In De Telegraaf lazen wij een opmerkelijk artikel over 450.000 ‘vergeten’ pensioenpotjes in Nederland met een totale waarde van €2,4 miljard. Volgens de Autoriteit Financiële Markten en betrokken pensioenfondsen is dit een aanzienlijk probleem. Hoewel veel van deze potjes klein zijn, met bedragen minder dan €100 per jaar, zijn er ook aanzienlijke bedragen van €15.000 per jaar die niet zijn opgehaald.

De hoofdoorzaak lijkt te liggen bij mensen die naar het buitenland verhuizen, inclusief arbeidsmigranten en Nederlanders die elders hun geluk zoeken. Er bestaat een Registratie Niet Ingezetenen (RNI) om deze mensen te traceren, maar niet iedereen schrijft zich hierin in. In enkele gevallen willen mensen zelfs bewust onvindbaar blijven, waardoor uitkeren lastig wordt.

In tegenstelling tot pensioenfondsen heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de AOW uitkeert, nauwelijks last van dit probleem. Samengevat, er ligt een aanzienlijke som aan ‘vergeten’ pensioengeld in Nederland, en ondanks inspanningen van pensioenfondsen blijft dit een hardnekkige kwestie.

Lees hier het hele artikel: https://www.telegraaf.nl/financieel/688992301/nederlandse-pensioenpot-van-2-4-miljard-staat-te-verstoffen

23 reacties op “Telegraaf: €2,4 miljard aan ‘vergeten’ pensioengeld in Nederland door emigratie en onbekendheid”

 1. Johan zegt op

  Tje, als mensen niet de moeite nemen ofde interesse er niet is, het niet uitgekeerde pensioen uitkeren aan meervoudig gehandicapte mensen. Pensioenfondsen gaan ui van ca. 16 jaar igv uitkering ineens. Dus 65 +16 is uitkeren als gerechtigde de 81 jarige leeftijd zou bereiken.

 2. Wut zegt op

  De kennis over pensioenen is bij veel Nederlanders al bedroevend, laat staan bij naar hun geboorteland teruggekeerde arbeidsmigranten. Beseffen of weten niet dat zij als werkenden in loondienst één of meerdere pensioenen hebben opgebouwd. Verder weten zij vaak het verschil niet tussen een bedrijfspensioen en een Aow-uitkering. Wanneer er ook sprake is van een nabestaandenpensioen wordt het nog ingewikkelder. Het leeftijdsverschil tussen Nederlanders en Belgen met een Thaise partner is vaak aanzienlijk. De kans dat een Thaise haar partner overleeft is derhalve aanzienlijk. Zij dient dus vooraf goed geïnformeerd te worden of er recht bestaat op (nabestaanden)pensioen en zelf opgebouwde Aow. De Aow dient aangevraagd te worden bij de SVB en het pensioen bij de desbetreffende pensioenuitvoerders. Moet je wel weten wie dat zijn en hoe je daarmee in contact kan komen. Zal niet meevallen en al helemaal wanneer je daar als Thaise, inmiddels weer wonend in Thailand, alleen voor staat! Niet alleen kan de taal een struikelblok zijn maar veelal wordt er ook gevraagd om via DigiD in te loggen. Niet verwonderlijk dat er nu al 2,4 milliard euro aan ‘vergeten’ pensioenen zijn. Dat bedrag zal in de toekomst waarschijnlijk enkel groeien.

  • william-Korat zegt op

   Spijker op zijn kop, Wut

   Het gebrek van DigiD is vaak een gewapend betonnen muur.
   De door jou genoemde extra punten en het feit dat je als partner niet serieus genomen wordt helpt ook niet echt.
   Om fraude te voorkomen wordt de muur van controle wel vaak heel hoog opgetrokken.
   Kan mij goed indenken dat vele zeggen steek het lekker in een donker gat waar de zon niet schijnt.
   Had in het grijze verleden een adres [site] die zich op een betaalde wijze daar voor inzetten.
   Kan het helaas niet meer vinden.
   Te weinig animo of wat je niet weet mis je ook niet?
   Men vaart er wel bij de SVB en de pensioenuitvoerders want het zal niet eeuwig op het reservebankje blijven staan.

