Uit de recente discussie over de vernieuwde procedure aanvraag gelegaliseerde inkomensverklaring op de Nederlandse ambassade in Bangkok, blijkt wel hoe belangrijk het is om je als groep te organiseren om zo invloed te kunnen uitoefenen. In dat kader wijzen wij onze lezers graag op de website  van de Vereniging Belangenbehartiging Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland (de VBNGB). 

Sinds kort heeft Thailand ook een plek op de website en zal de VBNGB ook de belangen van Nederlandse gepensioneerden in Thailand behartigen, zie hier: vbngb.eu/buiten-de-eu/thailand-portal/ Zo is ook de ‘open brief’ over de ‘vernieuwde procedure aanvraag gelegaliseerde inkomensverklaring’ van Maarten Vasbinder gepubliceerd. Maarten zal voorlopig als contactpersoon fungeren

De Vereniging heeft als doel:

 1. het behartigen van de belangen van hen die buiten Nederland wonen in landen van de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte of Zwitserland en een Nederlands pensioen ontvangen,
 2. het ondersteunen van de leden van de Vereniging en soortgelijke verenigingen en samenwerkingsverbanden om deze doelstelling te bereiken,
 3. het desnoods via de rechter instellen van rechtsvorderingen.

Zij tracht dit doel te bereiken onder meer door het verkrijgen van informatie over en inzicht in de nationale en internationaalrechtelijke regelingen voor gepensioneerden, het plegen van overleg met belangenorganisaties voor gepensioneerden en toezichthouders en door het verstrekken van informatie aan de leden.

De Vereniging heeft geen winstoogmerk en mag geen uitkeringen doen aan een oprichter of aan een bestuurder. De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. Kosten die bestuurders in de uitoefening van hun functie maken worden door de vereniging vergoed.

Je vindt op de website alle informatie die jouw belangen als gepensioneerde direct raakt en die de Vereniging aan je ter beschikking stelt.

Wel is het van belang dat je lid wordt van de Vereniging zodat zij jou belangen nog beter kan behartigen. Zie hier: vbngb.eu/lid-worden/

8 reacties op “De VBNGB helpt ook Nederlandse gepensioneerden in Thailand”

 1. jacques zegt op

  Geweldig te lezen dat er ook nog Nederlanders zijn die wel hart hebben voor Nederlanders die buiten de EU vertoeven en ze niet bestempelen als afvalligen, maar bijstaan in tijden van nood. Hulde, hulde.

 2. jacques zegt op

  Ik denk ik schrijf me even in maar dat gaat dus niet want heb geen adres in Nederland of een van de EU landen????!!!!!.

  • Wim van Beveren zegt op

   Dus alleen voor die nederlanders die niet uitgeschreven zijn ??

   • Frans Nico zegt op

    Nee Wim, op de website staat: Nederlands gepensioneerden met een adres in een van de EU- EER landen of Zwitserland kunnen lid worden van de VBNGB.

 3. Fransamsterdam zegt op

  Het is heel aardig bedoeld, maar dan zal de statutaire doelstelling toch moeten worden uitgebreid. .

 4. adje zegt op

  Lid blijven/worden
  VBNGB Lidmaatschap
  Nederlands gepensioneerden met een adres in een van de EU- EER landen of Zwitserland kunnen lid worden van de VBNGB

  Nou dat schiet lekker op zo.

  • Frans Nico zegt op

   Kijk eens naar de ontstaansgeschiedenis van de vereniging. Toen in 2006 de nieuwe zorgwet werd ingevoerd, met als belangrijk punt de woonlandfactor, hebben gepensioneerden in Spanje zich verenigd tegen de plannen van minister Hoogervorst. Het centrale punt daarin was de (strijdigheid met de) EU-regelgeving. Dat heeft geleid tot diverse procedures tot aan de Raad van State. Het organiseren van de pensionado’s in Spanje heeft geleid tot de oprichting van een stichting. Let wel, de pensionado’s in Spanje hebben via die stichting geld bij elkaar gelegd om een advocaat in de arm te nemen en procedures te kunnen voeren. Pensionado’s in Frankrijk hebben soortgelijke acties gevoerd. De situatie in deze landen, die deel uitmaken van de EU, is in juridische zin totaal anders dan die in Thailand. De situatie van de pensionado’s in de EU kan je dan ook niet één op één met die in Thailand vergelijken.

   Natuurlijk zijn er ook raakpunten in de problematiek tussen pensionado’s in Thailand en landen binnen de EU. Informatie uitwisseling zou de Nederlanders in Thailand kunnen helpen om ook een vuist te maken tegen het Nederlands beleid. Maar dan moeten de Nederlanders in Thailand zich daarin wel organiseren. Alleen klagen, zo hebben wij in Spanje geleerd, leidt tot niets.

   Tot slot merk ik nog op dat wij in Spanje Nederlands weekbladen (o.a. Hallo! en De Week) hebben die gelegenheid bieden informatie uit te wisselen en lezers hun verhaal kunnen doen. Ik denk dat een periodiek in Thailand ook een rol kan spelen.

 5. stevenl zegt op

  Iedereen kan zich inschrijven, en er is ook een landendossier Thailand.

  Ik neem aan dat de doelstelling op termijn wel zal worden uitgebreid, maar ben het met de oorpsornkelijke poster eens dat het zinvol zou zijn als expats zich verenigen, dit kan een manier zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website