Een veelvoorkomende vogel in Thailand en tevens in heel Azië is de Dayallijster (Copsychus saularis). Het is een kleine zangvogel die vroeger tot de lijsters (Turdidae) werd gerekend, maar tegenwoordig wordt gerekend tot de vliegenvangers (Muscicapidae).

De vogel is zelfs het nationale symbool van Bangladesh en wordt ook vaak in volières gehouden.

Het mannetje en vrouwtje van de dayallijster zijn verschillend in uiterlijk. De mannetjes zijn zwart met een witte buik, onderstaart en vleugelstreep, terwijl de vrouwtjes een grijze kop en borst hebben. Het mannetje lijkt op een kleine ekster, daarom heet de vogel in het Engels Magpie robin. De vrouwtjes zijn wat kleiner.

In volières zijn deze vogels sociaal ten opzichte van andere soorten vogels, maar ze kunnen in de broedperiode agressief worden tegen zowel andere vogelsoorten als soortgenoten.

Het gedrag van de vogel lijkt wel op die van een merel. In Thailand kan je de vogel in de ochtend horen vanaf een elektriciteitskabel of paal langs de weg. Misschien heb je de Dayallijster wel eens zijn rondhuppelen op je gazon met zijn staart scheef terwijl hij op zoek is naar ongewervelde dieren. De Dayalijster zit net als een net als een merel ook in de late namiddag op de daken en zingt uit volle borst om zijn aanwezigheid duidelijk te maken.

De Dayallijster heeft een groot verspreidingsgebied dat reikt van Pakistan tot aan de Filipijnen. Binnen dit gebied worden 13 ondersoorten onderscheiden. De vogel komt vooral voor in open landschappen, agrarisch gebied, parken en tuinen.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 12 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website