De reuzenaardschildpad, wetenschappelijk bekend als Heosemys grandis, is een soort van de schildpaddenfamilie Geoemydidae. Deze imposante soort is inheems in Zuidoost-Azië, waaronder Thailand, waar hij te vinden is in bossen, moerassen en rivieren.

Deze schildpadden kunnen tot wel 60 cm lang worden en wegen ongeveer 20 kg, waardoor ze een van de grootste schildpaddensoorten zijn in hun leefgebied. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun grote, zware schelp, die meestal donkerbruin of zwart is met kleine geelachtige vlekken. De buikplaat (plastron) is lichter van kleur en heeft een uniek patroon dat helpt bij de identificatie van individuen.

De reuzenaardschildpadden zijn over het algemeen herbivoren, met een dieet dat voornamelijk bestaat uit bladeren, scheuten, vruchten en bloemen, hoewel ze soms ook insecten en andere kleine dieren eten.

In Thailand wordt de reuzenaardschildpad geconfronteerd met verschillende bedreigingen, waaronder habitatverlies door ontbossing en vervuiling. Ook worden ze gevangen voor de handel in exotische dieren, zowel voor huisdieren als voor hun vlees. Ondanks hun grote formaat zijn ze van nature vrij schuw en reproductie in het wild verloopt langzaam, wat hun vermogen om van deze druk te herstellen, verder belemmert.

Er worden nu inspanningen geleverd om de populatie van de reuzenaardschildpad te beschermen en te herstellen. Dit omvat het opzetten van reservaten en het implementeren van strengere wetgeving om de jacht en handel te beperken. Bovendien worden in sommige gebieden fokprogramma’s opgezet om de populatie te helpen herstellen. Toch blijft het voortbestaan van de reuzenaardschildpad in Thailand een punt van zorg en is er meer werk nodig om deze majestueuze soort te behouden.

3 reacties op “Reptielen in Thailand: De reuzenaardschildpad (Heosemys grandis)”

  1. Eric Vercauteren zegt op

    Ik woon in Ban Kok, Mancha Khiri District, Khon Kaen provincie, ook Turtle Village genoemd. Turtle Village kan via Google en in sommige toerist guides gevonden worden. Wij hebben soms 8 turtles (eigenlijk tortoises) op hetzelfde moment in onze tuin rondlopen. Op een avond kwam er een heel grote zwarte schildpad uit een kleine vijver aan de achterkant van ons huis gekropen. Omdat hij abnormaal groot was heb ik hem gemeten. Hij was 47cm lang en is via de tuin naar de grote vijver aan de voorkant van ons huis gekropen. Bijna een jaar later hebben wij hem nog eens gezien aan de rand van de vijver.

  2. Arno zegt op

    Prachtige dieren, intens triest dat ze verhandeld en gegeten worden, te hopen het fokprogramma en beschermings programma haarvruchten mag afwerpen en dat die personen welke zich bezondigen aan deze mooie dieren hun rechtvaardige straf niet ontlopen

  3. Harrie zegt op

    Op de Chatuchak markt of Weekend Market, zie ik ze te koop, diep triest, wat daar allemaal te koop is, de schildpadden daar zijn enorm groot, wist niet dat ze uit Thailand komen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website