   • Wut zegt op

    Beste william-Korat, ook wanneer je wel over DigiD beschikt is het zelfs voor Nederlanders soms een crime om daarop in te loggen. Wanneer je verzuimd hebt om van een vorige DigiD-sessie uit te loggen wordt er constant naar een ‘koppelcode’ gevraagd en dan is het noodzakelijk dat je de DigiD-app ook op een ander (mobiel) apparaat hebt geïnstalleerd. Anders alle cookies en sitegegevens wissen om weer in te kunnen loggen. Erg omslachtig, laat staan voor je Thaise partner.
    Zonder DigiD kun je informatie over ‘vergeten’ pensioenen krijgen door een email te versturen naar [email protected] of per telefoon +31 70 751 2870. Er bestaat ook een helpdesk Vergeten Pensioenen met tel.nr. +31 70 311 7373 (op werkdagen tussen 08:30 – 12:30 uur).
    Of informatie via Nederland Wereldwijd.
    Behalve ‘vergeten’ pensioenen zijn er overigens ook ± 20.000 mensen die verzuimd hebben om bij de SVB hun AOW aan te vragen.
    Mijn partner heeft, indien ik als eerste overlijd, t.z.t. recht op een flink bedrag aan nabestaanden pensioen, eigen opgebouwd pensioen en een gedeeltelijke AOW-uitkering. Heb alles op schrift gesteld maar mijn partner is digibeet, zonder hulp zie ik het somber in. En de volgende hindernissen zijn de jaarlijkse “in leven zijn verklaringen” en de belastingaangiften, die ongetwijfeld zullen volgen. Daar moet ik een oplossing voor zien te vinden, wellicht een notaris of een bureau in Thailand dat dergelijke zaken kan regelen. Zoals er ook bureau’s in Thailand zijn die buitenlanders helpen bij de jaarlijkse verblijfs verlengingen.

    • william-Korat zegt op

     Het is mij bekend Wut.
     Bedankt voor de gegevens die je vermeldt.
     Hoewel vele ook gelijk een jaartje inleveren aan kleine uitkeringen als je via je mobiel dat soort nummers moet bellen.
     Duur en het wil nog wel eens aanlopen in tijd.
     Mijn vrouw is ook digibeet en de juiste route volgen op zulke sites is nu ook niet altijd mijn ding.
     Vele met ons vermoed ik.
     Ook DigiD, maar er was toen wederom zo’n geweldige ‘beveiliging’ dat je na een jaar dacht ik niet ingelogd je DigiD opnieuw moest aanvragen.
     Kwamen wij veel te laat achter.
     Geen Nederlandse nationaliteit, geen DigiD toen, ga het volgend jaar eens proberen als wij in Nederland zijn.
     Kom ik ook niet jaarlijks
     Zoals je al een beetje aangeeft het is een complex geheel in ‘beveiliging’ eenieder geeft zijn eigen regels af, die in mijn ogen een jaartje of twintig achter lopen.
     Zie daar ‘in leven zijn bewijs’ dure vaste telefoon verbindingen et cetera.
     Probeer ‘alles’ zoveel mogelijk te regelen dat Nederland gelijk een gesloten boek is voor haar indien ik toch de gewenste leeftijd niet haalt.
     Professionele betrouwbare hulp zouden vele diep gelukkig mee worden, klopt.

     • Roelof zegt op

      Beste William,

      Je haalt hier een terecht punt aan, Ik ben 67 en mijn Thaise vrouw 63, dus die krijgt over 4 jaar AOW, Ik ga er van uit dat ik dan nog leef, maar je weet nooit.
      Mijn vrouw is niet bij machte om dat via DigiD aan te vragen, Ik weet dat een kennis van haar zelfs naar Nederland was gevlogen, omdat te laten regelen.

      Het zou mooi zijn als we op dit blog mensen konden vinden, die dat kunnen doen voor de Thaise weduwen, bijvoorbeeld per regio of zo.

      Volgens mij heeft Lung Addie ook al heel wat Thaise weduwen geholpen, met dit soort gedoe. Maar Thailand is groot, dat is teveel voor 1 persoon.

      • Joost zegt op

       Waarom moeten anderen dat altijd doen? Ik heb dat initiatief van Lung Addie ook gelezen. Hij staat Thaise vrouwen bij die van hun Belgische partner weduwe zijn geworden. Absoluut respect. Dat is alles voorstelbaar omdat gepensioneerden bij voorbaat een jongere partner hebben/zoeken. Maar je kunt toch op Thailandblog de oproep plaatsen dat jij je beschikbaar stelt in jouw woonplaats en directe omgeving? Kijk, ik ben vele jaren ouder dan jij en gelukkig zeer goed ingevoerd in de digitale wereld, maar ooit zal mijn vrouw ook hulp nodig hebben.

       • Roelof zegt op

        Beste Joost,

        Geen probleem, Ik woon in Trang en ik ben bereid om Thaise vrouwen van Nederlanders bij te staan, als ze weduwe worden.

        Uiteraard, alleen in de provincie Trang, Ik heb geen auto.

