De grote gele kwikstaart (Motacilla cinerea) is een zangvogel uit de familie kwikstaarten en piepers (Motacillidae). Deze vogel komt niet alleen in Thailand voor maar ook in Nederland en Belgie.

De grote gele kwikstaart heeft een grijze rug en een gele buik. Mannetjes hebben ‘s zomers bovendien een zwarte keel. Ze worden ongeveer 18 cm groot.

In het voorjaar en ‘s zomers zijn ze te vinden in de buurt van waterstroompjes, vooral in de bergen en heuvels. De vogel nestelt in holten in de buurt van water. ‘s Winters bevinden ze zich bij lager gelegen water en aan de kust.

Net als andere kwikstaarten kwispelen ze vaak met hun staart en vliegen laag met golvingen en hebben ze een scherpe roep die vaak tijdens de vlucht wordt gegeven.

Ze foerageren afzonderlijk of in paren op weilanden of in ondiepe watermoerassen. Ze gebruiken ook rotsen in water en zullen vaak op bomen zitten.

De vogel is wijd verspreid over het Palearctische gebied met verschillende goed gemarkeerde populaties. De vogels overwinteren in Afrika en Azië. Het broedseizoen is van april tot juli en het nest wordt geplaatst in de buurt van snelstromende beken of rivieren op een dijk tussen stenen en wortels.

Deze vogels voeden zich met een verscheidenheid aan ongewervelde waterdieren, waaronder volwassen vliegen, eendagsvliegen, kevers, kreeftachtigen en weekdieren. Het is bekend dat overwinterende vogels elk jaar terugkeren naar dezelfde locaties, soms een kleine stadstuin.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 8 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website