Sinds 1 juni 2004 is het in alle Schengenlanden verplicht om een medische reisverzekering af te sluiten voor de aanvraag van een Schengenvisum. De aanvrager moet als bewijs hiervan de verzekeringspolis overleggen.

Hier lees je een aantal tips van Reisverzekeringblog voor het afsluiten van een medische reisverzekering voor je Thaise partner.

Tip 1. Zorg dat de garantsteller ook de verzekeringsnemer is
Sta jij garant voor jouw buitenlandse gast of Thaise partner? Sluit dan zelf de medische reisverzekering af. Dat kan in Nederland. Je kan eventueel de polis per e-mail naar de visumaanvrager in Thailand sturen. Een medische reisverzekering is namelijk ook ter bescherming van de garantsteller. Die is immers financieel verantwoordelijk voor eventuele medische kosten en deze kunnen fors zijn, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname. Als je een polis afsluit is het advies om er voor te zorgen dat jijzelf de verzekeringsnemer bent (contractant en premiebetaler) en jouw Thaise partner de verzekerde. Het voordeel hiervan is dat bij een eventuele schade uitkering het bedrag aan jou wordt overgemaakt en jijzelf kunt bepalen wat er met het geld gebeurt.

Tip 2. Sluit de medische reisverzekering af bij een Nederlandse verzekeraar
Als je de medische reisverzekering afsluit bij een Nederlandse verzekeraar, dan val je onder het Nederlandse recht. Nederlandse verzekeraars staan onder streng toezicht en zijn soms betrouwbaarder dan buitenlandse verzekeraars. Zo zijn er uitgebreide klachtenregelingen en is er een een onafhankelijke organisatie waar je met een eventuele klacht naar toe kunt: het KiFid (www.kifid.nl). Bij een geschil met een Nederlandse verzekeraar sta je veel sterker dan bij een geschil met een buitenlandse verzekeraar. Dat is in geval van hoge kosten wel een prettig idee. Ook kan je altijd in het Nederlands communiceren en hoef je niet te bellen naar het buitenland.

Tip 3. Controleer of je de premie terug krijgt bij een negatief visum besluit
Het kan zijn dat een visum wordt afgewezen. In dat geval wil je wel graag de premie van de medische reisverzekering terug ontvangen. Niet alle verzekeraars doen dat, let daar dus op.

Tip 4. Kijk of de medische reisverzekering voldoet aan alle Schengeneisen
De Europese Unie stelt de volgende eisen aan een medische reisverzekering voor een Schengenvisum aanvraag:

  • De geldigheid van deze reisverzekering dient gelijk te zijn aan de totale visumperiode.
  • De reisverzekering moet geldig zijn in alle Schengenlanden.
  • De reisverzekering moet dekking bieden voor repatriëringkosten en medische kosten.
  • De dekking voor spoedeisende medische hulp moet minimaal € 30.000,- bedragen.

Tip 5. Besef goed waar jouw Thaise partner wel en niet voor verzekerd is
Lees de voorwaarden aandachtig door. Een medische reisverzekering voor een Schengenvisum is alleen bestemd voor spoedeisende geneeskundige hulp. Bestaande ziektes en kwalen zijn uitgesloten. Slikt jouw partner medicijnen? Zorg er dan voor dat hij of zij voldoende voorraad mee naar Nederland neemt. Zwangerschappen vallen niet onder de dekking van deze verzekering. Bedenk ook dat er vrijwel altijd een eigen risico geldt voor medische kosten. Bij een Nederlandse polis varieert het eigen risico tussen de 45 en 100 euro, afhankelijk van welke verzekeraar je kiest.

Tip 6. Thai boven de 70 jaar kunnen toch voordelig verzekerd worden
Gaat Pa en Ma ook mee naar Nederland en zijn zij boven de 70 jaar? Dan is acceptatie bij de meeste verzekeraars niet meer mogelijk of je moet een veel hogere premie betalen. Dat geldt niet bij alle verzekeraars, let daar goed op, het kan je veel premie besparen.

Tip 7. Een erg lage premie? Wees dan op je hoede.
Een lage premie, dat is toch prettig zal je wellicht denken? Dat hangt er van af. Een lage premie betekent meestal ook veel uitsluitingen en slechtere voorwaarden. Verzekeraars zijn berucht om kleine lettertjes in de voorwaarden. Door zich daar op te beroepen kunnen ze soms onder een uitkering vandaan komen. Uit ervaring kunnen wij zeggen dat er bijna altijd een verband is tussen lage premies en uitgeklede voorwaarden. Wees daarom op je hoede anders kan je ondanks je verzekering alsnog fluiten naar je centen. Een normale premie voor een medische reisverzekering (Schengenvisum) is twee euro per dag per persoon.

Tip 8. Zorg dat je de polis snel krijgt
Je hebt natuurlijk geen zin om weken op een polis te moeten wachten, zeker niet als je partner binnenkort een afspraak bij de Nederlandse ambassade heeft. Check daarom altijd hoe snel je de polis ontvangt.

Tip 9. Laat je partner de polis meenemen op reis
Zorg dat je partner tijdens de reis naar Nederland altijd kopieën van de bewijsstukken en de verzekeringspolis bij zich heeft. Een Schengenvisum geeft geen automatisch recht op toegang tot het Schengengebied. Bij grenscontrole kan de marechaussee nogmaals vragen om alle informatie te verschaffen en/of documenten te overleggen.

  • Denk er ook aan dat je jouw gast binnen 72 uur na aankomst in Nederland bij de vreemdelingenpolitie moet aanmelden.
  • Ga je naar andere Schengenlanden? Neem dan ook de polis voor de medische reisverzekering mee. Dat kan belangrijk zijn bij een onverwachte ziekenhuisopname in het buitenland.

Voor meer informatie over een medische reisverzekeringen voor een Schengenvisum, kan je terecht bij Reisverzekeringblog.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website