Wie in Thailand woont die kent ze wel de giftige duizendpoot (takaab) of centipede. Ze zijn niet dodelijk maar wie gebeten wordt zou bijna wensen om maar dood te gaan, zo heftig is de pijn die het gif veroorzaakt. Deze monsters komen niet alleen op het vaste land voor maar zwemmen ook in het water, zo blijkt nu uit onderzoek.

Entomoloog George Beccaloni van het Natural History Museum in Londen ontdekte in 2001 het eerste exemplaar tijdens zijn huwelijksreis in Thailand. Omdat er nooit eerder een zwemmende duizendpoot gesignaleerd was, duurde het onderzoek jarenlang. Sinds kort heeft het enge beest dan ook een officiële naam: Scolopendra cataracta, genoemd naar het Latijnse woord voor waterval.

In een interview in National Geographic noemt ontdekker Beccaloni het beest “weerzinwekkend: heel groot met lange poten en een donkere, groenzwarte kleur”.

Hij vond de duizendpoot onder een steen naast een rivier. Toen hij die ophief, vluchtte het beest in het water en zwom als een paling. Het kostte hem enige moeite, maar Beccaloni slaagde erin het insect te vangen voor nader onderzoek.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Enge beesten in Thaise wateren: Giftige duizendpoot”

 1. Hans zegt op

  We hadden afgelopen week en een 23,5 cm groot exemplaar in het zwembad en twee dagen te voor een baby cobra van rond de 35 cm. Tegenwoordig kijk ik eerst goed naar de bodem en ik kijk eerst in de skimmer. Brrrrrrr

  • Ger zegt op

   Thailand is groot en langgerekt. Misschien interessant om te vermelden waar de genoemde ” vriendjes ” verblijven. Dan weet ik of ik mijn schoenen dien uit te kloppen of zo.

   • Fransamsterdam zegt op

    Ze komen sporadisch voor in Thailand, Laos en Vietnam. De eerste is gevonden in 1928, maar toen niet als zodanig erkend. Dit is nu de vierde, uit 2001. Nu het diertje eindelijk netjes beschreven is, zal hij wel regelmatiger opduiken.
    Dichte schoenen kun je altijd beter even uitkloppen, er komen overal beestjes voor die zich daar lekker in voelen.
    Het is trouwens geen insect, want die hebben altijd zes pootjes.

    • Alex zegt op

     Beste Frans, waar heb je deze wijsheid vandaan? Ik woon al een paar jaar in de bergen van Pakchong en heb er al tientallen doodgemaakt. De grootste was 28,5 cm.
     Alex

     • Fransamsterdam zegt op

      De samenvatting van het 124 pagina’s tellende onderzoek vindt u hier.
      .
      http://zookeys.pensoft.net/articles.php?id=7950
      .
      Er zijn duizenden duizendpoten, en degene die de meesten hebben waargenomen zullen wel één daarvan zijn. In dit geval gaat het over de Scolopendra Cataracta, die als bijzonderheid heeft dat hij er een amfibische levenswijze op nahoudt.
      Een meer leesbaar verhaal over de ontdekking:
      .
      http://zookeys.pensoft.net/articles.php?id=7950
      .
      Het is opmerkelijk hoeveel media het ‘nieuws’ hebben opgepikt. Aangezien er meer dan 4000 soorten bekend zijn en de taxonomie pas sinds zo’n 200 jaar wordt bedreven, zijn er de afgelopen twee eeuwen gemiddeld elk jaar 20 nieuwe soorten duizendpoten ontdekt.

    • David zegt op

     Beste Frans, Ik weet niet waar en wonder welke steen jij leeft maar het is een fabel wat je schrijft. Ieder jaar komen er enkele 10 tallen in de tuin te voorschijn, en een beet is geen pretje. Midden
     in Bangkok zullen ze niet zo gouw te vinden zijn maar op het platteland zijn ze er wel degelijk.
     Een ding is zeker de Thai eet van alles maar dit beestje eet hij beslist niet.

