Af en toe schiet het beroemde lied van Boudewijn de Groot me te binnen en zing ik : “Na 62 jaren in dit leven, maak ik het testament op van mijn ‘jeugd’. Niet dat ik geld of goed heb weg te geven; voor slimme jongen heb ik nooit gedeugd”.  Waarom, vraagt u zich af?  Dat heeft te maken met wat mogelijk van mij geworden zou zijn als ik in Nederland was gebleven.

Wat doe je met 57 jaar, gescheiden en een oprotpremie van je werkgever op zak? De meeste mensen zullen vervolgens zuinig levend achter de geraniums blijven zitten, wat vrijwilligerswerk doen om vervolgens stilletjes en eenzaam na jaren de pijp uit te gaan.

Gelukkig heb ik een uitvoerig reisverleden. Op kosten van mijn werkgever, airlines en touroperators heb ik uitermate fraaie delen van de wereld mogen zien, van Argentinië via Cuba en de VS tot IJsland en van Zuid-Afrika via Kenia en de Golfstaten tot India, China en Japan. En ook Thailand niet te vergeten, want daar ben ik uiteindelijk terechtgekomen.

Maar de rest van mijn leven blijven kniezen op een luxe maisonnette in het midden van het land? Geen denken aan. En zeker niet omdat ik in 2000 op doorreis naar Australië in Bangkok kennis had gemaakt met een aardige dame. Die is het overigens niet geworden, want ze bleek ouder dan gezegd, in het bezit van een lethargische zoon van 12 jaar en gebukt te gaan onder torenhoge schulden. Haar wens de zoon naar Nederland te halen, was het feitelijke breekpunt. Ondanks haar goede zorgen en uitstekende kookkunst bleef ik op zoek naar ‘meer’.

Ik ontmoette in een disco in Bangkok een fraaie en jonge meid, een ware ‘party tiger’. Nu groeien de mooiste  bloemen nog altijd aan de rand van de afgrond. Ik wist rationeel dat ik hier mijn vingers niet aan moest branden, maar ze bleef (aan me) trekken en met het vooruitzicht op  voortijdig ontslag en het uitkeren van een oprotpremie begon een toekomst in Thailand langzaam maar zeker vastere vormen aan te nemen. In Nederland neem je aan dat je van de wieg tot het graf verzorgd bent, maar kwaliteit en kwantiteit van die zorg nemen de laatste jaren snel af. En in de wetenschap dat je misschien nog maar twintig jaar te gaan hebt, lijkt dat geen geruststellend vooruitzicht. Je kunt weken dood achter de voordeur liggen voordat iemand op het lumineuze idee komt om eens poolshoogte te nemen. In Thailand thuis doodgaan roept allerlei kwade geesten op. Voordat het moment daar is, lig je al in een ziekenhuis. Daar schijnen de geesten minder vat op te hebben.

Ideaal zou natuurlijk zijn geweest om de resterende tijd afwisselend in Nederland (zomer) en Thailand (winter) door te brengen, maar dat kon bruin niet trekken. Bovendien loop je dan het risico dat je tussen twee culturen komt te hangen. Dat levert in Thailand ook problemen op met huren en steeds weer verhuizen.

Thailand werd uiteindelijk niet alleen verkozen boven plekken als Cambodja, Laos of de Filipijnen vanwege de vriendin, maar ook door het warme klimaat (soms wel te warm), de uitstekende gezondheidszorg, de redelijke tot goede internetverbindingen, Engelstalige kranten en het relatief gunstige prijspeil.

Dus huurde ik om te beginnen een ‘town house’, wat we in Nederland een rijtjeshuis zouden noemen. De woonkamer was van vloer tot plafond betegeld; de naam ‘slachthuis’ was snel gevonden. Ondanks maandelijks bezoek van de ongediertebestrijders bleef het wemelen van de grote kakkerlakken. En als ik buiten op de oprit aan mijn muesli zat, kwam de buurman steevast naar buiten om onder zijn afdak op ongeveer twee meter van mijn ontbijt zijn keel schoon te rochelen. Kortom: je leeft boven op elkaar en dat heeft nooit mijn voorkeur gehad.

