De grijsborstboomekster (Dendrocitta formosae) is een zangvogel uit de familie van de kraaien en het geslacht boomeksters. De Maleise boomekster (D. occipitalis) en de Borneose boomekster (D. cinerascens) werden in de vorige eeuw vaak als ondersoorten van deze boomekster beschouwd. De grijsborstboomekster werd voor het eerst beschreven door Robert Swinhoe in 1863.

De grijsborstboomekster is een vrij forse vogel gemiddeld 38 cm lang, met een lange staart die trapvormig afloopt, met bruine, ronde vleugels en betrekkelijk kleine poten. De vogel is van onder grijs geleidelijk naar de buik toe lichter wordend.

Ondesoorten in het westelijk deel van het verspreidingsgebied hebben een grijze stuit en grijs op de staart, terwijl de ondersoorten in het oosten een witte stuit hebben en meer zwart op de staart hebben. De kop en de keelstreek van de grijsborstboomekester zijn donker, met rondom het oog een vaag bijna zwart masker. Op de kruin en nek is deze boomekster weer lichtgrijs. De rug en de bovenste bovenste vleugeldekveren zijn bruin, de slagpennen zijn bijna zwart met een duidelijke witte vlek.

De grijsborstboomekster heeft een groot verspreidingsgebied langs de uitlopers van de Himalaya op het Indiase subcontinent en strekt zich uit tot in Indochina, het zuiden van het vasteland van China en Taiwan. De vogel komt ook veelvuldig voor in Thailand en Vietnam.

Het leefgebied bestaat uit de randen van tropische bossen, gebieden met struikgewas en ook in gecultiveerd land. In het Himalayagebied broedt de vogel tot op 1800 meter boven de zeespiegel.

Boomeksters foerageren in de kronen van bomen en door struikgewas, soms alleen, vaak ook in groepjes. Ze eten bessen en kleine vruchten, zaden en grote insecten.

Rating: 5.00/5. From 17 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website