 2. janbeute zegt op

  Ik herken deze duizendpoot , kom hem zelfs regelmatig in ons huis tegen .
  Gelukkig tot op heden nog geen ervaring gehad met een beet .
  Ze zijn wel angstig en willen snel verdwijnen , maar wij brengen ze snel naar het duizendpoot walhalla .
  Maar weet van mijn ega en een buurman dat een beet zeker niet een prettige ervaring is .
  Ik heb wel veel pijnlijke ervaringen met een soort van wesp .
  Die een beenest bouwt onder een tafel of stoel .
  Bij een beet lijkt het of er iemand je met een mes ergens in je lichaam steekt .
  Dan is het wonen op een appartement of condo beter , maar ja daar heb je weer balkons .

  Jan Beute .

  • theoS zegt op

   Wij hadden zo’n bijen of wespen nest in de tuin. Tijdens het snoeien van wat struiken kwam ik in aanraking met zo’n nest en werdt gestoken op de plaats waar je hart klopt en onder de linker oksel. Ik dacht dat ik er geweest was en kon me amper overeind houden. Inderdaad net messteken. Heb het overleeft. Die beesten weten precies waar ze steken moeten. Het is ook vergif wat zij in je lichaam spuiten.

 3. Ronny Cha Am zegt op

  In onze tuin in Cha am heb ik er al twee grote en een kleintje gehad. Ze zijn heel snel, maar met een goeie mep zijn ze al veel kalmer. Eentje was in het zwembad terecht gekomen. Uitvissen en doodmeppen…geen last meer van. Spijtig dat door zulke beestjes deze week in Belgie in de krant “Het laatste nieuws” Thailand als gevaarlijke vakantie plek wordt bestempeld. Negatieve journalist?

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Tja Ronny.
   Het zijn niet alleen de roze brillen. Er lopen er ook veel rond met een zwarte bril.
   Niet alleen in de krant trouwens 😉

 4. jan zegt op

  ik poetste mijn tanden boven de wasbak in een hotel in Chiang Rai komt er een uit de afvoer omhoog ,ik stond stijf van de schrik wat een monsters

 5. Erik sr. zegt op

  Kijk uit. Ze zijn altijd met z’n tweeën.
  Het kan 1 of 2 dagen duren maar dan komt de ander.
  Beten goed met natuurazijn wassen. Evenals insecten-en muggen beten.
  Ik heb altijd een flesje van de 7eleven in huis.

  • l.lagemaat zegt op

   Onder welke naam is dat te koop?

 6. Nico van Kraburi zegt op

  De Scolopendra cataracta giftige duizendpoot (takaab) of centipede is in Zuid-Thailand Ranong een veel voorkomende gast, vooral in de regentijd. vaak gezien in huis op de vloer als je ze op tijd ziet is het verder geen probleem dus. Afgezien van de heftige pijn gelukkig niet dodelijk.
  Tijdens het koffie plukken wel regelmatig giftige adders gezien, deze zijn dus veel gevaarlijker en dodelijk als je er door gebeten wordt. Goed opletten kijken en luisteren tijdens het lopen in de natuur kan (vaak)voorkomen dat je gebeten zult worden door deze reptielen en kruipende monsters ( insecten).

 7. Ton zegt op

  Sinds de beet van zo’n diertje nooit meer op sandalen de tuin in.
  Was gras aan het maaien toen het diertje mij, waarschijnlijk uit zelfverdediging, in een teen stak.
  Onmiddellijk een vlijmscherpe pijn, na 60 meter naar huis lopen niet meer te harden. Je zou je voet/been op dat moment bijna willen afhakken.
  Naar het ziekenhuis laten rijden (10 km voelt dan aan als een heeeel lange tijd), waar men mij een injectie gaf. Gelukkig gaf dat redelijk snel enige verlichting, maar pas na een uur horizontaal op een brancard begon ik me weer wat beter te voelen.
  Gezien dit soort diertjes, de schorpioenen, de slangen (zeker in hoog gras) dus enige voorzorgsmaatregelen treffen. Bij hoger gras laarzen aan.

