Anderhalf miljoen orchideeën

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Flora en fauna
Tags: ,
10 augustus 2022

De orchidee zou je als het nationale symbool van Thailand kunnen beschouwen. De teelt beslaat in Thailand ongeveer 2300 hectare en is geconcentreerd rond Nonthaburi, Ratchaburi, Kanchanaburi, Ayutthaya, Pathunthani en Chonburi.

Volgens de statistieken is ruim de helft daarvan voor de export bestemd. In vele toeristencentra van Thailand kom je veelvuldig vlinder- en orchideeënfarms tegen, maar in feite hebben die weinig of niets met een échte professionele teelt gemeen. Ze zijn gewoon opgezet om de bussen met toeristen te gerieven en om er uiteraard zelf iets wijzer van te worden.

De teelt

Het telen van orchideeën is laboratoriumwerk waarbij weefsel, biologische kieming en kloontechnieken om de hoek komen kijken. Ze bestaan in overvloed waarbij je de tel kwijtraakt, noch alle soorten bij naam kunt benoemen, want het zijn er meer dan duizend.De zaadjes worden in laboratoria in glazen flessen tot ontkieming gebracht, waarna ongeveer twee en een half jaar later de orchidee tot volle wasdom komt.

Thailand export

Dat de exportmogelijkheden van de plant op heel wat problemen stuit is te begrijpen, want hoe moet je een zo fragiele plant verzenden? Ook in Nederland kun je op heel veel plaatsen orchidee planten aanschaffen die Thailand als geboorteland meedragen maar in ons land verder tot ontwikkeling zijn gekomen.

Butterfly-Orchids

In het dorpje Andel (Gemeente Woudrichem) ongeveer 18 km van Zaltbommel gelegen is het supermoderne bedrijf Butterfly-Orchids gevestigd waar de jonge Thaise stekjes tot volle wasdom komen. Een supermodern geoutilleerd bedrijf dat kan wedijveren met de meest geavanceerde productieprocessen uit andere sectoren.

In de glazen kassen, met een oppervlakte van drie hectare (30.000 m2), trekken de mooie kleuren van vele soorten orchideeën aan je voorbij. Oog in oog staan met maar liefst anderhalf miljoen orchideeën is toch iets heel bijzonders. Op dit moment zijn nog 350 verschillende soorten in de kassen aanwezig, maar volgens de heer Van Giessen gaat men inkrimpen tot 35, want elke soort vraagt om een specifieke behandeling. En zoals in iedere bedrijfstak gaat ook hier het economisch principe op.

Zelfs smaakverschillen spelen een belangrijke rol. Zo blijkt in Thailand de orchidee met één stengel populair te zijn, terwijl in Nederland de consument voorkeur aan de dag legt voor twee, drie, of zelfs vier bloemstengels en daarbij ook nog minder gecharmeerd is van lange exemplaren. Geen nood, laboratoria, techniek en koopmansgeest vullen de wens van de consument in. Ook bij Butterfly-Orchids in een kleine plaats als Andel.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Anderhalf miljoen orchideeën”

 1. Jan zegt op

  In Heemskerk staat ook een vermeerderingsbedrijf van orchideen (Floricultura) en ik begreep dat er ook naar Thailand wordt geëxporteerd 🙂 Nederland is groot in orchideen…

 2. brabantman zegt op

  Woonde jaren geleden dichtbij Venlo aan de Duitse grens. Kwam daar regelmatig bij de douane. Hoe vaak ik daar geen bossen orchideen in de handen geduwd kreeg van expediteurs. Waren op weg naar het vliegveld Dusseldorf voor export naar Thailand, bleken echter de noodzakelijke gezondsheidsverklaring niet correct te zijn. Moesten anders weggegooid worden.
  Heb zelf wel eens dergelijke bloemen gekocht op BKK luchthaven om mee te brengen voor een kennis in NL.
  Herkende het soort als toendertijd in Venlo. Gedachten gaan dan terug.
  Kom je op Schiphol, heeft het mij werkelijk meer dan 1 uur gekost bij een vrouwelijke douane die werkelijk alleen aan het zeuren was over het plastic kubusje met de bloemen erin. Naar mijn overige 5 koffers keek ze totaal niet. Mijn herinneringen aan deze bloemsoort.

 3. Bert zegt op

  Heb nog nooit een probleem gehad met orchideeën gekocht op het vliegveld in BKK.
  Neem er iedere keer mee voor mijn moeder, ook al is ze helaas al 3 jaar overleden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website