Python op bezoek

Door Dick Koger
Geplaatst in Flora en fauna
Tags: , ,
23 maart 2022

Je woont in een uitermate rustig buurtje in Pattaya, althans afgezien dan van een reeks inbraken in het verleden. Er gebeurt eigenlijk nooit iets. Tot vandaag.

Een jonge bewaker schrikt zich bijna een hartverlamming wanneer hij oog in oog staat met een levensgrote python. Gelukkig schrikt de python ook en daarom kan hij zonder kleerscheuren wegkomen en enkele bewoners waarschuwen.

Er zijn veel honden op het park, dus is iedereen danig onder de indruk. Het wordt echt gezellig op straat, zij het op ruime afstand van de plaats waar de python zijn toevlucht zocht. Gezamenlijk wordt besloten de politie te laten bellen door een Thais sprekende man. Die wordt echter duidelijk gemaakt dat de politie niet uitrukt voor dit soort calamiteiten. Niemand heeft hier van animal cops gehoord. Wel krijgt men de tip om contact op te nemen met het gemeentehuis. Hier heeft men inderdaad een speciale afdeling voor dit soort problemen. Binnen een half uur verschijnt er een team van de plaatselijke rescue organisatie.

De dappere redders gedragen zich alsof dit hun dagelijks werk is. Gewapend met een lange stok en beschermd met handschoenen gaan ze aan de slag. Ze worden verwezen naar het struikgewas waar de slang, inmiddels een half uur geleden, verdween. En warempel, ze vinden het beest. En ze zijn eigenlijk ook wel een beetje onder de indruk, want dit is niet een slangetje, dit monster meet ruim twee meter en heeft een doorsnede van vijftien centimeter. Met de stok weten ze hem klem te krijgen en daarna zijn er twee mannen nodig om hem uiteindelijk aan de enthousiaste toeschouwers te tonen.

Je vraagt je af waar zo’n beest vandaan komt. Echt uit de jungle lijkt niet waarschijnlijk. Wellicht ontsnapt uit een huis dat niet ver van hier onder water kwam te staan. Ook vraag je je af wat er nu met dit dier gebeurt. De redders verklaren dat hij terug gaat naar de natuur, maar dit lijkt onwaarschijnlijk want wie betaalt dan de dappere redders. Ik heb wel eens een steak Python gegeten, maar in Pattaya ken ik geen restaurant met deze delicatesse op het menu. Jaren geleden was er in Chiang Mai zo’n restaurant. Allemaal vragen zonder antwoord, maar gelukkig is de rust weergekeerd en iedereen heeft zijn eigen verhaal.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.73/5. From 11 votes.
Please wait...

24 reacties op “Python op bezoek”

 1. Henk van't Slot zegt op

  Ook ik heb heb een slang binnen zitten,of buiten dat weet ik niet.
  De werkster van mijn buurman ontdekte hem in zijn bed,ze heeft hem toen met beddengoed en al naar buiten gekieperd,hij heeft er nog wat foto’s van gemaakt voordat hij richting mijn terras verdween.
  Het mooiste is, ik heb een condo en zit op de 4e etage,hoe komt dat beest hier nu terecht.

 2. Peter zegt op

  Enkele weken geleden vonden wij een koningscobra in de ventilator van de airco. Deze ventilator hangt direct naast de deur wanneer we naar buiten lopen op vensterbankhoogte.
  Na veel bellen kwam er een auto met veel mensen in uniform die na een half uur trekken het dier eindelijk te pakken kregen. Een zeer hectische gebeurtenis. De slang was vermoedelijk af gekomen op de rat die zich verstopt had in de ventilator. Het was een zeer spannende avond.

  • Henk van't Slot zegt op

   Mijn slang is gelukkig minder gevaarlijk,met de foto in mijn hand aan het googlen geweest,blijkt een rattenslang te zijn.
   Ben er ieder geval niet blij mee,ligt hij ergens gezellig opgerold een dutje te doen,of is hij verhuist.
   Beest is een goeie meter lang,en iets dikker dan mijn duim.
   Het mooiste is dat mijn buurman er mee in bed heeft gelegen,werkster maakte hem wakker,hij ging douchen,en zij haalde het bed af waar die slang in lag.