Omdat mijn vriendin vijf jaar geleden net haar rijbewijs had gehaald, kocht ik een Toyota Hilux, maar na een paar honderd meter met haar aan het stuur stond het zweet in mijn bilnaad. Bleek ze te zijn gezakt, maar tegen betaling van 3.000 THB kreeg ze het papiertje toch. Levensgevaarlijk, dus. In mijn studententijd heb ik bij rijschool Kovacs in Amsterdam twee jaar rijles gegeven om wat bij te verdienen. Daarna heb ik gezworen dat werk nooit meer te doen. Totdat ik met mijn vriendin weer aan de bak moest. Nog wel met het stuur aan de andere kant en zonder dubbele bediening. Na drie weken lang elke dag een uur te hebben geoefend (en elkaar bijna de auto te hebben uitgevochten) vond ik dat het verantwoord was om haar alleen de weg op te laten. Van ernstige aanrijdingen en deuken is de afgelopen jaren geen sprake geweest, alleen wat krassen en onverklaarbare makken. Dat hoort nu eenmaal bij een vrouwelijke rijstijl…

Het leven in Thailand is een stuk spannender dan in Nederland, alleen al omdat je hier nooit weet wat je nu weer boven het hoofd hangt. Ik moet er niet aan denken om oud te worden in Nederland. Daar ben je eenzaam, lastig en overtollig; hier nog in ieder geval ‘Pi’. In een hotel in Pattaya zag ik ooit een oude grijsaard van dik in de tachtig zijn kamer uit komen. Met aan zijn linkerarm een verpleegster en aan zijn rechterarm ook een. Er is nog hoop, dacht ik toen.

Zeker na de geboorte van mijn dochter Lizzy is de  klok weer gaan tikken. Hopelijk kan ik hem de komende jaren elke keer voldoende opwinden. In Nederland was die klok al lang in de vuilnisbak geëindigd. Of moet dat nu bij het klein chemisch afval?

No votes yet.
Please wait...

33 reacties op “Het testament van een ‘oudere jongere’…”

 1. kick&marian zegt op

  Er zouden er veel zijn in het regetessekwatier die je benijden.Links en rechs schotels, Op straat mannen met jurken en baarden. In de kroeg een klagende kastelijn hoe mooi het 30 jaar terug was .
  Hou je haaks en veel plezier daar in thailand

  fijne kerstdagen en een goed 2011 ( http://www.youtube.com/watch?v=RpY-rfhW2mM )

  • erik zegt op

   precies,voor mij is het van sep tot april in TH en de zomer in NL,want dan is TH mij echt te heet.prettige feestdagen allemaal

 2. Kap Khun zegt op

  Ik kan me helemaal inleven in bovenstaand stuk van Hans Bos.
  Ik zelf heb mijn plan wat betreft Thailand reeds getrokken maar moet nog even wachten tot mijn werkgever vind dat het genoeg is (het eind is in zicht).
  Z.g.n. overwinteren in Thailand kan bruin inderdaad niet trekken en het zorgt ook voor extra zorg dus dan wordt het het hele jaar door overwinteren in Thailand. Ik kijk er naar uit.

 3. paul oldenburger zegt op

  Nou, Hans, ik ben ook 62,heb een huis in Nonthaburi,en ben hier al een jaar of negen.
  In de zomer werk ik nog bij mijn oude werkgever op Schiphol,van begin Mei tot eind September.Heb het hier prima naar mijn zin,en fiets elke dag een kilometer of 50.
  Over 3 jaar krijg ik mijn AOW, en dan zal ik een keer per jaar voor een korte vacantie naar Nederland gaan.
  Ik vertel U allen, heb nog nooit een dag spijt gehad van mijn beslissing.
  Fijne feestdagen,Groet Paul

 4. Beste Hans,

  Ik heb genoten van jouw artikel,ben helemaal met je eens, wat zoek je nog in Holland,
  Holland is goed om geld te verdienen ,wat sparen en dan met je A.O.W. een goed leven in Thailand.
  Ik moet nog 11 maanden in Holland werken, en dan snel naar mijn huis in Hua-Hin,
  mijn thaise vrouw, mijn schoonfamilie, warm weer, strand, lekker eten, enz.
  Met je Aow in Holland moet iedere euro omdraaien, in Thailand heb ik genoeg aan de helft,als je normaal doe.

