Nu de Thaise Immigration scherper gaat controleren of gepensioneerde buitenlanders voldoende middelen van bestaan hebben, slaat de verwarring toe.

Op basis van deze beslissing is het niet meer mogelijk om bij de ambassade in Bangkok een ‘verklaring van inkomen’ te verkrijgen. Dat geldt dan met name voor degenen die een verlenging van hun verblijfstitel willen op basis van een maandelijks inkomen van 65.000 THB. Tot voor kort kort kon je de jaaropgave van (ex)werkgever of uitkerende instantie opsturen naar de ambassade in Bangkok. Na betaling kreeg je genoemde verklaring weer keurig in de bus.

Nu moet de gepensioneerde zelf een verklaring downloaden van de website van de ambassade, deze printen en invullen. vervolgens dient hij of zij met de verklaring in persoon te verschijnen bij ambassade of consulaat in Phuket of Chiang Mai en deze ter plekke te tekenen. Na betaling van 26,25 euro krijgt hij het document gelegaliseerd mee naar huis. Ambassade of consulaat controleren dus nu niet meer of de opgave van het inkomen klopt.

De ambassade heeft onlangs over dat onderwerp de volgende verklaring uitgegeven:
Onlangs is door de Thaise Immigratie Autoriteiten de controle verscherpt op het jaarinkomen van buitenlanders die een zogenaamd ‘retirement’ visum willen verlengen. Voorheen werden de jaaropgaven niet of nauwelijks door de Thaise Immigratie Autoriteiten bekeken, dat is nu veranderd.

Het is gebleken dat een groot aantal buitenlanders valse of niet voldoende onderbouwde inkomensgegevens heeft overlegd. Ook bij deze ambassade zijn valse en vervalste documenten aangeleverd om een ‘income statement’ voor de Thaise Immigratie te bemachtigen.

Op het nieuwe formulier (zie bijlage) tekent de Nederlandse burger zelf een verklaring inzake zijn/haar jaarinkomen en de ambassade legaliseert daarna de handtekening. Vervolgens kan het aangeleverd worden bij de Thaise Immigratie Autoriteiten.

De verantwoordelijkheid over juiste weergave van inkomen ligt bij de burger zelf en de Thaise Immigratie Autoriteiten controleren daarna jaaropgave/bankrekening etc. Een legalisatie van een handtekening kan worden doorgevoerd op een van de consulaten in Phuket, Chiang Mai en bij deze ambassade. U kunt in Nederland terecht bij een gemeentehuis of notariskantoor.

Tot zover lijkt niet veel aan de hand, al moeten Nederlanders nu soms honderden kilometer reizen om dit papier te laten tekenen. Je zult maar in Nongkhai wonen, op Koh Samui of op een andere stek die niet in de buurt ligt van ambassade of consulaat. Bovendien ga ik ervan uit dat de ambassade beter de jaaropgaves kan controleren dan de Thaise Immigration.

Hoe het daar nu verder gaat is de grote vraag. Als de vestiging genoegen neemt met de Eigen Verklaring, is er niets aan de hand. Maar wat als de dienstdoende medewerker niets begrijpt van de Nederlandse jaaropgaven? Moeten die dan eerst vertaald en vervolgens tweemaal te worden gelegaliseerd? Het parkeren van 800.000 THB op een Thaise bankrekening als alternatief kan dan een betere oplossing betekenen. Het hele spel lijkt dan meer op de Springprocessie van Echternach: drie stappen vooruit en twee achteruit.

Overigens heeft de ambassade in Bangkok ook het afsprakensysteem in de prullenbak gegooid. U kunt nu weer zonder afspraak terecht, zij het dat u dan mogelijk lang moet wachten.

www.netherlandsembassy.in.th/Producten_en_Diensten/Burgerzaken/Consulaire_verklaringen

Ook is er een wijziging in het visumafsprakensysteem en is de informatie hierover op de site geplaatst:
www.netherlandsembassy.in.th/Producten_en_Diensten/Burgerzaken/Visumaanvraag_in_Thailand

Ik ben benieuwd naar de ervaringen van lezers die onlangs hun retirementvisum (in feite een verblijf op basis van pensionering) hebben verlengd.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

66 reacties op “Hoe moet dat nu met verlenging van een ‘retirement visa’?”

