Het is ruim 12 jaar geleden dat ik kennis maakte met Soraida Salwala de oprichtster en sinds 1993 ook de drijvende kracht achter de Friends of the Asian Elephant (FAE) en het olifantenziekenhuis in Lampang waar Dr. Preecha de medische scepter zwaait. In Thailand staat Soraida Salwala in hoog aanzien en geniet Dr. Preecha wereldwijd erkenning betreffende zijn specialisme: olifanten.

Olifanten kantelaar

De Rotterdamse Diergaarde Blijdorp had in die tijd een zogenaamde olifanten kantelaar in gebruik genomen en daar wilde Dr. Preecha wel iets meer over weten. Voor een letsel van geringe aard moet aan onze Jumbo, om het dier rustig te houden, een nogal zware injectie worden toegediend alvorens hem of haar te kunnen behandelen. Dus op naar Rotterdam waar dierenarts Willem Schaftenaar mij alle informatie gaf omtrent dit door een Rotterdams bedrijf gesponsord groot constructiewerk met bijbehorende elektrisch gestuurde regeltechniek.

De kantelaar, een soort grote metalen kooi, was geplaatst tussen het nacht- en dagverblijf van de dikhuiden, die alleen door deze kooi naar buiten konden lopen. Het te behandelen dier werd bij de passage klem gezet en kon zoals de benaming van de constructie aangeeft dan worden gekanteld en behandeld. Vanuit een soort regiekamer kon met een druk op een van de vele knoppen het geheel automatisch worden bediend.

Om een heel lang verhaal kort te maken; het olifantenziekenhuis in Lampang is nooit tot de aanschaf of constructie van een dergelijk apparaat overgegaan en in Rotterdam is het geen succes gebleken. Lampang maakt nog steeds gebruik van een heel wat eenvoudiger constructie die met de nodige mankracht wordt bediend. Maar dit nu allemaal terzijde.

Het ziekenhuis

Komend vanuit Chiang Mai ligt het ziekenhuis een paar kilometer voor de plaats Lampang aan de linkerkant van de weg, grenzend aan het eveneens daar gevestigde Elephant Conservation Center dat duidelijk staat aangegeven. Je kunt bij de olifanten gewoon op ‘ziekenbezoek’ gaan en eens rondneuzen. Een aantal patiënten wordt hier verzorgd en verpleegd. Daarnaast verstrekt het ziekenhuis ook adviezen en medicijnen aan bezitters van een olifant of eerste hulp bij een ongeluk of ziekte. Een zorg waaraan veel behoefte bestaat omdat het bos, het natuurlijke verblijf van Jumbo, door steeds verdere ontginning plaats moet maken voor landbouw en industrie.

Het werkterrein van onze grijze dikhuid komt daardoor steeds meer onder druk te staan en de inkomsten voor Jumbo’s baas alsmaar geringer, waardoor de zorg voor de beesten verminderd en de kans op ziekte wordt vergroot. Niet zelden krijgen de beesten te weinig voer en raken ondervoed. Mede door de veranderingen in de bosbouw is het economisch belang van de olifant danig afgenomen. In het ziekenhuis verblijven een aantal olifanten die allemaal zo hun eigen trieste verhaal met zich meedragen.

Motola

Wellicht zie je bij een bezoek ook Motola, de olifant die in 1999 wereldwijd in de publiciteit kwam. Het beest stapte bij de Thai – Birmese grens, tijdens werkzaamheden in de bossen, op een landmijn waardoor haar linkerpoot werd verbrijzeld en amputatie noodzakelijk werd. Heel de wereld raakte in rep en roer en hoe triest voor Motola ook, opeens kreeg de FAE, mede als gevolg daarvan, internationaal bekendheid en aanzien. Uit alle hoeken van de wereld kwamen aanbiedingen voor hulp binnen. Een bedrijf dat protheses vervaardigd bood zelfs aan een prothese voor Motola te vervaardigen. Elke ochtend zorgen helpers er voor dat de 48-jarige Motola haar prothese krijgt bevestigd en na heel wat tussentijdse aanpassingen loopt onze vriend nu al ruim tien jaar met behulp van deze kunstpoot als speciale patiënt in Lampang rond.

Sinds een paar jaar heeft ze een lotgenoot erbij gekregen. De jonge olifant Mosha is hetzelfde noodlottige lot overkomen toen ze slechts 7 maanden oud was en ook zij loopt nu met een prothese rond. En hoe wreed oorlog is bleek zeer recent weer. In augustus van dit jaar was de 22-jarige olifant, luisterend naar de naam Mae Ka Pae, hetzelfde lot beschoren. Ook zij moest een poot missen en ook ditmaal was een landmijn rond de grens met Birma weer de oorzaak.

Discovery Channel

Filmbeelden zeggen veel meer dan duizend woorden. Kijk daarom maar eens naar Discovery Channel via de onderstaande video. Je ziet dan Soraida Salwala. De eerste man -met bril en kleine snor- die aan het woord komt is Dr. Preecha de olifantendokter van het ziekenhuis in Lampang.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Friends of the Asian Elephant (FAE)”

  1. Niek zegt op

    Prachtige film over die moedige Soraida Salwala, de oprichtigster van het ziekenhuis voor olifanten in Lampang, het enige in de wereld. Maar een ding begrijp ik niet. In de film wordt gezegd, dat zij de strijd had gewonnen om de olifanten van de straten van Bangkok te krijgen en daarover een overeenkomst had bereikt met de hoogste politieinstanties in 1997.
    Maar tot in 2009 kon je nog dagelijks bedelolifanten in Bangkok zien.
    Bovendien heb ik uit kranteberichten begrepen dat het probleem om de olifanten van de straten te verwijderen niet bij de politie lag, maar bij veel departementen van de verschillende ministeries die tot overeenstemming moesten komen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website