  Fijne Feestdagen

  • jan veenstra zegt op

   woon nu 9 jaar in thailand en heb het helemaal naar mijn zin,
   maar met de helft van je aow rondkomen kan je lekker eten enz wel vergeten.
   Ik heb nog niet 1 nederlander ontmoet die het alleen van de aow kan leven.
   Wens je het allerbeste

   • Beste Jan ,

    Ik weet niet wat je in Thailand doe, en waar je woon. maar geloof het of niet ,Ik heb genoeg aan € 500,-
    per maand, Het ligt aan wat je doe of wat je huur, Ik heb een leuk huis, niet ver van het strand, ,grote woonkamer,
    2 slaapkamers, grote keuken,voor en achter tuin. betaal hiervoor € 150, per maand,eigen meubels,enz gekocht.
    2 airco’s , elektra kost ong.160 Bath,
    Goed eten kost niet veel meer dan 100 Bath /pp.per dag., soms inkopen op de markt, maar regelmatig eten in thaise restaurants
    Haal iedere dag verse broodjes, eet kaas, e.d.,drink paar bietjes, enz

    Ik denk dat als je in de regio Pattaya woon dat het veel duurder is, heb daar 2 jaar gewoond
    in Jomtien,was alles duurder.nu woon ik in Hua_Hin,
    Woon in een Thaise wijk, wat mij erg bevalt, heb veel Thaise vrienden /kennissen.
    Heel erg sociaal , ik word voor van alles uitgenodigd , verjaardagen, feesten, of ik mee ga naar het strand, bij mij is het altijd open huis, enz .Heb ook geen Hollandse vrienden
    daar heb ik geen behoefte aan.
    De Thai hebben weinig contact met de Farang die meestal in een park woont, met een portier voor de ingang.

    • johanna zegt op

     Hoi Rick, zou ik je wat meer dingen mogen vragen over Hua Hin en het leven daar per mail ?

     • Beste Johanna,

      Je mag mij alles vragen over Hua-Hin.!
      Mijn e-mail is oodynl@gmail.com

      Hoor van je?

 5. me zegt op

  WAT een negativiteit over Nederland van de “arme Nederlanders in Thailand” haha. JA ik hou van Thailand, maar Nederland is niet alleen slecht hoor, echt niet. OOK hier zijn nog heel veel mensen die naar elkaar uitkijken. FIJNE tijd in Thailand 😀

 6. ThailandPattaya zegt op

  Of het bewust geschreven is kan ik niet zo goed inschatten maar de tekst van “Testament” is toch echt “Na 22 jaren in dit leven…” en niet 62.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Hehehe…Beetje suf om 22 te zingen als je 62 bent, toch? Al wakker?

 7. Riet zegt op

  Mijnheer Hans Bos wat een leuk verhaal. Je hebt helemaal gelijk en geniet van het leven wat je daar leeft. Jij hebt tenminste de stap genomen.
  Mijn broer woont ook al lang in thailand en soms denk ik ook om met mijn pensioenen daar te gaan zitten (al ben ik een vrouw) moet nog even wachten voor het zover is maar als vrouw zit je toch met de kinderen en kleinkinderen waarvoor ik hier blijf.

  Gr. Riet en een gezond 2011.