 3. Henk zegt op

  Mijn vrouw heeft ook een pensioentje, straks als ze 68 jaar of ouder is. Heeft een paar jaar in NL inpakwerk gedaan Volgens gegevens van NN betreft dat 28 euro als ze AOW-gerechtigd is. Ze is nu 55. Bij BND ook nog iets van 100 euro. De bedragen zijn op jaarbasis. Krijgt ze over meer dan 13 jaar misschien 12 euro bruto per maand als ze tzt weet hoe aan te vragen. Zij heeft al gezegd: geef maar aan de voedselbank.

  • Christina zegt op

   Ze moet aan het Pensioenfonds vragen of het kan worden afgekocht. Bij een niet te groot bedrag is dit mogelijk en waardeoverdracht zodat het een pensioen wordt. Loont de moeite doen veel mensen weten het niet. Veel succes niet wachten nu achter aan gaan.

   • henk zegt op

    Toevallig pas geleden van een pensioenfonds bericht gekregen over het opgebouwde vermogen van mijn vriendin bij hun dat minder dan 100 euro bedroeg. En blijkbaar vanwege wettelijke opdrachten moest worden overgeheveld naar haar huidige pensioenopbouwer.
    Gaat dus volkomen automatisch, hoefde we niets voor te doen.

   • Bert zegt op

    Ook kleine bedragen zijn interresant om af te kopen.
    Mijn vrouw had bij 3 pensioenfondsen pensioen opgebouwd.

    Ze heeft het langst in de horeca gewerkt, daar krijgt ze al vanaf haar 55 iedere maand 65 euro netto en nu ze de aow leeftijd heeft bereikt 85.
    Daarnaast heeft ze 1 jaar bij de overheid gewerkt en 1 jaar in de schoonmaak. Beide leverde iets van 10 euro per maand op.
    Beide heeft ze afgekocht en dat was toch 2x een bedrag van ruim 3.000 euro bruto.

   • Roelof zegt op

    Beste Cristina,

    De afkoopgrens is 594 euro bruto per jaar, Ik zat er met een kleine pensioentje net boven, en kon niet worden afgekocht.

 4. Erik Kuijpers zegt op

  Wut zegt het al, vaak weet men niet dat er iets is opgebouwd. Zo’n briefje met een jaaropgave raakt weg.

  Emigranten zullen hun partner op de hoogte moeten stellen maar wat gebeurt er als je dement wordt op jonge leeftijd en het zelf niet meer weet? Een punt van aandacht voor emigranten.

  De pensioenfondsen zoeken actief; dat heb ik in de praktijk gemerkt. Ook de bekende internetmedia worden afgezocht maar ook dat is geen garantie op het terugvinden van personen.

  Wat er daarna mee gebeurt? Soms blijft het gereserveerd voor de partner want die kan jong zijn, of voor nabestaanden, maar het kan ook geboekt worden als sterftewinst voor de pensioenmaatschappij. Dat wordt dan verrekend met verlies door mensen die ouder worden dan de verwachte eindleeftijd en hun pensioen moet worden doorbetaald tot overlijden.

  Henk, de voedselbank? Dat kan alleen als jouw vrouw straks de uitkeringen aanvraagt en het netto bedrag wegschenkt.

 5. bennietpeter zegt op

  Poosje voor PTT gewerkt, lang gelee.
  Heb pension opgebouwd toen bij ABP, soms krijg ik nog wel eens een berichtje ervan.
  Ik ga dan bij pensioen een whopping 2 euro/JAAR ontvangen! Ole !

 6. John Chiang Rai zegt op

  Het is vaak niet dat mensen de moeite niet nemen, om na te gaan dat ze nog ergens recht hebben op een pensioen, het is erg vaak de onwetenheid.
  Ik zelf heb in mijn vroege jeugdjaren een tijdje in de bouw gewerkt, en heb na een paar jaar mijn werk gewisseld in een zelfstandige bezigheid.
  Op mijn 35e levensjaar ben ik verhuisd naar Duitsland, en was op mijn 65e levensjaar overtuigd dat het kleine Bouwpensioentje over die paar jaar dat ik in de bouw gewerkt heb, reeds uitbetaald of wegens de minimale noemenswaardigheid van het bedrag niet uitbetaald werd.
  Eerst toen ik reeds 7 jaar mijn AOW genoot, kreeg ik tot mijn verbazing opeens een brief van het Bouwpensioen met de mededeling, dat ze een verheugende mededeling hadden dat mijn pensioen met ca 1% verhoogd was.
  Hoe ze achteraf plotseling aan mijn adres gekomen zijn is mij nu nog een raadsel, maar door aanleiding van hun brief heb ik meteen het kantoor van bpf Bouw in Amsterdam gebeld, en hun verteld dat deze aangekondigde verhoging van hun een prachtig bericht was, maar dat ik de laatste 7 jaar nog nooit een pensioen van hun uitgekeerd gekregen heb.
  Daarop kreeg ik keurig met terugwerkende kracht over de laatste 7 jaar een bedrag uitgekeerd van iets meer dan 65 Euro per maand.
  Wat ik achteraf van de verschillende pensioenverzekeringen, die verzekerde personen misschien niet uitvindig kunnen maken, dat ze gewoon een onbekend buitenlands adres van de persoon bij de S.V.B. kunnen opvragen.
  Vaak krijgen deze mensen wel degelijk hun AOW overgemaakt, en zijn hun adressen reeds jaren bij de S.V.B bekend.