 1. Cor van Kampen zegt op

  Er is de laatste tijd veel verwarring ontstaan over het visa probleem. Met dit artikel is
  de verwarring alleen maar groter. Het gaat over drie ambassades, die niet betrouwbaar
  waren in hun financiele opgave. Amerika, Canada en Australie. Daar kon men gewoon
  opgeven wat de jaarinkomsten waren en natuurlijk met de hand op het hart verklaren
  dat de opgegeven inkomsten correct waren. Voor die landen moet men nu een bewijs
  van inkomsten hebben, zoals een stortingbewijs van pensioen-gelden elke maand op
  een Thaise bank van 65000 Bht of een bedrag van 800.000 Bht op de Thaise bank minimaal of het totaal samen ( pensioen en Bankrekening) van minimaal 800.000 Bht. Voor Nederlanders en Belgen is er niets veranderd. De verklaring van onze ambassades worden nog steeds geaccepteerd.
  Cor.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Beste Cor, dan heb je het bericht van de ambassade niet goed gelezen, want er is wel degelijk iets fundamenteel veranderd. Het is de gepensioneerde die nu (ongecontroleerd) zijn inkomen moet opgeven bij ambassade of consulaat. Dat is conform wat bij de door jou genoemde ambassades al gebeurde, zij het dat je daar de juistheid onder ede moet bevestigen. Het is aan de medewerker op Immigration om te bepalen of de verklaring van de ambassade voldoende is. Hij of zij kan eisen dat de gepensioneerde zijn inkomen met bewijzen kan staven.
   De verwarring wordt niet door TB veroorzaakt, maar door Immigration.

 2. Pujai zegt op

  @Hans Bos

  Zeer nuttige informatie, dank je wel. Je hebt het specifiek over Phuket en Chiang Mai. Zelf heb ik zeer goede relaties met het Thai Immigration Office in Kanchanaburi. Vorige week ben ik daar nog even geweest. Niemand vertelde mij daar over deze nieuwe procedure terwijl ze er doorgaans als de kippen bij zijn om mij te attenderen op iedere verandering.
  Vandaar mijn vraag, geldt dit alleen voor Chiang Mai en Phuket, of voor geheel Thailand??

  Groeten nogmaals bedankt.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Dat wordt nu de hamvraag. In principe gelden de nieuwe regels voor heel Thailand, maar het is aan elk Immigration Office om de regels naar eigen inzicht uit te leggen. Ik neem vooralsnog aan dat de meeste afdelingen genoegen nemen met de Eigen Verklaring, totdat duidelijk wordt dat sommige gepensioneerden met hun inkomen de hand lichten. Daarom ben ik zo benieuwd naar de ervaringen van lezers op dit punt. Iedere Nederlander in Thailand die een retirement visum wil (verlengen) moet bij ambassade of consulaat bedoelde Eigen Verklaring tekenen en laten legaliseren.

 3. Cor van Kampen zegt op

  Om aan alle onzekerheid een einde te maken, laat je pensioen gewoon storten op een Thaise bank. Heb ik zelf ook gedaan. Veel minder kosten. Met mijn pinpas van de
  Rabobank elke keer 150 Bht voor de Thaise bank en een zelfde bedrag voor de Rabo.
  Maandelijkse kosten voor de Raborekening. Rabo gaf elke keer een lagere koers dan
  die dag werkelijk was. Krijg nou mijn AOW en pensioen rechtstreeks. Krijg de werkelijke
  koers, geen kosten met pinnen en geen kosten voor de ambassade.
  Cor.

 4. GURU zegt op

  Allemaal even rustig,

  Aangezien dat dit land zo Cor…p.t is als wat, zijn er meer wegen die naar een Visum leiden dan de weg naar Rome.
  In Pattaya kan je bij de oosterijkse consul zo een stempel halen en vervolgen is alles ok.

  En anders ga je even bij de Eagle Bar langs, in soi 4, en dan ben je voor een prikkie ook weer klaar,

  Wanneer je gewoon inkomen uit Nederland krijgt en alles hierheen laat strorten is er niets aan de hand want dan is het bank boek het bewijs, echter de problemen zitten bij de foute personen die het niet op de eerlijke manier kunnen of willen doen, en ja die pakken ze aan.

  In het Thais ( Somnana) eigen schuld dikke bult.

  Groetjes

  • Ron zegt op

   Guru,

   Hoezo ben je fout als je geen inkomsten uit Nederland kunt aantonen. Dat is wel erg kort door de bocht. Ik ben hier 10 jaar geleden gekomen met een bult geld en uitgeschreven uit Nederland. Ben een goed lopende zaak begonnen die mijn vrouw runt. Doordat mijn vrouw voor mij kan zorgen door mijn geld heb ik de eerste 6 jaar geen problemen met VISA gehad totdat je inkomsten uit het buitenland moest aan tonen. Sindsdien maak ik dankbaar gebruik van het grijze circuit van het verkrijgen van een VISA.

   • Anton zegt op

    Waarom niet een klein gedeelte van die bult geld, ca. 20.000 euro op een Thaise bank gestort? Hoef je geen ‘gebruik’ te maken van het grijze circuit en ben je legaal bezig.

 5. Antony zegt op

  Vorige maand retirement visa opnieuw aangevraagd (oude was verlopen)
  Werd gevraagd om diverse documenten en bankboekje,huur contract enz
  Heb ik niet was mijn antwoord,aan de imigration officer gevraagd of hij dat kon regelen.
  En natuurlijk kon dat, paar duizend bath in zijn hand en de volgende dag paspoort met visa weer opgehaald.

