Een van de meest voorkomende vogels in Thailand is de Ringmus (Passer montanus). Dit is een zangvogel uit de familie van mussen en sneeuwvinken (Passeridae) en komt ook voor in Belgie en Nederland.

De ringmus wordt ongeveer 14 cm groot, een fractie kleiner dan de huismus. Zowel mannetje als vrouwtje hebben een kastanjebruine kruin, een zwarte wangvlek en een witte halsring. De wangvlek is een goed herkenbaar verschil met de huismus. De bovenzijde is bruin met zwarte strepen en de onderzijde lichtgrijs.

Het voedsel van de mus bestaat uit zaden, graan, insecten en larven.

De Ring mus legt drie tot zes fijngevlekte, witte en glanzende eieren. Het wijfje broedt meestal twee- tot viermaal per jaar.

De ringmus is een broedvogel die graag nestelt in holten van bomen in de buurt van boerderijen en in parken, akkers en weilanden. Het merendeel van de ringmussen is standvogel.

De vogel kent een groot verspreidingsgebied heeft dat reikt van Ierland in Europa tot een groot deel van Azië waaronder Japan en de Indische Archipel.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 11 votes.
Please wait...

3 reacties op “Vogels kijken in Thailand: de Ringmus (Passer montanus)”

 1. ruud zegt op

  Als het zangvogels zijn, zal ik ze vertellen, dat ze moeten ophouden met tjilpen en zich eens als een zangvogel moeten gaan gedragen, wanneer ik een handje rijst strooi.
  Maar misschien willen ze alleen maar zingen, als ik ze zangzaad voer.

 2. Ruud NK zegt op

  De laatste tijd zie ik veel vogels die ik voorheen hier niet zag. Als ze van je wegvliegen zie je dat ze groen zijn als de zon er op schijnt. Nu zie ik er geregeld enkele op een vlak terrein. Ze zijn groen van boven met een rood kopje, maar van onder zijn ze bruin.
  Kan je mij vertellen wat de naam is van deze vogels??

 3. peter zegt op

  De rakkers verdwijnen steeds meer in Nederland, vroeger zag je ze overal , nu wordt het al een zeldzaamheid volgens mijn beleving. Had begrepen dat het verband hield met het verdwijnen van oa liguster hagen. De vroegere heggen in tuinen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website