 8. huibthat zegt op

  Ik heb , ook bewust gekozen , voor hier te leven Azië. het heeft me altijd getrokken , vooral,de glimlach, waar toch een ander karakter achter hoorde , b,v in de hier opgenomen, eerste James Bond film. In Nld, zie je gladde uitgestreken gezichten met erachter een smerig karakter. Bovendien zijn Nederlanders enorme meelopers , denk aan Fortuyn, Verdonk en Wilders.
  [met alle criminele] partij genoten , die ons willen regeren] hier Thailand is het ook niet alles, maar hier ken ik de mensen niet persoonlijk en ken hun taal niet .
  In Nederland [40 jaar horeca] heb ik dit regeer-geile volk wel persoonlijk .leren kennen , dus weg daar. !! Hier heb ik het prima ,sommigen zullen zeggen , dank zij Nederland , maar daar heb je een netto loon met veel inhoudigen , dus ,je hebt er voor betaald.Ik ben ook de 60 gepasseerd, ik woon net buiten Pattaya , maar heb hier alles ,wat mijn hart begeert, Een prima huis op een park met zwembad, bewaking etc. 3 keer wordt ,,de sokkepok,, opgehaald, geen boetes voor een gebruik van een verkeerde container en geen sneeuwruimen.!!! een prima winkelbestand , internationale restaurants , prima ziekenhuizen met leuke verpleegsters , een goede ziekte-verzekering bij Matthieu en Andre in Hua Hin , veel uitgaans gelegenheden [ik ben eenmaal een horeca tijger] Hollandse vrienden en enorm veel kennissen die Pattaya als jaarlijkse vakantie plaats hebben. !!!
  Financieel kan ik rond komen en gelukkig hebben mijn ouders mij leren sparen , zodat ik de geldwaarde van de baht/euro kan opvangen , Voor mensen met , alleen AOW wordt het wel moeilijk , maar in Nederland nog veel erger. Alles stijgt enorm, en de oudjes/uitkeringstrekkers krijgen er volgende week iets van 2,45 euro bij [1 brood].
  Dus mijn keuze blijft hier te blijven en ga maatregelen treffen [o.a trouwen] om b.v niet als een kennis , die nu bijna 3 weken ,gestorven is en in een koelhuis ligt , omdat een kind van hem ,die hij 32 jaar niet gezien heeft, verdomd om de Ambassade toestemming te geven, om het lijk hier te cremeren. dank zij de Nederlandse regeltjes geving. Het enigste wat mij nog trekt aan Nederland is , Nederlandse muziek , o.a testament van Boudewijn de Groot , een stamppot af en toe , een nieuwe haring, schoongemaakt aan de kar en gerookte paling [dankzij mijn spaargeld] , sportprestaties en ik verlang evenals mijn Friese vrienden hier ,naar de Elfstedentocht tocht en als ik dan ijs in de harige gezichtgedeeltes zie , den ik ,wat heb ik toch een goede keuze gemaakt met een gem. temperatuur van 33 gr. Een goed 2011 toegewenst

  • Henk zegt op

   Beste Huibthat, enkele dingen die je op noemt, hoef je niet te missen hoor, muziek kun je downloaden, stampotten, zijn verkrijgbaar, aardappelen , poten greenkool (boerenkool). blikken wijnzuurkool, wortelen en uien etc, en je vrienden kun je spreken op Skyp. dit alles zal je gemis verminderen, alleen de knuffel , dat word moeilijker.
   (haha) en in pattaya ook een man die hollandse rookworsten, en hammen maakt, en verkoopt a 350 bth p/kl

   • huibthai zegt op

    Muziek,: mis ik inderdaad niet , heb zeker 15000 nummers in mijn pc en er nog een 150 Cd’s bij me ,Henk , Ik schrijf, het trekt me . Stampot , had ik beter moeten omschrijven , gemaakt van een heerlijke kruimige aardappel, [eigenheimer] Haring eet ik hier volop, maar ik schrijf, vers van het mes aan de kar , gerookte paling is nu zeldzaam en duur en vaak kweek , nee , vers gerookt en nog lekker warm , en smelten op de tong. !!!!!