  • Jos zegt op

   Laarzen aan? Dat is erg gevaarlijk. Controleer ze goed voor je ze aantrekt !!!!

 8. sjef zegt op

  Hallo kap er ff mee met al die enge beesten haha.
  Ik durf steeds minder naar Thailand haha

 9. erik zegt op

  In Nederland komen ook een dikke 40 soorten voor van wat we allemaal ‘duizend’poot noemen al halen sommige soorten dat bij lange na niet. In Thailand heb ik ze gezien van 40 cm lengte en hoe dierlievend de Thais (soms) ook mag zijn, deze jaap maken ze snel dood met schep of steen.

  Mijn werkster werd ooit gebeten en liep wekenlang met een dikke enkel maar als je gevoelig bent voor hun gif (in de bek en in het vat in de nagels) dan kun je er onderdoor gaan. Dus let op jouw spullen en berg schoenen op in een gesloten kast al zijn die schepsels zo dun dat ze ook door een spleet kunnen.

  Je moet in dit land altijd bedacht zijn op slangen, ‘duizend’poten, schorpioenen en spinnen maar de grootste gevaren blijven toch muggen en het verkeer.

  • Ger zegt op

   Kijk daar komen nu de verhalen vandaan dat je er “onderdoor” gaat. Gewoon nergens op gebaseerd, niet (wetenschappelijk) onderbouwd en alleen maar van hebben horen zeggen of ergens anders gelezen hebbende.
   In Nederland is wesp ook dodelijk als je allergisch voor bent , of in Nederland overlijdt ook elk jaar wel iemand door een wilde koe of bijtgrage hond of anderszins. Of als je allergisch bent voor chocolada, koemelk of pindakaas dan kun je ook overlijden.

   Behalve een klein aantal slangen en muggen met dengue-virus of malaria is er verder niet echt gevaar in Thailand. Je kunt je beter druk maken over een natte vloer maar op je uitglijdt in Thailand of het verkeer of teveel alcohol of losliggende electriciteitsdraden of te lage balkonranden en meer.

   • erik zegt op

    Ger, misschien dit maar eens lezen. Doden komen voor, maar gelukkig weinig.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Scolopendra_gigantea De Thaise mensen in mijn omgeving slaan ze niet voor niets morsdood.

    • Ger zegt op

     Op elke miljoen mensen zal er altijd wel 1 of meer zijn die een allergische reactie vertoont op een voedingsmiddel of bij contact met bepaalde stoffen of bij bijtincidenten van dieren, insecten etc..
     Dankzij het internet hoor je voortdurend verhalen van dodelijke parasieten, insecten en meer.

     Maar juist dat is niet de norm. Je dient het wel in juist perspectief te zien en rekening houden met een grote aantal mensen en veelvoorkomende andere incidenten , ziektes en meer.

     Juist vaak de verhalen die niet gebaseerd zijn op de werkelijkheid veroorzaakt dat duizendpoters zoals in deze artikelen onnodig worden afgemaakt. Tuurlijk in Wikipedia is er 1 geval bekend van een persoon die overleden is : op 7 miljard mensen en gedurende hoe lange tijd ?
     Zal vast ook wel meerdere mensen overleden zijn vanwege allergie voor mierenbeten of anders.

