ruud NK zegt op

  De laatste tijd zie ik veel vogels die ik voorheen hier niet zag. Als ze van je wegvliegen zie je dat ze groen zijn als de zon er op schijnt. Nu zie ik er geregeld enkele op een vlak terrein. Ze zijn groen van boven met een rood kopje, maar van onder zijn ze bruin.
  Kan je mij vertellen wat de naam is van deze vogels??

  • Johny Prasat zegt op

   Ruud, dat zijn bijeneters. Zitten meestal op een tak of draad, en vliegen telkens op om een insect in de vlucht te pakken. Zijn helemaal niet schuw, een van de mooiste en makkelijkst te observeren vogels.

 3. peter zegt op

  De rakkers verdwijnen steeds meer in Nederland, vroeger zag je ze overal , nu wordt het al een zeldzaamheid volgens mijn beleving. Had begrepen dat het verband hield met het verdwijnen van oa liguster hagen. De vroegere heggen in tuinen.

  • carlo zegt op

   In België verdwijnen ze ook.
   Heeft volgens mij vooral te maken met de explosie aan roofvogels zoals eksters, torenvalken, etc… sinds die beschermd zijn.
   De leeuwerikken hetzelfde verhaal.

 4. niek zegt op

  Als jullie vogels willen observeren leg dan dagelijks een aantal, liefst kleine, bananen in een schaal op je balkon of in de tuin.
  Dagelijks komen dan verschillende soorten vogels, w.o. mussen, met veel gekwetter enthousiast in de bananen pikken.
  Duiven houden er niet van.

 5. Johnny BG zegt op

  Sinds een half jaar geven we een paar keer per dag halve tauge zaden op een muurtje van onze tuin. Inmiddels komen er een 8 tal vogelsoorten op af …en een kat die weer afgeleid wordt door de hond des huizes.
  De liefhebber hoort het vredige getsjilp van de mus en een ander kijkt weer naar de poep die ze achterlaten.
  Jaren geleden zag je nooit een vogel en ineens is het een voliere in vrijheid. Daar kan ik van genieten.
  Ooit had ik een vogel, soort onbekend, die gewoon naar binnen vloog en die kon ik met de hand voeren. Poepen was ook dan weer de standaard dus wellicht betekent het dat in de vogelwereld poep gezien wordt als dank voor het goede leven. Mijn opa had duiven en nu ik er over nadenk hhhh hoe meer goede kwaliteit poep hoe beter ze vlogen.
  In mijn stukje Bangkok zie ik ook een vliegende hond en dan doet hoop leven dat deze ook bespaard zal blijven van de ondergang.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website