 9. schuurtjesman zegt op

  Goed dat u dit dan toch heeft geplaatst. Mijn reacties zijn inderdaad soms cynisch, ik geef toe soms wat pesterig, maar niet racistisch. Ook scheld ik niet. Goed misschien kan ik hier beter wegblijven. Op engelstalige fora kan vaak wat meer. Bovendien moppert een Australier of Amerikaan zelden op zijn eigen land

 10. Pim zegt op

  Beste Jan .
  Ik geloof je niet over je elektrakosten en woon ook in Hua-hin.
  Daar ben je zeker vergeten een 0 achter te zetten .
  Zeker met 2 airco’s.
  Om maar niet te spreken over 1 broodje kaas en ook nog 1 biertje erbij wat in Thailand niet echt goedkoop is .
  Je doet zeker alles lopend en verzekeringen heb je waarschijnlijk ook nooit van gehoord.
  De fahrang in het park is meest met 1 Thaise vrouw die op haar beurt dikwijls ook kinderen heeft ,zodoende leven er in zo’n park meest Thaise mensen .
  Je moet mensen die onbekend zijn om hier te leven geen zand in de ogen strooien.

  • Pim zegt op

   Sorry Jan
   Ik bedoel rick ,foutje !

 11. dirk zegt op

  hallo Pim, ik denk inderrdaad dat Rick een financieel wel erg rooskleurig beeld van Hua Hin weergeeft, ik zelf ben nu 41 en hard aan het sparen om ook in thailand te gaan wonen in de toekomst en hier door verdiep ik me al enkele jaren in dit soort dingen
  momenteel zal je om te leven zoals Rick schrijft toch echt eerder €1000 per maand nodig hebben dan €500 zoals hij schrijft

  • Beste Dirk,

   Wat ik geschreven heb over € 500,- per maand is wat mogelijk is,ik leef in Thailand echt niet van dat bedrag ,meestal ben ik meer € 700,- kwijt. Maar ik heb ong .2jaar geleden
   1 maand goed bij gehouden, moet wel vertellen dat de euro/bath gunstiger was dan nu.
   Weet je dat € 1.000,- per maand een zeer goed betaald directeurs salaris is.
   Jan Modaal verdient ong tussen € 150,- en € 200,- per maand.
   Je moet net zoals in Holland , gewoon je aanpassen aan jouw te besteden geld.

   Gr. Rick van Heijningen

 12. kick&marian zegt op

  hoi mensen
  zit hier in hua hin ben net bij hua hin bakery geweest en daar een vers brood 2ons kaas 2ons ham gekocht prijs was 169 baht ongeveer 3,40 euro ik denk in nl ben je al gauw
  12,- euro er aan kwijt conclusie ik kan me wel vinden in het verhaal van rick van heiningen
  groetjes van uit een zonnig hua hin

  • KIck &Marian

   Eindelijk mensen die het geloven dat ik van € 500,- rond kan komen, soms ook wel
   € 600,- . Ik bedoel dat het mogelijk is, maar momenteel is de euro/bath erg ongunstig.
   Wat jullie vertellen over de bakker, klopt helemaal , doe er ook nog een paar dagen mee.
   Mijn vrouw koopt veel groente & fruit en Thais eten op de kleine markten, grote inkopen doe ik bij de Makro, ong. 15 km ten zuiden van Hua-Hin.
   Ik draai echt niet iedere Bath om , soms ben ik ook wel ong.€ 800,- kwijt.
   Ik wilde alleen maar vertellen wat mogelijk is.
   Een goedkoop huur huis vinden lukt je alleen maar met behulp van Thaise vrienden, die weten de weg, bij een makelaar vind je nooit een huis voor ong. 5.000,- Bath.

   Gr. Rick van Heijningen
   uit het natte Holland.

 13. Pim zegt op

  Kick & Marian .
  Ga nog eens rekenen,of neem je geen boter op je brood .
  Half pakje echte boter 80 Thb.
  1 ons ham 41 Thb .
  1 vers brood 42 Thb
  1 ons kaas , echte Goudse 43 Thb.
  Dit is de prijs bij de Tesco.
  De batterij van de rekenmachine was zeker leeg bij jullie bakery?
  Of ze hebben vergeten iets af te rekenen .
  Reken de Euro op 39 Thb en zonder boter zit ik al bij 5.5 euro in de buurt .
  Ik zou wel willen weten waar die bakery is .
  En als Rick ook nog van 1 biertje houdt ga je gauw in de buurt van de berekening van Dirk komen .