  • Luc zegt op

   De koningscobra eet normaal gezien enkel andere slangen, dus geen ratten.

   • Jomtien TammY zegt op

    Neen hoor Luc!
    De koningscobra eet wel degelijk ook ratten, muizen, knaagdieren, enz… maar zijn voornaamste voedsel bestaat uit andere slangen.

 3. Henk B zegt op

  Haha voor mij niet nieuw, maar soms wel benauwd, ik woon in Sungnoen, zo een beetje het laatste huis van het dorp, achter mijn huis rijstvelden, en naast en aan de overkant onbebouwde grond.`
  Regelmatig krijg ik bezoek van div slangen en slangetjes. een keer een grote zwarte onder de kast van de buiten keuken, zo bang als ik ben voor slangen, heb ik een hele lange bamboe stok gepakt, en half verscholen achter de deur op hem in geprikt, en jawel als een haas ging hij er vandoor, heb 4 katten, en vanmorgen nog heeft een een slangetje van zo een vijftig cm gevangen, speelde met hem , en ineens een holletje in onder de boom in de tuin.
  Heb er al een paar gedood, hoe erg ook voor Boehda, maar spiciaal zo een prik geval gekocht waar je normaal vissen mee spiest, een lange stok aan gemaakt, tja weet nu eenmaal niet welke gevaarlijk zijn of niet. stok altijd bij de hand, en altijd allert.
  Ook schoot een buurman niet zo lang geleden een Cobra van 150 cm dood, die voor zijn hek lag te slapen,

  • Aad zegt op

   Dan zijn wij buren ik woon hier ook

  • stevenl zegt op

   Triest dat je het nodig vindt om zulke nuttige en mooie dieren te doden, alleen maar omdat jij inbreuk doet op zijn leefgebied.

 4. lex de leeuw van weenen zegt op

  Ja, zulke dingen gebeuren. EEn poos geleden hing er opeens een cobra aan de railing van de buitentrap: de honden blaften als bezetenen. Wij hebben in de buurt een zgn. cobra show en die hebben een mannetje gestuurd om hem te vangen. Wat later vonden de honden een baby cobra in huis: ik heb hem ingesloten en de zelfde slangen vanger heeft hem gepakt en meegenomen.
  twee dagen geleden vonden de honden een slang in de tuin van zo’n 2 meter, en zwart. Wrsch ook een cobra. Maar het was midden in de nacht en de volgende dag kon ik hem niet terugvinden, alleen een groot stuk vel. Misschien dacht hij in de tuin rustig te vervellen.
  In ieder geval hou ik het telefoon nummer van de cobra show bij de hand

 5. Nico Bruinekreeft zegt op

  Wij hadden ook een Cobra in de tuin gehad in de nacht de hond bleef blaffen, hij was ongeveer 1,50 meter.
  hier in Kathu,Phuket is het goed geregeld speciaal nummer echt binnen 5 min waren ze er 7 man sterk ze hebben hem gevangen en mee genomen ik vind het klasse.

 6. paul zegt op

  deze slang is een reticle pyton ofwel net pyton en is meer dan 2 meter , ik schat hem op bijna 3 meter , hij is heel gemakkelijk handelbaar , ik vang er elk jaar verschillende up to 3 meter , de grootste ooit gevangen in Maleisie 14.5 meter en 450 kg , dus dit is nog een baby ,

  • Bacchus zegt op

   Dit is een Reticulated Python (afgekort Retic). Naar mijn weten bestaat er niet zo iets als een reticle pyton. Geen enkel wild beest is makkelijk te handelen, ook een Reticulated Python niet. Ze zullen altijd defensief gedrag vertonen en kunnen dan bijten en de Retic heeft grote en scherpe tanden!

   Overigens zijn veel slangen in Thailand beschermd. Daarnaast zijn mensen geen prooi, dus zullen slangen je nooit aanvallen. Als ze aanvallen is dit uit defensief gedrag. Doden van slangen is onnodig. De meeste slangen verdwijnen weer zoals ze gekomen zijn: Ongemerkt! Laat ze dus met rust!

