Tienduizenden Thaise mannen en vrouwen staan door de Coronacrisis op straat. Hotels zijn dicht, evenals veel restaurants en winkels. Van spaargeld is bij de doorsnee lage lonen nauwelijks sprake en van de magere uitkeringen valt niet te leven.

Overal in het land proberen buitenlanders met voedselacties de ergste nood te lenigen, soms door het verstrekken van maaltijden, soms door het uitdelen van voedselpakketten. De armoe is vrijwel altijd schrijnend, zo blijkt uit de acties in Hua Hin en Cha Am.

Op nog geen 10 kilometer buiten Hua Hin: schamele hutten aan bijna onbegaanbare zandpaden. Afwachtende mannen en vrouwen, met kinderen die nog geen weet hebben van de catastrofe. Wat golfplaten en wankele muren, dat is vaak het enige bezit. De slaapkamertjes zijn niet meer dan een vuile matras op de grond in een hoek, afgeschermd met een gordijn.

Lionsclub IJsselmonde en de Nederlandse Vereniging Hua Hin & Cha Am willen de ergste nood lenigen. Maar lukraak uitdelen, leidt tot chaos en dringen en dat moeten we in deze tijd niet hebben.

Tot nu toe zijn twee acties uitgevoerd, voor in totaal bijna 150 gezinnen. Tevoren wordt contact gezocht met de pujai baan van een district buiten de gebaande paden. Hij weet precies welke inwoners de hulp het hardst nodig hebben. Hij maakt een lijst en stelt de betrokkenen op de hoogte.

De acties lopen gesmeerd. De meeste mensen zitten bij aankomst keurig te wachten. Hun temperatuur wordt gecheckt en de handen voorzien van gel. Als iedereen aanwezig is, worden de namen afgeroepen en nemen de Thai hun pakket in ontvangst. Dat bestaat uit onder meer vijf kilo rijst, bakolie, vissaus, noedels, blikjes vis, eieren etc. Moeders met kinderen krijgen melkpoeder en de kinderen zelf wat snoep. Het is onvoorstelbaar hoe geordend en gesmeerd het uitdelen verloopt, al is het vaak triest om te zien hoe dankbaar verschrompelde en kromgegroeide vrouwtjes de gaven in ontvangst nemen.

De lockdown in Thailand mag dan langzaam worden verruimd, het zal nog vele maanden duren voordat de hotels, restaurants en winkels weer enigszins gasten kunnen verwelkomen. En dus weer personeel nodig hebben. Het toerisme is in de maand april met 99 procent gedaald. Bij gebrek aan gasten gaan de hotels niet open en blijven duizenden Thai werkeloos. Daar komen dan ook nog andere sectoren bij. Diverse scholen laten weten dat ouders de kosten van onderwijs voor hun kinderen niet meer kunnen ophoesten. Scholen ontslaan leraren en degenen die overblijven moeten soms de helft van hun salaris inleveren. De komende weken kunnen de Lionsclub en NVTHC nog ruim 600 voedselpakketten uitdelen. Dan is ook daar de kas leeg.

13 reacties op “Voedselactie Hua Hin en Cha Am loopt gesmeerd”

 1. Paulie zegt op

  Is er een Nederoands bank nummer om een financiele bijdrage te leveren voor deze mensen in Hua Hin? Ik ben zelf een aantal keren daar geweest, en gezien hoe deze mensen leven.Daarom wil graag bijdragen aan deze mensen.

 2. Hans Bos zegt op

  Nederlandse rekening:
  Stichting Hulpfonds Lionsclub IJsselmonde.
  ABN AMRO : NL13 ABNA 0539 9151 30
  Omschrijving:bestemmingsdotatie voedselpakketten Thailand

 3. Rob zegt op

  Ongetwijfeld een prachtig gebaar, maar ik krijg net een filmpje binnen dat er een pellet met bier een supermarkt werd binnen gereden en die was binnen één minut leeg!!!
  Waar komt dat geld dan vandaan???
  Toch doorgaan met deze fantastische actie!!
  Doe ik ook.

  • Hans Bos zegt op

   Rob, er zijn nog steeds Thai die een baan hebben, bij voorbeeld bij de overheid. Zij krijgen gewoon doorbetaald. De mensen die een of meer dozen bier kopen, zijn beslist niet dezelfde als de arme en vaak werkeloze Thai die met wat hulp erg blij zijn.