  Dus nog steeds alles te koop hoor voor weinig

  Groet,

  • Henk van't Slot zegt op

   Als je er een beetje geld voor over hebt is alles te regelen hier in Pattaya.
   Ik weet een adresje die je non immigrant regeld en ook je retirevisa.
   Alles in 1 dag geregeld,hun zorgen voor de bathjes op de bank,en alle benodigde papieren.
   S’middags kan je je paspoort ophalen met je visa,je hoeft zelf niet naar de immigratie.
   Vorrige week daar een kennis naar toegestuurd,kreeg een nonimmigrant voor 3 maanden die direct omgezet werd naar een retirevisa van 12 maanden,heeft nu een via voor 15 maanden.

   • Pujai zegt op

    @Henk van ‘t Slot

    Leuke en interessante post!

    Ik zit altijd te gniffelen als ik dit soort posts lees, het zoveelste bewijs dat je alles kunt regelen als je de weg weet! Overigens, is dit visum legaal? D.w.z. afgegeven door Thai Immigration, via een agency? Zo ja, dan is alles ok!
    Indien een en ander niet kosher is, heb je 1 nadeel; als je ooit gepakt wordt (Murphy’s Law) betekent dat gelijk dat de tijd die je hier “illegaal” hebt doorgebracht in feite een overstay is. Dat kan je dus een bom duiten gaan kosten, plus mogelijk gevangenis, en zeker persona non-grata voor de rest van je leven.
    Kortom, ik zou ‘s nachts niet meer rustig kunnen slapen. Maar dat ligt aan mij!

    • Henk van't Slot zegt op

     Volkomen legaal,visa is afgegeven in Soi 5 Jom Tien.
     Ik begrijp je argwaan wel,het zou kunnen dat ze lekker zelf met een nagemaakt stempeltje zitten te rommelen.
     Behalve dat een ambtenaar van de immigratie wat krijgt toegestopt moet er ook met de manager van de bank wat geregeld worden.
     Hij moet een verklaring afgeven dat die 800000 bathjes op je rekening er al meer dan 3 maanden op staan.

     • Pujai zegt op

      @Henk van ‘t Slot

      Bedankt voor je reactie. Ik zou haast zeggen: “Leve de corruptie”, die als je, zoals jij, de weg weet, het leven voor een farang hier wat makkelijker kan maken….
      LOL

      • Henk van't Slot zegt op

       Leve de corruptie,ben ik het niet echt mee eens Pujai.
       Maar ik geef toe dat sommige dingen wel sneller en makkelijker gaan.
       Maar het kost je wel geld.

       • Pujai zegt op

        @Henk van “t Slot

        Natuurlijk! Daarom zei ik ook: “Ik ZOU haast zeggen”

       • leen zegt op

        ik wil even reageren,kan gelijk zeggen dat het geen corruptie is, maar een klein lekje in het systeem, 800.00 bht 3maanden voor aanvraag aantoonbaar op een bank in thailand,dat klopt dus,en de volgendedag er weer vanaf, de bank gaat vrij uit en jij hebt voldaan aan de eisen

       • Roland zegt op

        Geld dat wel in de verkeerde handen terecht komt.
        Het moedigt de corruptie alleen maar aan.
        Bedroevend. Maar ja, moraliteit is hier waarschijnlijk een onbekend begrip?

   • Anton zegt op

    Zou dat adresje ook graag willen weten. Zie eerlijk gezegd wel op tegen al die administratieve ‘rompslomp’. Dus als dat voor een paar Bahtjes ‘geregeld’ kan worden op een legale manier (b.v. een bewijs dat het één en ander is afgegeven door de Thai Immigration Office), zodat ik er later geen problemen mee kan krijgen, houd ik mijzelf aanbevolen. Overigens, hoe kan ik zien of een stempel origineel is, dus van de Thaise Immigration Office? En geen namaakstempel is?
    ‘Zij zorgen voor de Bahtjes op de bank’. Je bedoelt dat je niet eens hoeft te zorgen dat er THB 800.000 op je rekening staat?

    • Henk van't Slot zegt op

     Alles wordt geregeld door hun,je moet alleen mee naar de bank om die 800000 bath op je rekening te laten zetten.
     Ik weet niet wat voor visa je wilt hebben,als je een retire visa wil hebben moet er eerst een nonimmigrant o geregeld worden die dan omgezet wordt in een retire visa.
     je moet wel 50 jaar zijn en een Thaise rekening hebben.
     Alles legaal,kosten ongeveer 25000 bath,dus iets meer dan een paar bathjes.