   Mocht je een slang in je omgeving hebben en wil je deze (laten) verwijderen, bel de lokale brandweer of het rescue team. Die hebben vaak mensen die daarin zijn gespecialiseerd.

   Heb respect voor alles dat leeft, dan hebben zij dat ook voor jou!

 7. Harm zegt op

  Python heeft een van onze honden gebeten, betreffende hond ging altijd tekeer als een bezetene als hij wat voor soort slang dan ook in de gaten kreeg. s Morgens vonden we hem met allemaal blauwe speeksel uit zijn bek, de python heeft het ook niet overleefd en vonden we 2 mtr verder. Bouwvakkers die bij ons aan het werk zijn vonden de dag erna een nest jonge pythons van zo’n 10 cm lang hebben er stenen opgegooid en daarna nog eens flink aangestampt en met scheppen op geslagen. Volgens mij zouden ze wel dood geweest moeten zijn. Toch waren de bouwvakkers niet van die helden om te gaan kijken, maar werd er een flinke kwak betonspecie overheen gegooid. Van de week is er beton gestort en is gelijk het bultje met pythons weggewerkt.

  • Jomtien TammY zegt op

   Jullie moesten jullie allemaal HEEL ERG SCHAMEN!
   Slangen zijn zeer nuttige dieren…
   Blauw speeksel zal niks met slang te maken gehad hebben, want pythons zijn WURGSLANGEN.
   Laat in het vervolg de slangen door een gespecialiseerde persoon weghalen, want dankzij mensen als jullie worden bepaalde diersoorten met uitsterven bedreigd!

   • khun moo zegt op

    Ik denk dat er veel kennis ontbreekt bij de gemiddelde Thailand ganger, die elke soort slang als gevaarlijk bestempeld.

    Ik persoonlijk heb ook geen enkele kennis, welke slangen gevaarlijk zijn of niet.

    Mijn vrouw heeft dit gelukkig wel.
    Ze heeft ooit een slang uit zijn hol in de grond getrokken, waar bij bij stond.
    Ik neem aan dat mensen die veel op de rijstvelden werken, weten welke slangen onschuldig zijn.

    Mischien moeten we bedenken dat een mug weleens gevaarlijker kan zijn dan een slang.

 8. Geert zegt op

  Wij hebben 2 thai ridgebacks,gegarandeerd geen slangen en inbrekers.

 9. Bert zegt op

  In onze Moo Baan vangt de bewaking de slangen als die worden waargenomen.
  Meestal zijn het kleintjes, maar ook een keer zo,n exemplaar als boven beschreven.
  Heb zelf ook zo’n stok met een wurgkoord gereed staan als er een slang in de tuin zou zitten, maar zo’n dikke waag ik mij ook niet aan.

 10. Chris van het dorpje zegt op

  Wij hebben hier heel vaak slangen rond om het huis
  en ook in de tuin . Maar ik ben er niet bang voor ,
  en laat de slang gewon hun weg gaan .
  Meestal kruipen ze ook heel snel weg .
  Wanneer je een tuin heeft van bijna 50 rai
  heb je altijd ergens een slang zitten .
  Ook op de banaan planten zitten ze af en toe .
  Dan is het bij het oogsten van de banaan even
  eerst goed na de plant kijken , bevoer je hem kapt .
  Leven en laten leven is mijn instelling .
  Dit hoort gewoon bij Thailand , voor al op het land .
  Heb er alleen een hekel aan een grote duizendpoot
  wanneer die in het huis komt
  en die maak ik dan wel dood .

 11. Ruud NK zegt op

  Vanmorgen zag ik een kleine Kukri slang in ons huis. Het was mij al opgevallen dat er de laatse tijd weinig Greckos langs de muur liepen. Een Kukri slang eet Geckos en deze in mijn huis zal er dus al langere tijd wonen. Ik heb geprobeerd er een foto van te maken maar hij was te snel. Hij zit ergens achter een kast en wij vinden dat best.

  Voor mensen die geinteresseert zijn in slangen kijk eens naar:: Snakes in the Isan, Snakes in HuaHin, Snakes in ChiangMai etc. Zeer leerzaam.

