In de wereld van de reptielen is er geen tekort aan indrukwekkende soorten. Maar weinigen kunnen evenaren de grandeur en het intrigerende gedrag van de watermonitor, of zoals wetenschappelijk bekend, Varanus salvator. Met een thuisbasis in enkele Aziatische landen, waaronder Thailand, is de watermonitor een bezienswaardigheid die zowel fascineert als intimideert.

De watermonitor is een van de grootste soorten hagedissen ter wereld. Ze kunnen een lengte bereiken van maximaal 3 meter, hoewel de meeste exemplaren iets kleiner zijn. Ze hebben een robuuste bouw met een lange, krachtige staart, die zowel als roeispaan in het water dient als defensief wapen op het land.

De huid van de watermonitor is bedekt met ruwe schubben, die variëren in kleur van donkerzwart of bruin tot grijs. Ze hebben lichtere vlekken of strepen over hun lichaam en hun staart, wat bijdraagt aan hun opvallende verschijning. Hun scherpe klauwen en tanden zijn niet te negeren, en ze zijn perfect uitgerust voor hun rol als efficiënte roofdieren.

Leefomgeving en gedrag

Watermonitors zijn, zoals de naam al doet vermoeden, semiaquatische wezens. Ze bevinden zich meestal in de buurt van waterlichamen, zoals rivieren, meren, moerassen en mangroven. In Thailand is het niet ongebruikelijk om deze dieren in stedelijke gebieden te vinden, waaronder parken en zelfs in de buurt van huizen.

De watermonitor is overdag actief (dagactief) en staat bekend om zijn intelligentie en aanpassingsvermogen. Ze kunnen zowel op land als in water uitstekend navigeren en zijn efficiënte jagers die zich voeden met een breed scala aan prooien. Hun dieet varieert van kleine zoogdieren en vogels tot vis, amfibieën en zelfs karkassen.

Bedreigingen en behoud

Hoewel de watermonitor niet als een bedreigde diersoort wordt beschouwd, wordt hij in sommige delen van zijn verspreidingsgebied met uitdagingen geconfronteerd. Habitatverlies door stedelijke ontwikkeling, jacht voor hun huid en vlees, en algemene menselijke verstoring zijn allemaal bedreigingen voor hun voortbestaan.

In Thailand worden pogingen ondernomen om de habitats van deze dieren te beschermen en de gemeenschap te informeren over het belang van deze unieke reptielen. Watermonitors spelen een belangrijke rol in hun ecosysteem, aangezien ze bijdragen aan de controle van de populatie van bepaalde soorten en helpen bij het opruimen van dode dieren.

De watermonitor is ongetwijfeld een van de meest onderscheidende en boeiende reptielen in Thailand. Hoewel hun grootte en verschijning intimider

3 reacties op “Reptielen in Thailand: De Watermonitor (Varanus salvator)”

 1. Robert_Rayong zegt op

  Zijn dat dezelfde griezels die in het Lumpini park in Bangkok zitten?

  • Rob V. zegt op

   Ja, daar maar je treft ze ook weleens aan in bijv. government house (grapje). In het Thai heten ze เหี้ย, hîa (dalende toon). Net als buffel (ควาย, khwaai) een belediging. Helemaal met het woordje âi- (mannelijk) of ie- er voor!! Voor kleurrijk taalgebruik in het Thai, lees wat Tino daar eens hier op het blog over heeft geschreven. Of raadpleeg het boek van Ronald Schütte (“De Thaise taal, grammatica, spelling en uitspraak”). Ook elders besproken op dit blog.

   De water/monitor veraan kom je ook tegen in politieke cartoons. Je kunt wel raden waarom. Je kunt in Thailand niet om de hîa’s heen.

 2. Sjaak S zegt op

  Prachtige dieren. Ik zie ze soms ook in de buurt waar ik woon… meestal wanneer ze een straat oversteken en helaas zie ik ook wel eens slachtoffers die door een auto aangereden zijn. Maar ik verheug me altijd als ik deze mooie dieren zie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website