 6. leen. egberts zegt op

  Mijn inkomstenverklaring afgegeven door de nederlandse ambassade 11juli jl. werd door de thaise immigratie geaccepteert. groetjes leen. egberts

 7. Martin Brands zegt op

  Heb op 27 juli mijn jaarvisum weer gekregen. Het indienen vergde 30 seconden, opgehaald 2 uur later. Ik gebruik de methode ‘maandelijkse inkomsten’ en had daarvoor een verklaring van de Oostenrijkse Consul alhier. Bij Immigration was er geen enkele vraag naar ‘bewijzen’.

  De nieuwe ‘affadavit’ methode van onze ambassade (zoals gebruikt bij de US/Canada/Australia ambassades) lijdt mogelijk in de toekomst wel tot vragen naar jaaropgaves, etc. Op zich niets bijzonders, tenzij … Maar ook dat wijzigt op zich niets aan evt. fraude, want ook frauduleuze documenten kunnen gecertificeerd worden vertaald.

  Het is mijns inziens onmogelijk een waterdicht systeem voor dit soort opgaven te bedenken. Het enige harde bewijs blijft natuurlijk de op een Thaise bankrekening vanuit het buitenland overgemaakte bedragen (en/of banktegoeden). ATM transakties vanaf een buitenlandse rekening kunnen ook, maar dan direct kopieren, want de ATM slips vervagen snel.

 8. Rob N zegt op

  Wat mij zo stoort is dat Ambassade alleen nog maar een handtekening hoeft te zetten en daarvoor het oude tarief van een Consulaire Verklaring (lees Verklaring van inkomen) blijft hanteren. Ik heb zelfs navraag gedaan hierover bij Ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland maar kreeg daar ook geen helder antwoord. Legaliseren van een handtekening kost bv. in Haarlemmermeer 6,05 Euro, In Den Haag kost het 13,05 Euro.
  Waarom moet het in Bangkok dan 26,25 Euro kosten?
  Je moet zelf het formulier invullen, bent zelf verantwoordelijk! Als iemand mij het verschil kan uitleggen tussen het tekenen van Bewijs van Leven en deze verklaring ben ik die persoon zeer dankbaar. Bewijs van Leven wordt nl. gratis getekend door Consulaat!
  Lijkt meer op minder werkzaamheden verrichten tegen dezelfde inkomsten zoals reeds door Hans werd opgemerkt.

 9. Pujai zegt op

  @Rob N

  Je hebt volkomen gelijk. Ik moet van familie in Nederland vernemen hoe de gemiddelde burger financieel wordt uitgekleed. Voedselbanken, ik dacht dat ik droomde toen ik dat las…….

 10. Leo Bosch zegt op

  Cor van Kampen,

  Je pensioen op een Thaise bank laten storten zoals jij doet is een mogelijkheid.
  Is in ieder geval voordeliger dan met je pinpas iedere maand geld van je Nederlandse bankrekening opnemen, waar je pensioen normaal op wordt gestort.
  Het nadeel van jouw methode is, dat je dan de koers hebt die op het moment van storten
  gehanteerd wordt.
  Kan zeer nadelig uitpakken. ( Nog niet zo lang geleden 1 euro = 38 baht.)

  Een ander manier is, je pensioen op een Nederlandse bank laten storten.(internetrekening)
  En als de koers gunstig is maak je via internet een internationale overboeking naar je Thaise bankrekening.
  Je kan op zo’n manier tenmiste nog een beetje een guntige koers afwachten.

  Je moet dan wel “share costs” toepassen, dan berekent de Nederlandse bank (in mijn geval de ING. Bank) slechts 0.1 % aan kosten met een minimum van 5 euro.
  Bovendien is de koers die bij een intern. overboeking gehanteerd wordt ook nog ongeveer 0.3 Baht hoger dan de normale dagkoers
  Je moet dus wel een redelijk bedrag overboeken anders loont het niet, en je moet wel wat buffer hebben op je Nederlandse rekening
  De Thaise bank ( in mijn geval de BKK Bank) brengt voor die overboeking geen kosten in rekening.
  Maandelijks geld opnemen met je ATM kaart is dan ook kostenloos.

  De immigration kan aan de code zien bij de overboekingen in je bankboek dat het buitenlandse betalingen zijn, dus daarmee toon je aan dat je inkomsten hebt uit Nederland.

  Het is ook een mogelijkkheid die misschien het overwegen waard is.

  • namphoe zegt op

   Een kleine correctie, de Bangkok bank brengt wel degelijk kosten in rekening n.l een 0.25% minimum van 200 max 500 thb

   Bv de SCB rekent nu minimum 300 thb en ook een maximimum van 500 thb.

   De andere banken niet uitgezonderd. Lees de voorwaarden maar eens.

