De blauwe koraalslang, die in Thailand voorkomt, beschikt over een uniek gif dat mogelijk van pas komt bij de ontwikkeling van nieuwe pijnstillers.

De slang met de wetenschappelijke naam Calliophis bivirgatus heeft een gif dat het zenuwstelsel van prooien tijdelijk uitschakelt. Het gif van de slang is daarom ook interessant voor de medische wetenschap omdat het meer inzicht kan geven hoe men pijnprikkels via het zenuwstelsel kan blokkeren. Dat melden Australische onderzoekers.

Met zijn blauwe strepen en zijn vuurrode kop en staart is de twee meter lange Calliophis bivirgata, die voorkomt in Zuidoost-Azië, een van de meest opvallende slangensoorten ter wereld. Hij onderscheidt zich ook door zijn uitzonderlijk grote gifklieren, die tot een kwart van zijn lichaamslengte kunnen uitgroeien. Het gif dat die klieren produceren, is anders dan dat van andere slangen, stellen onderzoekers onder leiding van Bryan Fry van de universiteit van Queensland in het vakblad Toxins.

De slang jaagt vooral op andere, jonge gifslangen en schorpioenen. Deze prooien overlijden niet meteen nadat ze zijn gebeten door de koraalslang. “In plaats daarvan activeert het gif alle zenuwen van deze snel bewegende prooien, waardoor het lichaam van deze dieren als het ware bevriest”, verklaart Fry.

De onderzoekers konden ook achterhalen hoe het gif de prooien verlamt. Het gif werkt in op de kanalen die pijnprikkels overdragen van de zenuwen naar de hersenen. Deze studie is dus mogelijk goed nieuws voor de mens: volgens de onderzoekers is het wellicht mogelijk het gif van de blauwe koraalslang te gebruiken voor behandelingen tegen pijn.

Een probleem is echter dat de slang zeldzaam is. De afgelopen jaren verloor het dier meer dan 80 procent van zijn leefgebied, dat plaats moest ruimen voor palmplantages in Zuidoost-Azië. Dr. Fry en zijn team, dat bestaat uit onderzoekers uit de Verenigde Staten, China en Singapore, gaan nu verwante soorten onderzoeken in Singapore.

Bron: NU.nl

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “‘Gif van slang uit Thailand mogelijk nieuwe krachtige pijnstiller’”

  1. rentenier zegt op

    Dan laat ik mij vergiftigen als ik dan helemaal niets meer voel. Klink nogal logisch niet waar?
    Ik gebruik nu 2 x 150 Mg Lyrica per dag om de pijn van versleten nek- en rugwervels te verdragen.

  2. T zegt op

    Hadden we maar iets beter met de natuur om moeten gaan, nu er eventueel veel geld verdient kan worden door de Farmaceutische industrie is diezelfde natuur en alles wat er in leeft ineens wel interessant.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website