De Brahmaanse wouw (Haliastur indus) is een roofvogel uit de familie havikachtigen (Accipitridae). De vogel is verwant aan de fluitwouw (Haliastur sphenurus). De Brahmaanse wouw dankt zijn naam als zijn rol in de Hindoe-mythologie, waarin deze roofvogel wordt gezien als de boodschapper van de god Brahma. Ze zijn te vinden op het Indiase subcontinent, Zuidoost-Azië en Australië. 

De lengte van de Brahmaanse wouw is 43 tot 51 cm en de vleugelspanwijdte bedraagt 110 tot 125 cm. Door de karakteristieke witte kop en borst en de kastanjebruine rug, vleugels en staart is de Brahmaanse wouw goed te onderscheiden van andere roofvogels.

De Brahmaanse wouw is voornamelijk een aaseter en voedt zich met dode vissen en krabben, vooral in moerassen en moerassen, maar jaagt af en toe op levende prooien zoals hazen en vleermuizen. Ze kunnen zich ook overgeven aan kleptoparasitisme en proberen prooien van andere vogels te stelen.

De Brahmaanse wouw leeft in kustgebieden in oostelijk Azië en Oceanië. Mangrovebossen, havens en stranden vormen de belangrijkste habitats van deze roofvogel. In Azië komt de Brahmaanse wouw voor van Pakistan in het noordwesten tot China in het oosten en de Filipijnen en Indonesië in het zuidoosten. In Oceanië is deze roofvogel te vinden in Australië, Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden. De Brahmaanse wouw leeft in Australië langs de noordkust, globaal van Carnarvon in West-Australië tot Hastings River in het oosten.

Als dwaalgast komt de Brahmaanse wouw voor in de Verenigde Arabische Emiraten en op de Maldiven, Palau en Vanuatu.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 12 votes.
Please wait...

1 reactie op “Vogels kijken in Thailand: De Brahmaanse wouw (Haliastur indus)”

  1. henk zegt op

    Prachtige vogel


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website