Nederlands paspoort wordt 10 jaar geldig

Het Nederlandse paspoort krijgt, als de aanvrager tenminste 18 jaar is, een geldigheidsduur van 10 jaar. Deze nieuwe regels gaan waarschijnlijk vanaf oktober 2013 gelden.

Bij de aanvraag voor de identiteitskaart worden geen vingerafdrukken meer opgenomen. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in de Paspoortwet, waarmee de Rijksministerraad op voorstel van minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ingestemd.

De verlenging van de geldigheidsduur van het paspoort van 5 naar 10 jaar leidt tot een vermindering van administratieve lasten voor de burger. De leeftijdsgrens van 18 jaar is gekozen vanwege de afnemende gelijkenis van de houder van het document met diens gezichtsopname, vooral bij kinderen.

Identiteitskaart

Ook de geldigheidsduur van de identiteitskaart wordt verlengd naar 10 jaar. De identiteitskaart wordt in de Paspoortwet niet langer als reisdocument aangemerkt. Daardoor hoeft niet meer te worden voldaan aan de Europese verordening die bepaalt dat in een reisdocument vingerafdrukken moeten worden opgenomen. Overigens blijft het mogelijk om met de identiteitskaart, als document voor grensoverschrijding, naar dezelfde landen te reizen als nu het geval is.

Wanneer iemand zijn paspoort of identiteitskaart kwijtraakt, worden bij de aanvraag van een nieuw document geen extra kosten meer in rekening gebracht.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het voorstel tot wijziging van de Paspoortwet en het advies van de Raad van State in te dienen bij de Tweede Kamer.


» Laat een reactie achter


3 reacties op “Nederlands paspoort wordt 10 jaar geldig”

 1. Fluminis zegt op

  Leuk dat het 10 jaar geldig wordt, maar ik kan nog steeds geen paspoort krijgen als ik mijn vingerafdrukken niet wil geven. Nog nooit een vlieg kwaad gedaan maar moet wel alvast belastend materiaal achterlaten bij de ambassade.
  Voor degene die denken dat ik overdrijf omdat de gevens ‘veilig’ in overheidshanden zouden zijn….ten eerste is de overheid incompetent tot de 10de macht en ten tweede worden de gegevens die we via ons paspoort afgeven (waaronder de vingerafdrukken) beheerd door een amerikaans bedrijf en niet door onze overheid. Ik ben jarenlang medewerker van afdeling burgerzaken in een gemeente in Nederland geweest ik weet waar ik het over heb.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Rob V zegt op

   Eens, ik heb mijn ID kaart bewust niet verlengt toen hij dit voorjaar verliep omdat ik mijn vingerafdrukken niet wil afgegeven. Waarom? Vanwege de privacy en de risico’s als de overheid weer eens informatie verliest of vrolijk doorspeelt aan andere (landen, instanties etc.).

   Helaas verloopt over ruim een jaar ook mijn paspoort, dan heb ik geen andere keuze dan mijn vingerafdrukken te geven want ik wil toch nog wel kunnen reizen naar oa Thailand. De kans dat EU terugkomt op de vingerafdruk eis (en daarmee dus ook Nederland de kans geeft dit terug te draaien) acht ik zeer gering, jammer.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: -2 (obv 2 stemmen)
 2. pim zegt op

  Fluminis .
  Kunt u dan ook als deskundige uitleggen waarom men nog steeds de vingerafdruk beschikbaar moet stellen terwijl ik al lange tijd geleden gelezen heb dat dit tegen de privacywet is ?
  ( Ik heb net wel een mug doodgeslagen .)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website