   • Pujai zegt op

    @namphoe

    Bedankt voor de correctie; je hebt gelijk. Ik kies echter altijd voor de optie: alle kosten voor opdrachtgever (dus in Nederland). Dat kost mij ongeveer 15 Euro, maar dan wordt het bedrag netto op mijn rekening bij de SCB overgemaakt. Omdat het toch om redelijk grote bedragen gaat maken die paar Euro mij niet uit. Tevens heb ik een gratis internet account (SCB Easy) bij de SCB waarmee ik alles controleer en ook alle betalingen binnen Thailand kan doen. Tel daar nog bij op het gemak van een Thaise creditcard, en een trackrecord van alle bedragen die binnenkomen voor de Thaise immigratie. Daar heb ik die paar Euro graag voor over.
    Overigens ben ik dik tevreden met de SCB. Five star service. Petje af.

   • Anton zegt op

    Waar staat SCB voor? En hoe kan ik een account openen?

    • Pujai zegt op

     @Anton

     SCB staat voor Siam Commercial Bank, wellicht de beste bank in Thailand met internationale vestigingen. Neem je paspoort mee en je verblijfsvergunning (retirement visum) en je kunt zo een rekening openen. Je kunt je dan gelijk gratis aanmelden voor SCB Easy zodat je online al je betalingen kunt regelen en/of geld kunt overmaken vanuit Nederland.
     Naar aanleiding van je tweede post over een visum “regelen” in Pattaya raad ik je aan uiterst voorzichtig te zijn. Dergelijke shortcuts zijn meestal niet legaal en indien je wordt gepakt (Murphy’s Law) riskeer je een hoge geldboete, gevangenisstraf en ben je persona non grata voor de rest van je leven

     • Anton zegt op

      Bedankt voor je info. Ja, v.w.b. dat ‘regelen’ van een visum heb ik ook zo mijn twijfels. Geeft een onplezierig gevoel en is het wellicht beter het toch maar op de conventionele wijze te regelen. Dan slaap ik in ieder geval beter.

      • Pujai zegt op

       @Anton

       Graag gedaan. Nog even dit. Je hoeft geen 800K Baht op de bank te hebben als je een aantoonbaar maandelijks inkomen hebt van tenminste 60K Baht.
       Of een combinatie. Stel je hebt 400K Baht in de bank, dan moet je kunnen aantonen dat je maandelijks inkomen (pensioen) tenminste 400:12 = 34K baht is. Dat is dan samen 800K Baht.

       • Anton zegt op

        Dat maandelijks inkomen (pensioen) van THB 65.000, welk vereist is mag dat bruto zijn? Dus het bedrag welk uiteindelijk wordt uitgekeerd. Bruto minus een paar procent IB-belasting, want voor de premie volksverzekeingen hoeft niet meer betaald te worden. Stel iemand heeft een bruto uitkering van 1.600 euro per maand. Daar gaat vanaf (IB-belasting) van ca. 65 euro, dan houdt men over 1.535 euro per maand. Dit maal de koers van de THB, zeg 42, dan zou men in dit geval een maandelijks inkomen hebben van THB 64.470. Wordt er zo gerekend en wordt dit bedrag door de Thaise Immigration Office geaccepteerd? En in hoeverre is de koers van invloed. Ik bedoel vandaag kan het genoeg zijn, maar als morgen de koers een paar bahts lager is, kan het ineens niet genoeg zijn. Hoe gaat de Thaise Immigration Office hier mee om? En als je net teweinig hebt, zoals in mijn voorbeeld. Wordt het dan geweigerd op basis van onvoldoende inkomen?

        • Hans Bos (redactie) zegt op

         Het gaat inderdaad om het bruto bedrag aan inkomen. Dus met de genoemde 1600 kom je net aan die 65000 THB (67200). Die grens is spijkerhard voor Immigration. Eén bath te weinig en je kunt naar je retirement visum fluiten. Een oplossing is dan om het te combineren met je banksaldo op een Thaise bank.

        • Pujai zegt op

         @Anton

         Inderdaad 65K Baht maandelijks inkomen, en geen 60K Baht. Sorry voor mijn typo!

       • Anton zegt op

        Het vereiste maandelijks inkomen, is dat geen THB 65.000, i.p.v. THB 60.000?

        • Hans Bos (redactie) zegt op

         Lees de reacties en mijn correctie. Ja dus.

     • Anton zegt op

      Als ik het mij goed herinner, zit het hoofdkantoor van de SCB op de Silom Road in BKK. Is dat juist?

      • Pujai zegt op

       @Anton

       Volg deze link; voor meer info bel 02777-7777

       http://www.scb.co.th/en/about-scb/contact-scb

       Succes!

 11. Pujai zegt op

  @Leo Bosch

  Zo doe ik het al jaren. Ik gebruik de SCB. Immigratie is daar heel blij mee en maakt altijd kopietjes van mijn bankboekje. Internet bankieren via de Rabo, vanuit je luie stoel in Thailand, wanneer het jou past. Makkelijker kan het haast niet. Een ander voordeel is dat je dan (in mijn geval de SCB) een Thaise credicard (VISA) kunt aanvragen en die nog krijgt ook.