 7. Jos M zegt op

  Jaren geleden heb ik ruim 2 jaar bij een staal groothandel gewerkt.
  Dat bedrijf is later overgenomen door Thyssen staal ( als ik de naam goed schrijf ).
  Voor mijn vertrek naar Thailand gebeld naar dat bedrijf en ze zeiden doodleuk dat ik niet in hun administratie voorkwam.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Jos M, dus na jouw vertrek bij die staalgroothandel is het verkocht aan Thyssen? Wel, dan klopt het dat ze jou bij Thyssen niet kennen; je hebt er nooit gewerkt. Als je bang bent dat je jouw pensioen daar gaat missen neem dan contact op met het pensioenfonds voor metaal en techniek, pmt.nl. Volledige naam, geb.dt. en bsn moeten voldoende zijn.

   • Jos M zegt op

    Erik, bedankt dat zal ik morgen gelijk eens doen

 8. Christina zegt op

  Na laten gaan wie de administratie hiervan doet en welk pensioenfonds het nu in kas heeft.
  Loon de moeite en dan afkopen.

 9. afkoopsom zegt op

  Mijn zus, inmiddels overleden, heeft altijd in NL gewoond en is 1x naar TH geweest op vakantie-omdat broer er zo enthousiast over was. Ze kreeg dus gewoon AOW en wat later ook bericht over een soort vergeten klein pensioen van een baantje wat ze in haar jeugd een jaartje of zo had- met daarbij bericht dat het om een zo gering maandbedrag zou gaan dat het ´moest?´ worden afgekocht in lump-som. Mogelijk varieert dat per pensioenfonds of en vanaf welk bedrag dat geldt.
  In vb Türkiye en Maghreb=Marokko kan je her en der best wel kleine ´kantoortjes´ zien van mensen die wat (bij?)verdienen door hun teruggekeerde landgenoten met dit soort zaken-aan provisie- te helpen. Maar in veel EU-landen is het totaal pensioen vaak door 1 instantie, dus inkl vanwege werk etc.-zodat het wel begrijpelijk is dat men dat niet precies weet

 10. Wut zegt op

  Vanaf 1 januari 2019 gelden er strengere regels om kleine pensioenen (in 2023 tot aan € 594,89 bruto op jaarbasis) af te mogen kopen. Indien er sprake is van meerdere kleine pensioenen mogen die samengevoegd worden. Het beste is om bij het pensioenfonds informatie in te winnen.

 11. Driekes zegt op

  Er zijn ook mogelijkheden om je bedrijfspensioen eerder op te nemen, dit is voor elk bedrijfspensioen anders.
  Ik heb 20 jaar in de bouw gewerkt, toen ik in 2017 medische klachten kreeg hier in Thailand heb ik bij de bpfbouw geinformeerd wat de mogelijkheden waren, ze gaven mij een aantal opties, mijn bedrijfspensieon vanaf 2017 in laten gaan tot einde leven, 230 euro per maand.
  De levensverwachting is 81 jaar daarna zou ik dus verlies gaan lijden.
  De andere was mijn pensioen in laten gaan in op mijn verjaardag in 2017 en het hele bedrag tot mijn AOW gerechtigde leeftijd te laten uit betalen, daarna krijg ik nog 500 euro per jaar.
  Dit heb ik gedaan en is mijn bedrijfspensioen in ieder geval in Thailand in het geval dat ik geen 81 zou worden.
  Ik heb ook hier in Thailand Digid aangevraagt, het is even zoeken maar je hebt er wel het gemak van.
  Het nadeel bij een hoop mensen is dat de meeste al wat ouder zijn en al met pensoien waren toen ze deze kant op kwamen en hun pensioen niet meer kunnen veranderen want eens getekend blijft dat voor je hele leven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website