Een boom opzetten

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond, Flora en fauna
Tags: , , , ,
17 oktober 2019

In dit verhaaltje gaan we een boom opzetten over de snelst groeiende en meest voorkomende boom van Thailand.

Je ziet deze in hele velden keurig gericht het landschap bepalen en vaak ook als een soort afscheiding tussen de rijstvelden staan. De ietwat grijze stam is in verhouding tot de lengte van de boom betrekkelijk dun. Ooit maakte ik de vergissing te denken dat het een jonge aanplant van rubberbomen was. Het ontbreken van de inkeping met daaronder de halve kokosnoot om de latex op te vangen bracht echter de nodige twijfels teweeg.

Een grote vrachtwagen van de papierfabrikant Double A, volgeladen met deze boomstammen, bracht echter de oplossing van het mysterie. In papier worden houtvezels tot pulp verwerkt, althans voor de niet allerbeste papiersoorten. Het merk Double A zal bij velen bekend zijn vanwege de pakken printerpapier die je in elke ietwat gespecialiseerde zaak in Thailand tegenkomt.

De Yucaliptus

De Yucaliptus, zoals deThai de boom noemt, bereikt in slechts drie jaar een lengte van een meter of zes tot acht, en dat mag toch een respectabele groeisnelheid heten. Het kappen van de bomen is geen licht werk. Hoe verder het werk vordert des te zwaarder de inspanning. Aanvankelijk bieden de bomen nog enige beschutting tegen de zon, maar met het omzagen valt die letterlijk en figuurlijk in duigen. De mannen en vrouwen die je aan het werk ziet zijn ter bescherming tegen de zonnestralen van kop tot teen ingepakt. Als de bomen op het betreffende perceel zijn omgezaagd dienen de stammen tak- en bladvrij te worden gemaakt. En dat is een werkje dat met de brandende zon boven je hoofd niet in de koude kleren gaat zitten. De reuk van een pas gekapt bos doet prettig aan, maar dat is voor de werkers dan ook het enige positieve aspect.

Kappen en opnieuw beginnen

Als de bomen gekapt en de stammen afgevoerd zijn blijft een veld achter waarvan de stronken veelal niet worden gerooid. Deze schieten opnieuw uit, waarna het werk na enige tijd weer een aanvang neemt. Uit de stronk schieten nieuwe scheuten omhoog en na verloop van tijd worden deze deels afgezaagd en laat men de beste stam weer tot wasdom komen.  Na drie jaar ondergaat die weer hetzelfde lot. Uiteraard kan dit proces niet onbeperkt voortgaan en is een geheel nieuwe aanplant weer noodzakelijk.

DoubleA

Hoewel de oplettende waarnemer de stammen ook frequent bij de constructie van onder meer de met riet bedekte daken, de bekende Sala Thai, zal zien is de allerbelangrijkste afnemer de papierfabrikant DoubleA. In het afgelopen tien jaren werden door deze onderneming volgens eigen zeggen maar liefst 940 miljoen van deze snelgroeiende bomen verbruikt en heeft men lopende contracten met anderhalf miljoen boomkwekers. Volgens DoubleA bestaat er uit omringende landen als Cambodja, Vietnam en Birma eveneens veel belangstelling voor deze aanplant. Of dit écht waar is blijft een open vraag. Het kan ook een soort dreigmiddel zijn richting Thaise contractant om de prijzen zo laag mogelijk te houden.

Milieuvriendelijk

De bomen halen per jaar 2.4 ton kooldioxide uit de atmosfeer en produceren 1.6 ton zuurstof per jaar. Daarbij wordt met deze regelmatige aanplant voorkomen dat andere meer milieu bepalende boomsoorten gekapt worden.

Fabriek

In de plaats Klongrang, ongeveer 20 kilometer van Kabin Buri in de provincie Prachinburi staat een immense papierfabriek waar de vrachtwagens uit de verre omgeving de boomstammen aanleveren. Daar worden deze tot pulp verwerkt en vervolgens tot printerpapier. Als je even rondkijkt zie je op het fabrieksterrein een opslagplaats met een overweldigende grote voorraad boomstammen.

Grote speler

Op het gebied van printerpapier is DoubleA een belangrijke speler op de markt. Het product is in maar liefst honderd landen verkrijgbaar. In Rotterdam is zelfs het verkoopkantoor voor Europa gevestigd. En het moet gezegd zijn het printerpapier is van een uitstekende kwaliteit.

7 reacties op “Een boom opzetten”

 1. dirkphan zegt op

  Deze boom, de eucalyptus, is een ramp. Zowel financieel als voor de natuur.
  Net als de rubberboom levert hij geen winsten op in Thailand. Iedereen is er een jaar of 10 geleden massaal mee begonnen. Als je kif kif draait mag je zeer blij zijn.

  Erger is dat de boom een moordenaar voor het milieu is in Thailand.
  Buiten wat mieren en andere insecten is deze boomsoort totaal ongeschikt om levende wezens te herbergen.
  Onder de bomen ontstaat een dusdanige bodem dat er niets meer op kan groeien. Dit tot jaren na het rooien van de bomen.

  Dit alles is eigenlijk een ecologische en economische ramp voor Thailand.

  Er is slechts één winnaar, de papierfabriek.