  • bebe zegt op

   Ik moet persoonlijk nog altijd de eerste westerling tegenkomen die een visa kaart of gelijk welke kreditkaart bezit van een thaise bank u heeft net als ik en andere westerlingen een visa electron wat gelijkt op het gewone visa logo op uw gewone bank kaart wat enkel goed is om gewone betalingen en overschrijvingen te doen in thailand volgens mij vertelt u nonsens.

 12. John D. Kruse zegt op

  Beste Hans,

  ik was een drie weken geleden nog bij Immigratie in Pottery Village, Nakonratchasima. Heb de vraag gesteld of er iets was veranderd aan de condities voor het verlengen van een retirement Visa. De persoon in kwestie zei dat er absoluut niets aan de hand was.
  Heb deze week nog een afpraak gemaakt bij de nederlandse Ambassade in Bangkok voor eind augustus. Ik ga elk jaar met mijn oficiele jaaropgaven van het pensioen daar heen en krijg een getekend certificaat, welke ik overigens ook altijd daarbij zelf heb moeten ondertekenen. Ik zal het wel merken. Het is een beetje te veel opgeklopt.

  John D. Kruse

  • Pujai zegt op

   @ John D. Kruse

   Als je de website van de Nederlandse Ambassade in Bangkok bezoekt kom je al snel tot de conclusie dat de oude procedure inderdaad niet meer bestaat. Er staat nu tevens een link bij die je in staat stelt om de z.g.n. “eigen verklaring” in PDF formaat te downloaden. Ik neem echter aan dat ze de eigen verklaring ook voorhanden hebben voor mensen die nog niet op de hoogte zijn van de nieuwe procedure. M.a.w. Hans van de redactie heeft gelijk.
   Natuurlijk alle jaaropgaven meenemen als bewijs.
   Laat svp voor ons allemaal even weten hoe je bezoek eind Augustus is afgelopen. Succes!

 13. Leo Bosch zegt op

  Namphoe,
  Ik heb me vergist, ik heb namelijk 2 banken in Thailand.
  Mijn overboekingen doe ik op de SCB.
  Maar ook daar heeft men mij tot nu toe geen kosten berekend.
  Maar het kan zijn dat het pas ingevoerd is,
  Mijn laatste overboekibg was in Mei dit jaar.

  • Anton zegt op

   Zit er ook een vestiging van de SCB in Pattaya/Jomtien? Was van plan om een rekening te openen bij de Kasikorn Bank in Jomtien, maar de vele positieve reactie over de SCB doen mij overwegen om dit bij de SCB te gaan doen. Zeker ook als ik een volwaardige CreditCard van de Visa kan aanvragen met een acceptabele opname-limiet.

   • Pujai zegt op

    @Anton

    De SCB heeft meerdere (5) vestigingen in Pattaya en Jomtien. Volg de link:

    http://www.pattayacity.com/banks.html

    Het opname krediet wordt berekend aan de hand van je pensioen (of andere uitkeringen) en is meestal gelijk aan 1 maand pensioen. Indien je een hogere limiet wilt kun je dit bedrag als een soort garantie laten blokkeren op je rekening bij de SCB. Daar kun je dan niet over beschikken.

    Ik woon in Kanchanaburi en mijn creditcard was in een mum van tijd geregeld.

    Overigens had ik al 5 jaar een rekening bij de SCB voordat ik een creditcard aanvroeg. M.a.w. de SCB had genoeg historische financiële informatie over mij om de aanvraag te
    honoreren. Het zou dus best eens kunnen zijn dat de kaart in eerste instantie (dus als je de rekening opent) wordt geweigerd.

    Van andere expat kennissen heb ik vernomen dat, in sommige gevallen, de hoofdkaart wordt afgegeven op naam van je Thaise partner. Jij krijgt er dan een tweede volwaardige creditkaart bij, op jouw naam, met hetzelfde, dus gezamenlijke limiet.

    Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

    • Anton zegt op

     @Pujai

     Daar heb ik zeker wat aan. Bedankt voor je uitgebreide antwoord.

 14. namphoe zegt op

  Ik boek al jaren via mijn internet rekening bij de ABNamro geld over naar mijn thaise bank, als men overboekt vraag aan de betrokken bank of men een correspondent bank is van de bank in NL. ( de ABN rekent voor het overboeken een minimum tarief van 5,50 eu)

  Dat scheelt 1 a 2 dagen dat uw boeking op uw rekening staat bij de thaise bank, de SCB en de Bangkok bank zijn bv correspondent van de ABNamro. Als men geld overboekt doe het dan nooit dat er een feestdag of weekend tussenzit in TH.