  • Paulie zegt op

   Ik ken ook mensen hier in nederland die misbruik maken van de voetselbank. Daarom, particuliere hulp, rechtstreeks aan de mensen die het nodig hebben ondersteun ik graag.

 4. Paulie zegt op

  Bij deze heb ik 100 euro overgeboekt. Succes met het helpen. Groet Paul.

 5. Pam zegt op

  Hulde voor Iris Weiss in Hua Hin die fantastisch werk verricht!!!!!

 6. rick zegt op

  Fantastisch deze acties en hopenlijk blijft het nog lang ,ook financieel, mogelijk.
  Maar er moet mij nog 1 ding van het hart .
  Wij horen niets over een overheids rampenplan om de bevolking met voedselhulp te helpen
  .Ja, ik weet het 5000 bahtjes maar dat is een druppel op de gloeiende plaat .
  Ik heb het over directe adequate hulp op de plaatsen waar dat nodig is.
  Waarom zetten ze hun enorme leger niet in met hun koks , legervoorraden en veldkeukens.
  Deze zouden wonderen kunnen verrichten.
  Er word altijd gezegd dat een van de ergste dingen voor de Thai gezichtverlies is.
  Dat telt nu met deze Covid 19 ramp zeker niet mee.
  Nu laat men de bevolking voeden aan die ” vieze farangs “‘ over .

 7. chris zegt op

  Natuurlijk is het triest om zoveel arme mensen te zien. Ik heb zoveel mogelijk de armen in mijn condogebouw en in het straatje waar ik woon.
  Wat eigenlijk triester is dat – als deze ellende allemaal een beetje meer behapbaar is – de overheid en ook bedrijven er zeer waarschijnlijk niet pover peinzen om hun medewerkers beter te betalen of meer sociale voorzieningen te treffen, onder het mom: dat geld hebben we niet (meer).
  Een van de gevolgen daarvan zou kunnen zijn dat de Chinezen noodlijdende bedrijven overnemen en hun medewerkers (Thais maar ook Chinezen) twee tot drie keer zoveel betalen als zij nu krijgen. Dat gebeurt nu in Cambodja. Het straatbeeld en de economische structuur van een stad of regio gaat daarmee ingrijpend veranderen. Of je met deze Chinezisering op de middellange en lange termijn zo blij moet zijn waag ik te betwijfelen.

  • janbeute zegt op

   Chris, waarom denk je dat Chineze bedrijven meer loon gaan betalen als hun Thaise concurrent.
   Komen de Chinezen niet net als de Japanners en Koreaanse bedrijven voorheen naar Thailand of Cambodia om de lage loonkosten lagere milieuregels en minder of helemaal geen regels aangaande de arbeidsomstandigheden.
   Ze komen niet naar Thailand voor het heil van de lokale bevolking hoor.

   Jan Beute.

   • chris zegt op

    hallo Jan,
    Dat denk ik omdat ze die strategie eigenlijk overal toepassen. Chinezen zijn lange termijn denkers (en doeners) en niet uit op korte termijn winst. Ik kan een paar redenen bedenken waarom ze dat doen:
    1. het betere personeel weghalen cq wegkopen bij de concurrent;
    2. het opbouwen of versterken van een goed imago bij de bevolking.
    Een van de grote nadelen is dat veel potentiele lokale medewerkers niet aan de eisen van de veeleisende Chinezen kunnen voldoen. Daarom werken er zoveel Chinezen ook.
    Om van de Chinezisering te profiteren moet het opleidingsniveau van de Thais echt omhoog. En wel heel snel.

 8. janbeute zegt op

  Het zou eens goed zijn als die vakantiegangers in dure resorts en hotels en overwinteraars en vele anderen die dagelijks hun heil op de golfbanen zwembaden en beerbars oid zoeken.
  Eens wisten of zagen hoe de levens en woon omstandigheden zijn van het kamermeisje de barkeeper schoonmaakster en ander personeel.
  Dan pas kun je pas zeggen ik heb het echte Thailand gezien.
  In iedergeval een mooie humane aktie georganiseerd door deze groep Nederlanders.
  Maar het is schrijnend om dit te moeten zien, ik zie dagelijks vele van deze hulpakties op de TV ook meestal door welgestelde Thai georganiseerd.

  Jan Beute.

 9. Mike zegt op

  Die vakantiegangers in dure resorts, waarvan ik er 1 ben, houden wel het kamermeisje en het meisje in de kapperszaak op de been. Kom 30 jaar in Thailand en ken de andere kant, meer dan goed, overigens kom ik ook in dure resorts veel Hai tegen hoor


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website