  Het onderdeeltje milieu zoals hierboven vermeld is pertinent onwaar.
  Ook andere boomsoorten zetten de broeikasgassen om in zuurstof.
  En het niet kappen ervan is een kwestie van controle op de huidige bestaande wetgeving in Thailand.

 2. jan zegt op

  Het zal in dit artikel gaan over de eucalyptus die in het niet zo verre verleden uit Australie is ingevoerd omdat het een snelle groeier is en goed geschikt is voor de fabrikage van papier.

  Het is dus geen van oorsprong Thaise boom.

 3. chelsea zegt op

  Eucalyptus is de boom die ongeveer de beste cellulose (grondstof om het papier te maken)geeft die er bestaat
  Het papier dat er van gemaakt wordt heeft opdikkende eigenschappen.dat betekent dat de dikte van het papier hoog is in relatie tot het gramgewicht per m2 (en het is sterk) .In lekentaal : papier dat van deze bomen gemaakt wordt voelt dikker aan dan ander papier dat van een andere boomsoort wordt gemaakt met hetzelfde gewicht per m2.,
  Deze cellulose is dus veel gevraagd..
  Maar het werd hierboven al gezegd ,de boom groeit heel snel en kan daardoor snel gekapt worden .
  En als gevolg van die groeieigenschappen is deze Eucalyptus zeer slecht voor het milieu.
  Hij gebruikt heel veel water dat hij aan de grond onttrekt en haalt tevens alle voedsel uit de grond.
  In Europa zijn er regels dat na een bepaalde cyclus van Eucalyptus bomen gebruik , de grond met rust gelaten moet worden. In Portugal is men verplicht om na zo’n cyclus , kurk eiken aan te planten die door hun trage ontwikkeling na een aantal jaren de grond weer terugbrengt naar de oorspronkelijke verhoudingen.
  Maar zeker weten dat men daar in Thailand geen rekening mee houdt.
  Daar staat het milieu niet zo hoog in het vaandel als het geld kost

  • Rob V. zegt op

   Of Thailand met deze boom nu echt blij moet zijn? Ja, de papierhandel en de Forestry Department ambtenaren met hun papieren werkelijkheid, maar de rest van het land?

   Een reactie van mij uit en recent verwant artikel:
   De staat wees bepaalde gebieden als bosgebied aan. Maar naast gebrek aan controle hierop is men ook creatief met het begrip. Het Forestry Department concludeerde uit onderzoek dat de Eucalyptus de meest snelgroeiende boom was. In 1985 besloot de overheid om 40% (15% natuurlijk bos, 25% commerciële plantages) het land bebost de krijgen en de Eucalyptus zou hier een belangrijke rol in gaan spelen. De papier en pulp handel konden in hun handen klappen.

   Zie: https://www.thailandblog.nl/achtergrond/bos-boeren-bezit-en-bedrog/

 4. Aduard zegt op

  We hebben op ons land een grote vijver laten aanleggen, mijn Thaise Vriendin zei dat ze daar absoluut geen eucalyptus bomen in de buurt geplant wil hebben, ze zegt als de bladeren van deze boom in dit water terecht komt sterven de vissen en alles wat verder nog leeft in dat water , tevens kleurt het water git zwart, ze zegt ook dat het verversen van het water ook geen enkele zin heeft, in no time is het water weer zwart, dus pas op met deze boom in de buurt van je vijver.

 5. Hans Pronk zegt op

  Ruim 10 jaar geleden werd ons huis gebouwd in Thailand. Toen wij daar tijdens een vakantie aankwamen hadden ze een hutje voor ons gemaakt van eucalyptushout. Bovendien hadden ze van een olievat een douche gemaakt met opgepompt water.
  In dat hutje hebben we een paar nachten doorgebracht maar je kon de insecten in het hout horen knagen en er viel ook een voortdurende stroom van houtpulp (of erger) naar beneden.
  Onbehandeld eucalyptushout is maar één seizoen te gebruiken. Daarna kan je het weggooien. Het wordt wel voor steigers gebruikt net als bamboe. En voor papier natuurlijk. Het is beslist geen hardhout.

 6. Mark zegt op

  Van deze boom wordt weinig goeds gezegd. Hij wordt vooral in het hoekje van de “vreemde” productiemiddelen” met kwalijke maatschappelijke effecten gedumpt.

  Monocultuur Eucalyptus op massale schaal gaf hem die kwalijke reputatie.

  Ik heb in onze grote tuin toch enkele “toefjes” met Eucalyptusbomen staan. Ik zaag ze niet omdat ik hun lichte schaduw op prijs. Het feit dat muggen niet van het luchtje van de Eucalyptusbomen houden vind ik helemaal geweldig 🙂 I love Yeuka because I hate jung 🙂

  De opslag van jonge scheuten laten we uitgroeien tot dunne stammetjes die we regelmatig uitdunnen. Het lichte timmerhout van de Eucalyptus kent vele nuttige toepassingen.

  Een andere lichthoutsoort die in Noord-Thailand veel nuttige toepassingen vindt is “ton njew”. Hij groeit snel en het hout “mai njew” wordt vaak als bekistingshout in de bouw gebruikt. Bekistingsplanken in “mai njew” en bekisting paaltjes in “mai yeuka”, een vaak voorkomende combinatie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website