  Altijd euro’s overboeken, men krijgt hier de telextransfer koers, de banken brengen hiervoor kosten in rekening. Bv de SCB rekent minmaal 300 en max 500 THb, de Bangkokbank minimaal 200 en maximaal 500, indien men in BKK woont, buiten BKK wordt nog 20 THB extra in rekening gebracht voor de internet fee.

  Nog een ander punt, indien men via de SVB een uitkering ontvangt en men laat dit rechtstreeks overboeken naar TH, dan wordt er slechts maximaal 0,48 eurocent in rekening gebracht in NL. (bron de SVB)

 15. Leo Bosch zegt op

  Namphoe,

  Als je de reactie van Pujai leest , kan je weten dat het niet nodig is , als door de NL.bank al overboekingskosten berekend worden, dat het niet correct is als de SCB ook nog eens kosten berekend.
  Zolang ik al euro’s overboek, heeft de SCB nog nooit kosten in rekening gebracht.

  • namphoe zegt op

   Bij gedeelde kosten betaald U in Nl een bedrag bij het overboeken, op het moment dat uw bedrag in TH arriveert betaald U voor Inward transfer.

   Alleen als U alle kosten in Nl voor uw rekening neemt betaald u niets,

   En dat zijn de kosten die ik heb genoemd!!!

   Lees de voorwaarden als U geen expert bent.

   U in uw geval bent U duurder uit.

   Altijd euro’s overboeken!!!

 16. Leo Bosch zegt op

  Amphoe,

  Of U leest mijn reacties niet goed, of U schijnt het persé beter te kunnen weten.

  In één van mijn vorige reacties heb ik geschreven dat ik in euro’s overboek, dat ik “‘share costs” toepas , dat de ING bank daarvoor 0.1 % kosten voor berekend
  en dat de SCB bank mij géén kosten berekend.

  Ook in de reactie van Pujai kunt U lezen dat hij géén kosten betaald bij de SCB.

  • namphoe zegt op

   Shared cost wil zeggen gedeelde kosten, U betaald in NL de kosten voor het overboeken.

   Bij ontvangst van de betaling in Th betaald u

   Inward Remittance – SWIFT, Telegraphic Transfer

   The service is for foreign currency’s inward remittance, remitted by telegraphic transfer or SWIFT.
   Service Highlights
   The funds will be remitted to your account quickly and securely.
   Service Fee
   0.25 % of the remitted value, minimum fee is at 200 Baht, maximum is 500 Baht.

   Dit is de link van de SCB,

   Rekent u nu eens uw overboeking na, de SCB vermeld het tijdstip van boeking en kijk daarna, naar de currency exchange rates van de SCB de TT koers en het tijdstip en vermenigvuldig dat met de euro’s welke u hebt overgeboekt.

   Het kan niet anders dat er bij u ook kosten in rekening worden gebracht zoals op de link is vermeld.

   Als het niet zo is, op welke gronden worden er dan bij U geen kosten in rekening gebracht.

   Het gaat er mij niet om het beter te weten, ik heb honderden betalingen van NL naar Th overgoeboekt en altijd bij Inward remittance kosten betaald.(niet alleen bij de SCB maar ook bv de Bangkok bank)

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Kunnen we nu weer terugkeren naar het onderwerp van de posting? Hoe nu verder met het retirement visum!

 17. Leo Bosch zegt op

  Prima , hier valt niet tegen te redeneren, discussie gesloten.

  • Anton zegt op

   Helemaal mee eens. Achteraf was het voor mij niet relevant om te vragen naar dat adresje voor een eventuele sluiproute voor het verkrijgen van een visum. Dit hoort inderdaad niet op een forum thuis als deze. Het spijt me.

 18. Anton zegt op

  Dit heb ik nagevraagd bij mijn bank (ABN-AMRO) en dit is juist.

 19. Leo Bosch zegt op

  Waarom zou je op een sluikse manier (lees corrupte manier) een retirement -visa regelen als je het heel simpel op een legele manier kan verkrijgen.

  Tenzij je natuurlijk niet aan de voorwaarden kan voldoen, (onvoldoende banksaldo, of alleen maar een AOW-tje).

  Maar dat is nu typisch de hypocriete farang. Constant zeiken op het corrupte Thailand, totdat het hem zelf beter uitkomt om er aan mee te doen.
  Totdat het fout loopt , dan is Leiden in last.

  Ik moet daarbij denken aan wat een aantal jaren geleden gebeurd is met die gasten die het ook voor een paar bahtjes konden regelen dat een reisagent inPattaya voor hun zogenaamd de 3-maandelijkse visa-trip naar Cambodja maakte.
  Later bleek dat hij zelf vervalste stempels in hun paspoorrt zette en ze voor schut gingen toen het zaakje uit kwam.
  Toen was het huilen geblazen in de bajes.