  • Beste Pim,

   Ik vraag me af, waarom jij mensen voor leugenaar zet met jouw rot opmerkingen,zoals
   De batterij van de rekenmachine was zeker leeg, of ze hebben vergeten iets af te rekenen.
   Als je ergens niet mee eens ben, probeer dat dan op een normale beschaafde manier.
   Door mensen zo als jij , is een bericht schrijven niet leuk meer, heb er over gedacht mijn
   account optezeggen , maar gelukkig zijn er ook normale mensen op de Thailandblog

   Gr. Rick van Heijningen

   • pum pui zegt op

    tuurlijk zijn er ook nog normale mensen op dit blog 555

    daarbij ben ik het volledig met je eens dat het wel kan!
    inderdaad kan je met thaise vrienden ontzettend veel meer bereiken.
    dit uit eigen ervaring.

 14. Khap Khun zegt op

  Hoe je ook rekent links om of rechts om, om een lang verhaal kort te maken: in Thailand zal het leven altijd goedkoper zijn dan in Nederland en dat zal ook altijd zo blijven dus als je puur financieel kijkt zal je met je AOW + eventueel pensioen meer kunnen doen dan in Nederland. Voor de meeste expats/farang is dat de belangrijkste drijfveer om naar Thailand te verkassen, probeer maar eens in Nederland te leven van 1000,–EUR per maand. Let wel ook in Thailand kan je boven je stand leven maar dan heb je nooit genoeg.

 15. Pim zegt op

  Sorry ,Rick.
  Ik probeer je te vertellen dat je het leven hier als expat voor sommige mensen te mooi voorstelt om met 500 euro per maand rond te kunnen komen .
  Die maanden kunnen er wel eens tussen zitten.
  Ik ben niet begonnen te vertellen dat je met 2 airco’s 160 thb aan elektra per maand kwijt bent ,dat is 1 leugen !
  Vertel ook dat als je 65 bent je veel geld aan 1 zorgverzekering kwijt bent.
  Ik ben hier ook niet alleen voor het mooie weer ,in NL zou ik naar de bijstand moeten .
  Wat ik vertel is gewoon waar.
  Je vergeet te vertellen dat je toen 20% goedkoper uit was vergeleken met nu .
  Dat je mij als abnormaal ziet sta ik ver boven ,in ieder geval heb ik van mijn 6e tot mijn 14e gestudeerd.
  Ik wens je nog 1 prettige toekomst in Thailand .

  • Beste Pim.

   Ik heb toch niet gezegd dat ik de 2 airco’s gebruik ?

   Iedere avond voor het slapen gaan in mijn slaapkamer, gaat hij een half uur aan ,daarna slapen met een grote Fan.
   Dus dat is ong. 15 per week.

   Ik betaal totaal aan elektra, tussen 150 en 200 Bath. Geloof het of niet, maar noem mij geen leugenaar.

   Ik vertel alleen wat mogelijk is, heb in Jomtien gewoond ong 2 jaar, daar had ik wel ong
   € 1.000,- per maand nodig , maar was daar wel aan het vlinderen ( vrijgezel )

 16. Heb een fout gemaakt zie ik later, over de airco. moet zin ong 15 uur per maand.

  • @ Rik, fijn dat je het corrigeert. Dat is netjes van je. Wanneer je Pim zou kennen (zoals ik) dan zou je begrijpen dat hij het niet kwaad bedoelt. Dus wees gerust wat vriendelijk tegen elkaar 😉

 17. Pim zegt op

  Hallo ,Rick .
  Zand erover ,laat ieder zijn eigen gedachten hier maar over laten gaan .
  Veel geluk en kom in die tijd maar eens 1 cola bij mij drinken .
  Dan kunnen wij elkaar even lekker in de haren vliegen .
  Doei .

  • Mooi zo Pim, ik wilde jullie al vragen wat vriendelijker voor elkaar te zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website