 12. Jos zegt op

  Een slang dood maken is niet goed.
  Ik snap dat het uit angst gbeurd maar het is niet nodig.

  Er zijn zeer actieve facebookgroeps waar je een foto heen kan sturen, en dan vertellen ze op korte termijn je welke slang het is, en of deze gevaarlijke is.
  Eventueel hbben ze mensen die het redden.

  Snakes of Huahin
  https://www.facebook.com/search/top/?q=snakes%20of%20hua%20hin&epa=SEARCH_BOX

  en snakes of Pattaya
  https://www.facebook.com/search/str/snakes+of+pattaya/keywords_search?epa=SEARCH_BOX

 13. Jomtien TammY zegt op

  Ik word bij sommige “verhalen” hier toch wel erg boos….
  Het grootste BEEST/ROOFDIER is hier wel DE MENS!!!
  Slangen zijn zeer nuttige dieren en zeer noodzakelijk voor de algehele fauna en flora.
  Wanneer je er bang voor bent en er niets van kent, zoek dan hulp bij iemand die dit niet is en er wel wat van kent maar doodt de slang niet!!

 14. KhunTak zegt op

  JomtienTammy, ik kan mij voorstellen dat jij zo iemand bent die nog geen vlieg kwaad zal doen.
  Maar er zijn omstandigheden waarin je keuzes moet maken.
  Ik heb samen met een Thaise man een flinke wurgslang van 2.5 meter hartstikke dood geslagen.
  Het was de keuze tussen een puppie of de slang. Wij hebben voor de puppie gekozen en de Thaise man had een heerlijk maaltje.
  2 weken later was er weer een flinke slang die een gans het levenslicht heeft uitgeblazen.
  Je kunt wel raden wat er daarna gebeurd is.
  Als ik een slang kan laten leven zal ik het niet nalaten, maar als hij in mijn omgeving rond sluipt heeft ie 2 keuzes.
  Ieder dier verdedigd op zijn of haar manier zijn leefomgeving en vecht, vlucht of doodt wanneer het nodig is.
  Niet iedereen heeft op het moment suprème de mogelijkheid om een rescue team te bellen.

 15. Janin ackx zegt op

  Voor alle duidelijkheid veel soorten slangen zijn beschermd in Thailand en er staan straffen op het doden van deze dieren. Veel Thai en ook farang denken wat niet weet niet deert, tot er eentje de politie erbij haalt.
  Deze dieren zijn nuttig en moeten helemaal niet gedood worden, laat ze een ontsnappingsroute en ze verdwijnen (meestal) vanzelf.
  Ik als vrouw heb al veel verschillende soorten gevangen, waaronder ook een cobra, ik heb er nimmer eentje gedood maar terug in de natuur gezet. Heb je ratten muizen enz, wees dan blij met de aanwezige slangen anders zou je samen met de muizen aan tafel kunnen. Ruim alle afval rond het huis op, en laat het niks op een hoop liggen dan krijg je er sowieso minder in de buurt.
  Ik vind het triestig, om welke reden dan ook dat men er nog fier op is hoeveel men er al gedood heeft! Leer van de natuur, leef met de natuur……

 16. peter zegt op

  Liever een python dan een cobra of een viper.
  Maar heb vele verhalen gelezen van pythons in de buurt van mensen in Thailand
  Zoals de WC, lekker naar de wc en dan in je onderste regionen gebeten worden.
  Hoewel er een afdoende bescherming voor is, een terugslagklep als het ware, te plaatsen in de leiding
  Maar ook in auto’s onder de motorkap of zelfs in motoren.

  In de USA (Everglades) worden mensen betaald om pythons op te sporen en te vernietigen.
  Ze zijn daar een plaag voor het eco systeem. Zijn daar gekomen, omdat mensen zo’n slang als huisdier hadden, maar ja ze worden groter, dus dan maar dumpen met desastreus gevolg.
  Zijn wel meer landen met dit probleem, dieren welke er niet horen en overheersen.
  Echter de python ea horen in Thailand.
  Ben toch wel eens benieuwd hoe ze smaken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website