  • Pujai zegt op

   @Leo Bosch

   Je hebt volkomen gelijk. Ik kan niet genoeg waarschuwen tegen dit soort louche zaakjes. Vaak zitten de verstrekkers van zo’n visum zelf in het complot en plaats je jezelf in een chantabele positie. Met alle mogelijke gevolgen vandien.

 20. Anton zegt op

  Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Ben daar ook niet een voorstander van, maar vroeg naar de mogelijkheid meer als ‘achterdeurtje’ voor het geval dat…….
  In mijn geval is er geen vuiltje aan de lucht v.w.b. het voldoen aan de voorwaarden. Heb meer dan voldoende aan uitkeringen. Alleen de ‘rompslomp’ van de aanvraagprocedure zie ik af en toe tegenop, maar nog altijd verreweg te prefereren boven eventuele moeilijkheden tot gevangenisstraf toe. Moet er niet aan denken. Enne…………mij hoor je niet ‘zeiken’ over het corrupte Thailand. Ik neem dit land zoals het is en pretendeer het niet beter te weten dan de Thai door hen te vertellen hoe te leven. En al die keren (vraag me niet hoeveel) dat ik in TH was heb ik eigenlijk nog nooit gebruik gemaakt van welke vorm van corruptie dan ook. Altijd alles via de officiële weg bewandeld. Slaapt wel zo rustig en waarom meedoen aan corruptie als het niet absoluut noodzakelijk is? En (gelukkig) tot nog toe is het nog nooit noodzakelijk gebleken.

 21. Leo Bosch zegt op

  Sorry Anton, maar je moet mijn reactie niet persoonlijk opvatten.

  Ik wilde er alleen maar me aangeven , dat het vaak dezelfde gasten zijn die op een illegale dus corrupte manier aan een visa willen komen, het hardste kankeren als zij voor een niet begane verkeersovertreding een corrupte smeris 200 baht moeten toeschuiven.

 22. Pujai zegt op

  @Bebe,

  Dan ben je die westerling vandaag tegengekomen! De kaart die jij bedoelt is de z.g.n. HIP card, in mijn geval van MasterCard, die je alleen kunt gebruiken voor betalingen indien je voldoende saldo op je rekening hebt. For electronic use only.

  Daarnaast heb ik een Thaise VISA CREDIT kaart van de SCB, met een genereus bestedingslimiet. Het opgenomen krediet kan ik naar wens over een aantal maanden terugbetalen.

  Ergo, u bent degene die nonsens uitkraamt, niet ik.

  Ik laat het hierbij.

  • lex zegt op

   Ik sluit mij bij jou aan, ook ik heb een echte Thaise VISA credit card met alle mogelijkheden van een Nederlandse kaart, over X, ik heb een aantal reacties van hem/haar tegen gekomen en die persoon denkt echt de wijsheid in pacht te hebben, zie ergens een artikel over elektra in huis en de aarding daarvan.

  • Anton zegt op

   Heb het één en ander gevraagd bij de SCB (hoofdkantoor in BKK) of ik b.v. een ‘normale’ rekening kon openen. Hun antwoord was, dat indien ik geen werkvergunning had ik alleen in aanmerking kwam voor een ‘Non-immigrant’ – rekening. Na dit antwoord heb ik maar niets gevraagd over het aanvragen van een eventuele Visa CreditCard, daar zal ik dan wel helemaal niet voor in aanmerking komen.

   • W.Eizinga zegt op

    Ga naar Soi 5 immigratie en vraag naar Mr Somsak, zeg dat je een rekening nodig hebt en binnen 2 uur een rekening bij de kasikorn bank.

    Hopla

    • Anton zegt op

     Is dat dan een ‘normale’ rekening en niet eentje gerelateerd aan je non-immigrant visa?
     Verwacht deze Mr. Somsak voor zijn hulp hier een vergoeding voor?
     Zou hij dit ook kunnen regelen bij de SCB?

 23. Anton zegt op

  Leo, ja die lieden heb je overal. Wel meedoen aan cooruptie en huilen als zij een keer het slachtoffer zijn, dan is de wereld te klein voor hun misplaatste verontwaardigde geklaag. Willen altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en hebben over het algemeen geen nagel om hun ……… Dat zijn over het algemeen ook niet mijn ‘vrienden’.
  Maak je geen zorgen Leo, ik stel jouw info op mijn vragen zeer op prijs.

 24. René van zegt op

  Nadat ik een aanzienlijk bedrag had overgemaakt van mijn Nederlandse bankrekening naar mijn Thaise bankrekening (SCB) werd ik gebeld door de SCB. Ze vermelden de koers en of ik akoord ging, zodat ze het bedrag op mijn Thaise rekening konden storten. Een prima service denk ik.

  • Anton zegt op

   Ja, dat kun je wel stellen. Een prima service, kunnen de banken in NL een voorbeeld aan nemen. Een reden te meer om ook bij de SCB te gaan bankieren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website