     Geleerd in Thailand : elk wezen heeft het recht om te leven …;
     met een veger en blik zet je ze als simpele oplossing zo buiten de deur of in de tuin of verderop

 10. Chris van het dorpje zegt op

  En paar dagen geleden , was ik een video te kijken ,
  avonds in het donker , zittend op de bodem ,
  zie ik opeens iets naast mijn rechter been zitten ,
  paar centimeter vandaan .
  rustig opgestaan en heb licht gemaakt .
  Was het zo een best van 15 centimeter lang .
  Had een schaar in de buurt en heb hem 3 keer
  door geknipt .
  Maar hij ging niet dood , was er zelf de volgende ochtend
  nog altijd aan het bewegen .
  Alleen kon hij niet meer verder kruipen .
  Ben well blij , dat ik niet gebeten was .
  Loop ook ieder dag op blote voeten op het veld ,
  zo als mijn schoonvader ,
  die met zijn 80 jaar nog nooit van iets gebeten is ,
  maar kijk altijd goed naar de grond .
  Bij hoog gras is het handig om met een taak voor je
  door het gras te stoken ,
  dan hebben slangen en ander diertjes
  de tijd om weg te lopen .
  Heb afgelopen maand ook twee Scorpions
  in de badkamer gevonden ,
  daarom kijk ik eerst altijd goed naar de grond ,
  We zitten hier in een tropisch land en om te overleven
  moet je altijd goed opletten – in het huis ,
  op het veld , en vooral in het verkeer .
  voor ik naar binnen stap .

 11. Jos zegt op

  Ik heb dat onderzoek ook gelezen.

  Ik kreeg het vermoeden dat deze man een soort officieel had ontdekt waarvan elke Thai al jaren het bestaan weet.
  Waarschijnlijk is dit een soort die bij voorkeur in het water leeft.
  Overigens, elke Thai weet dat Duizendpoten goede zwemmers zijn.

  En ja, ik heb er 1 gehad in de overloop van het ligbad in een hotel op de 7de etage ….
  Gelukkig zaten onze kinderen toen nog niet in bad.

 12. Sjaak S zegt op

  Toevallig zag ik gisteren een video, opgenomen in Vietnam, denk ik…best eng….
  https://youtu.be/7DibncPbNwM

 13. Pat zegt op

  Omdat ik totaal geen held ben in de gevaarlijke fauna van een land, zal je mij eerder in een penthouse op de 50e verdieping in Bangkok terugvinden dan in een charmant huis in een Thais dorp…

 14. leon1 zegt op

  Het zou een gat in de markt zijn, als men een jungle training zou volgen van een echte woudloper, in Thailand.
  Dan weet men precies hoe om te gaan met dieren planten en insecten, mede ook wat men kan eten van vruchten en planten die niet bekend zijn.
  Zie weleens jonge gasten een jungle tocht maken in Thailand, korte broek met een T shirt, open schoenen en denk altijd ,als dat maar goed gaat.
  Zelf heb ik jaren in Zuid -Amerika gewerkt in de oerwouden, voor de hout industrie en heb daar een training gevolgd, zelf naar jaren kan een ziekte tot uiting komen, van een of andere beet.
  Voorkomen is altijd beter als genezen.

 15. Joop zegt op

  Als ik zo al die reacties lees zijn er toch een heleboel mensen die schijnbaar een hekel aan dieren hebben.
  Hebben deze mensen er wel eens over nagedacht dat wij de mensen in het land van de dieren leven en niet anders om.
  Ieder dier heft recht om te leven en hoeft niet gedood te worden.
  Eergisteren nog een slang op mijn terras naast mijn stoel waar ik zat, ik sta op om hem weg te jagen is hij al weg voor ik de bezem kon pakken.

 16. oals de zegt op

  “Wie in Thailand woont die kent ze wel de giftige duizendpoot (takaab) of centipede”, aldus de OP.
  Het gaat hier alleen niet over een duizendpoot maar over een honderdpoot. De vertaling van centipede zegt al genoeg.
  Centipedes komen voor in alle soorten en maten. Ik meen vooral in de warme streken van Zuid Amerika met enorme afmetingen (40cm?).
  Duizendpoten zijn hele brave onschuldige beestjes, voor zover mij bekend.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website